Selçuk Öztürk: E-ticaret yeni ufuklar açıyor

Türkiye’deki e-ticaret hacmi geçen yıla göre yüzde 20 büyüdü. Konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalar yapan Selçuk Öztürk, e-ticarette yan sektörlerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Selçuk Öztürk: E-ticaret yeni ufuklar açıyor

Türkiye’deki e-ticaret hacmi geçen yıla göre yüzde 20 büyüdü. Konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalar yapan Selçuk Öztürk, e-ticarette yan sektörlerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak “ E-ticaretle birlikte hayatımıza giren yeni kavramların mutlaka iş hayatına tatbik edilmesi gerekiliyor" dedi.

E-ticaret, tüm dünyada hızla yükselen bir ticaret yapma şekline gelirken klasik ticarete göre çok büyük bir avantaj sağlıyor. E-ticaret’in toplam ticaretten aldığı hacmin hızla yükseldiğine dikkat çeken Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Türkiye ile dünya arasındaki kıyaslamaya baktığımızda, Türkiye’deki e-ticaret dünya ortalamasının altında. Bu bizim açımızdan bir dezavantaj oluşturuyor. Daha uzun bir mesafe alabileceğimizi gösteriyor. Hükümetimizin de bu konuda ciddi bir çalışması var. E-ticareti dışarıdan baktığımızda; akıllı telefonumuzla ya da bilgisayarımızla e-ticaret üzerinden mal alıp satabiliriz. Ama sadece böyle değil. Bu görünen yüzü. Bunun lojistiği ve ödemesi gibi içerisinde çok büyük bir ağ var. Son dönemlerde hükümetimiz bu konuda çok büyük bir çaba içerisinde. Türkiye’deki hem e-ticaret hacminin yükseltilmesi hem de e-ihracat yapılabilmesi ile ilgili büyük bir çaba sarf ediliyor. Bu konuda da değişik şirket ve firmalarla farklı anlaşmalar ve protokoller yapıldı. Bu konuda Konya’da da birçok toplantı yaptık. E-ticaretin ve e-ihracatın konvansiyonel ticaretten çok daha hızlı ilerleyeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

“TİCARETİN AKIŞ MECRASININ DIŞINDA KALMAMALIYIZ”

Konya’daki e-ticaretin Türkiye ortalamasının altında olduğunu vurgulayan Öztürk, “Türkiye dünya ortalamasının altında. Konya’da Türkiye ortalamasının altında. Ama görüyorum ki yeni girişimcilerimiz ve kardeşlerimiz bu konuya daha fazla yoğun çaba sarf ediyorlar. Gelişerek büyüdüğünü görüyorum. Hem Konya’da hem Türkiye’de büyümeye devam edecektir. Ayrıca ticaretin akış mecrasının dışında kalmamak lazım. Ticaretin akış mecrası şuanda buraya doğru gidiyor. Her geçen gün e-ticaret, e-ihracat, robot teknolojisi, endüstri 4.0 ve yapay zeka gibi çok farklı şeyleri tartışmaya başladık. Bizler kendi yaptığımız üretimlerde olsun, üretimlerde yapmış olduğumuz satışlarda olsun ve ticaretimizde, mutlaka bunların hepsini bilmek ve değerlendirmek zorundayız. Olaya sadece e-ticaret olarak baktığınızda olmuyor” şeklinde konuştu.

selcuk-ozturk-006.jpg

“İŞ HAYATINDA TATBİK EDİLMELİ”

Dünyanın geleceğinde hem üretimin hem de ticaretin şeklinde çok büyük bir değişim olacağının altını çizen Öztürk, “Bizler bu değişimin dışında kalamayız. Bunların dışında kalırsak başarılı olamayız ve istediğimiz hedeflere ulaşamayız. Bu nedenle hep beraber bu kavramların bize getirdiği yeni üretim modelleri, yeni satış modelleri ve yeni dış ticaret modellerini çok iyi şekilde öğrenmemiz, bilmemiz ve mutlaka işletmelerimizde hayata geçirmemiz gerekiyor. Genç kardeşlerimiz bu konuda daha avantajlı. Bu avantajlarını mutlaka çok iyi kullanmaları lazım. Çünkü onlar, söylediğim bu kavramları çok genç yaşta tanıyarak iş hayatına atılacaklar. Onlar için uyum daha hızlı olacak. Ama onlar haricindekilerin de yeni süreci okuması, anlaması, algılaması ve kesinlikle iş hayatına tatbik etmesi gerekiyor” dedi. 

“YENİ UFUKLAR AÇILACAKTIR”

E-ticarette lojistiğin aşırı derecede önemli olduğunu aktaran Öztürk, “Çünkü e-ticarette dünyanın herhangi bir noktasından, dünyanın herhangi bir noktasına mal satabilirsiniz ya da temin edebilirsiniz. Ama bunu internet üzerinden satış veya alım işlemlerini gerçekleştirdikten sonra malın mutlaka oraya sevk edilmesi ve müşteriye teslim edilmesi veya müşteri tarafından malın alınması gerekiyor. O noktada lojistik çok daha önemli bir kavram hale geliyor. Burada iki kavram karşımıza çıkıyor. Biri malın sağlıklı bir şekilde ulaşması, diğeri de malın hızlı bir şekilde ulaşması. Bununla ilgilide hükümetimizin de çok yoğun bir çalışması var. Yani Türkiye’deki e-ticaret ve e-ihracatın altlığını oluşturmak için lojistik merkezleri, taşımacılık sistemleri, dünyadaki diğer lojistik merkezler ile bağlantıların kurulması, dünyanın belli noktalarında çok büyük depolama sistemlerinin kurulmasına ve hava kargo taşımacılığının güçlendirilmesine varıncaya kadar bir çalışması var. Bütün bunlar beraber bir büyüme gerçekleştirdiğinde Türkiye ve Konya için yeni ufuklar açılacaktır” ifadelerini kullandı.

“YAN FAKTÖRLER MUTLAKA DESTEKLENMELİ”

Dünyada e-ticaret içinde iki büyük markanın varlığından söz eden Öztürk, “Bunların toplam ticaret hacmine baktığınız zaman ulaşılması güç ticari rakamlarla bahsediliyor. Bir e-ihracat ve e-ticaret sitesinin 24 saatte 30 milyar dolar ciro yaptığını biliyoruz. 30 milyar dolar ciro, Türkiye’nin yıllık ihracatının yaklaşık yüzde 28’ine tekabül ediyor. Bu çok büyük bir rakam. O yüzden bunun mutlaka yan faktörlerinin desteklenmesi gerekiliyor. Türkiye bu konunun biraz geç farkına vardı. Ama mesafeyi hızlı kapatmak için uğraşıyor. Türkiye’nin bu konuda çok hızlı yol alacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“FARKINDALIK TOPLANTILARI DÜZENLEDİK”

Konya Ticaret Odası olarak e-ticaret ve e-ihracat konularına en hızlı hareket eden kurumlardan bir tanesi olduklarını ifade eden Öztürk, “Geçtiğimiz 4-5 sene içerisinde fakındalık toplantıları düzenledik. Ekonomi Bakanlığı’nın düzenlediği e-ihracat sitesi ile ilgili bir çalışma yaptık. Yaklaşık 300 üyemizin abone olmasını temin ettik. Tabi bundan 6 sene önce dünyanın en önemli ticaret sitelerinden bir tanesinin aboneliğini Konya Ticaret Odası olarak aldık ve üyelerimizin istifadesine açtık. Bu konuda birçok çalışmalarımız oldu. Bu konuda da çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyerek sözlerine son verdi. 

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ