Şeker pancarı üreticisi tedirgin!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’ ile nişasta bazlı şeker kotası tamamen kaldırılıyor. Bu durum kotalı üretime devam eden pancar çiftçisini bir hayli zor durumda bırakacak.
Şeker pancarı üreticisi tedirgin!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ‘Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’ hazırladığını duyururken, taslağa göre göre NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) kotası tamamen kaldırılıyor. Pancar çiftçisi kotalı üretime devam ederken nişasta bazlı şeker kotasının kalkması Şeker pancarı üreticisini de endişelendiriyor.  Çünkü nişasta bazlı şeker mısırdan elde edildiği için kotasının artırılması şeker pancarından üretilen şekerin ve dolayısıyla şeker pancarı üretiminin azalması anlamına geliyor.

ahmet-bestil-001.jpg

ŞEKER PANCARI VE ÜRETİCİSİNİN SONU OLUR

Nişasta bazlı şekerlere uygulanan kotanın tamamen kaldırılmak istenmesi şeker pancarı üreticilerini sıkıntıya sokacağını ifade eden Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, bunun şeker pancarının ve çiftçisinin ölüm fermanı anlamına geldiğini söyledi.  “Bilim ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Reform Paketi Kanun Taslağı ile getirilmek istenen bu kıyağa Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği olarak itiraz ediyoruz” diyen Bestil,  Bu yasa tasarısının kesinlikle yasalaşmaması gerekiyor. Bu konuda yanlış bilgilendirme var. Şeker pancarına ihanet içerisindeler. 15 Temmuz ihanetinden sonra gümrükten mal kaçırır gibi olması bizi düşündürüyor. Biz bu tasarının kanunlaşmasını düşünmüyoruz ama yine de Konyalı yetkilileri bu konuda çalışmaya davet ediyoruz. Biz de dernek olarak meydanı boş bırakmayıp kararlı bir şekilde ne gerekiyorsa onu yapacağız” dedi.  Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde yıllardır kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan pancar üreticisinin ve şeker fabrikalarının sonu olacağının altını çizdi.

bekir-kagnicioglu.jpg

ŞEKER PANCARI DAHA DOĞAL VE SAĞLIKLI

Nişasta bazlı şekerlere uygulanan kotanın tamamen kaldırılmak istenmesinin şeker pancarı çiftçisini özellikle Konya bölgesini büyük sıkıntıya düşüreceğini ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise “Pancar uygulanan kotanın yükseltilmesi gerekirken düşürülmesinin ardından nişasta bazlı şeker kotasının kaldırılması kabul edilecek bir durum değildir. Pancar çiftçisine büyük darbe olur.  Bu kanunun uygulamamaya konulmaması gerekir. Pancar çiftçisinin önü açılmalıdır. Hatta Konya’daki istihdam bile bozulabilir. Çünkü Konya bölgesinde Konya Şeker, Çumra Şeker, Ilgın Şeker, Ereğli Şeker olmak üzere 4 tane şeker fabrikaları var. Şeker pancarının üretiminin azalması hem köylüler hem de şeker fabrikalarında çalışan işçilerin kaybı demek oluyor.” diye konuştu.  Şeker pancarından üretilen şeker ve tatlandırıcıların daha doğal ve sağlıklı olduğunu altını çizen Başkan Kağnıcıoğlu, halkın kimyasal müdahalelerle yapılan nişasta bazlı şekerlere mahkûm bırakılacağını belirterek bu uygulanın olmaması gerektiğini söyledi. 
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ