‘’Selçuk mezunları kolay iş bulabiliyor’’

YUSUF KARAKAŞ / YENİ HABER
‘’Selçuk mezunları kolay iş bulabiliyor’’

Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisi ve aynı zamanda Konya Devlet Tiyatrosu Rejisör kadrosunda yer alan Yönetmen Murat Atak her yıl geleneksel olarak sergilenen mezuniyet oyunu ve tiyatro sektörüyle ilgili gazetemize konuştu.

Turgut Özakman’ın çok önemli bir eseri olan ve Osmanlının son dönemlerini, meşrutiyet dönemini anlatan bir  oyun olan fehim paşa konağını sergilediklerini söyleyen Murat Atak, ’’Bizde müzikli bu oyunu Geleneksel Türk Müziği bölümü öğretmen ve öğrencilerimizle birlikte hazırladık, ayrıca oyunda tiyatro bölümünün bütün öğrencileri görev aldı ilk defa bu oyunumuzla. Dolu bir salonda seyircinin karşısına çıktık. Çok güzel bir seyirci kitlemiz var ve bunun dışında Konya dışından gelen konuklarımız da vardı’’ dedi.

Herkesi oyunumuza bekliyoruz

Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarının 22 yıl önce kurulduğunu ve ilk kurucu hocalarından biri olduğunu ifade eden Atak,’’12-13 yıl kadar burada öğretmenlik yaptıktan sonra devlet tiyatrosundaki yoğun çalışmalarımdan dolayı gelemedim 3-5 boyunca. Bu yıl yeniden geldim. Her Son sınıf öğrencileriyle mezuniyet oyunu çıkartmak adettir ve genelde sene sonunda yapılır. Bu yıl bir değişiklik yaptık çünkü sene sonu sergilenen oyunda bir yada iki defa sergilenebiliyor. Bu çocuklarımızın daha çok seyirci karşısına çıkması için bu sene birinci dönem oynadık oyunu. İkinci dönem sonu yine aynı oyun sergilenecek ki daha profesyonel olsunlar dış Dünya’da. İkinci dönem oyunumuz Mart, Nisan, Mayıs’ta sergilenmeye devam edecek’’ diyerek herkesin oyunu izlemeye davet etti.

Konya tiyatroya ilgi gösteriyor

Amaçlarının sadece konservatuvar öğrencilere eğitim vermek değil, bütün üniversitenin kültür ve sanat etkinliklerini ortaya çıkarmak, tiyatroyu sevdirmek ve geniş kesimlere hitap etmek olduğunu vurgulayan Atak, ‘’Öğrencilerimiz buraya ne kadar gelirse konservatuvarımızın adı ve dolayısıyla üniversitemizin adı duyulmuş olur. Konya’da tiyatroya ilgi çok fazla, devlet tiyatrosunun da kurucularındanım ve en büyük özelliği ilk mezunlarımızın hepsini Konya Devlet tiyatrosuna aldık. Şuan oradaki oyuncularımız hepsi devlet tiyatrosu sanatçısı ve 16-17 yıllık deneyimleri var. Bu yıl açılış oyunu ‘Töre’yi ben sahneye koydum. O oyunda da bu akşam ki oyunda da yer yoktu ve kapalı gişe oynuyoruz, bu şekilde devam etmesini umut ediyorum. Konya’da tiyatroya ilgi çok fazla ve bir an önce 3.cü ve 4.cü sahneye ihtiyaç var’’ dedi.

Yeni sahnelere ihtiyaç var

Dilek Sabancı Sahnesi kadar kullanışlı güzel bir sahnenin Türkiye’de sadece 4-5 tane olduğunu ve teknik imkan açısından çok iyi durumda olan bir sahneye sahip olduklarını ifade eden Atak, Türkiye’de hiç bir konservatuvarda böyle lüks bir binanın olmadığını söyledi. Böylesine güzel bir binanın kendileri için şans olduğunu söyleyen Murat Atak, ’’Türkiye’de mezunlarımızın iş bulma oranı çok yüksek. Selçuk Üniversitesi’nin mezunları çok kolay, çok rahat bir şekilde iş bulabiliyorlar. Çünkü çok iyi bir eğitim alıyorlar. Bunda sadece benim değil tüm öğretmenlerimizin, rektörümüzün büyük emekleri var. Bu tür etkinliklerimize yer verdiğiniz için Yeni Haber Gazetesine çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

Turgut Özakman iyi okunmalı

Turgut Özakman’ın eserlerinin yeniden okunması ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Atak, ’’Geleneksel Türk tiyatromuza ait  müzikli, çalgılı zaten iki üç  yazarımıza ait oyunlar var, bunlar Haldun Taner’in, Güngör Dilmen’in ve Turgut Özakman’ın oyunları. Böyle en eğlenceli ve eğitim unsuru diyebileceğimiz bir oyun seçtik. Bu yüzen Turgut Özakman’ın ‘Fehim Paşa Konağı’nı seçtik, bizi anlatan bir oyunu tercih ettik. Turgut Özakman’ı da yaklaşık 1,5 yıl önce kaybettik ve böylece onu da anmış olduk. Turgut Özakman müthiş bir çılgın Türk’tü. Türk demenin bile ayıplandığı bugünlerde Turgut Özakman’ın tüm eserlerine ihtiyacımız var. Cumhuriyet, Kurtuluş, Diriliş,  Şu Çılgın Türkler’e ihtiyacımız var ve onun yazdığı eserleri bir kere daha okumamız gerekir diye düşünüyorum. Çünkü bu ülkede kendi benliğimizi, kültürümüzü iyi bilmemiz korumamız ve kollamamız gerekiyor’’ diye ekledi.

Alaylı oyunculuk arttı

Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı son sınıf öğrencisi Gökhan Kum ise Ağustos ayından itibaren provalara başladıklarını ifade ederek, ‘’Murat Atak hocamız önlüğünde çalıştık. Kendisi aynı zamanda devlet tiyatrosu rejisör kadrosunda yer alıyor. Oyunu hazırlarken çok eğlendik. Çok güzel bir oyun ortaya çıkardık. Yaklaşık 50 kişi oyunun kadrosundaydı hem oyun içinde hem arka planda. Sınavlar bitiği için salon dolmaz belki diye çok tedirgin olduk ama tam tersine oyunumuza yoğun bir ilgi gösterildi. Mezun olduktan sonra oyuncu olarak ne yapacağım çok karmaşık bir konu, Çünkü devlet tiyatrosunun kapanmasıyla ilgili bir konu var ve bu kadronun açılmasını da engelleyen bir konu. İstanbul’da ki piyasada çok karışık, mezun çok fazla var ve alaylı olarak adlandırdığımız kişilerin bu iş yapmaları son yıllarda çok arttı’’ diyerek oyunculuk mesleğinde konservatuvar öğrencilerinin öncelikli olması gerektiğini söyledi.