Selçuklu’da atık takip sistemi

Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, araç-gereç, donanım ve personel açısından güçlü bir altyapı ile sürdürdüğü temizlik hizmetlerinde, Atık Takip Sistemi Projesini hayata geçirdi.
Selçuklu’da atık takip sistemi

Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, araç-gereç, donanım ve personel açısından güçlü bir altyapı ile sürdürdüğü temizlik hizmetlerinde, Atık Takip Sistemi Projesini hayata geçirdi.

Selçuklu Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü'ne bağlı ekipler temizlik faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. 60 araç ve 356 personel ile Selçuklu'nun tamamında temizlik ve çöp toplama işlemlerini sürdüren Çevre Koruma Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, her gün 3 vardiya halinde ilçedeki bütün mahalle, cadde ve sokaklara girerek çöpleri topluyor. Şehir merkezinde günde 3 defa, çevre mahallelerde günde bir defa, Sille'de haftanın üç günü ve yeni bağlanan köylerde haftada bir gün çöpleri toplayan ekipler, mıntıka dahilinde bulunan alışveriş merkezleri, lokantalar ve vatandaşların sık kullandığı bölgelerdeki çöpleri de topluyor.

Atık Takip Sistemi ile kaliteli hizmet verilecek

Selçuklu Belediyesi tarafından "Daha Modern ve Temiz Bir Selçuklu" sloganıyla 2009 yılında başlatılan yer altı çöp konteynerinde, yeni bir uygulamaya daha geçildi. Özel bir teknoloji firması işbirliği ile uygulamaya başlanan Atık Takip Sistemi Projesi kapsamında makineler arası iletişim teknolojisi (M2M) sayesinde yer altı çöp konteynerleri anlık olarak izlenebilecek. Selçuklu Belediyesi tarafından vatandaşa yerinde, zamanında ve kaliteli hizmet vermek amacıyla hayata geçirilen Atık Takip Sistemi Projesi ilk etapta 30 adet yer altı çöp konteynerinde uygulandı. Mevcut altyapının değiştirilmesine gerek kalmadan, halihazırda kullanılan konteynerlere ve araçlara rahatlıkla monte edilebilen teknoloji, yakın zamanda toplamda 4 bin 700 olan yer altı çöp konteynırında kullanılacak. Yer altı çöp konteynerlerinin yüzde 80 doluluk oranına ulaşılması durumunda, sistem yazılımının kurulu olduğu ana sunucu üzerinden web tarayıcı ile istenilen personele SMS ve e-posta ile uyarı bilgisi ileterek ekiplerin yönlendirilmesini sağlanıyor. Hiçbir personele ihtiyaç duyulmadan araç üzerinde internet erişimine sahip olan tablet ve yazılım sayesinde şoföre dolu olan konteynerlerin bilgisi iletiliyor ve dolu olan konteynerler arasında rota hesaplaması yapılarak şoförün en kısa mesafede en hızlı bir şekilde istenilen hedefe ulaşması sağlanıyor. Ayrıca sistem sayesinde kül ve izmarit kaynaklı sıcaklık yükselmeleri sistem izleme merkezine bildirilerek, konteyner zararının minimum seviyeye indirilmesi sağlanıyor. İş gücü verimliliğinin arttırıldığı Atık Takip Sistemi Projesi ile konteynerlerin doluluk sorunu ortadan kalkıyor ve daha hızlı hizmet veriliyor. Ayrıca daha az yakıt harcanarak karbon salınımı azalması nedeniyle doğa korunuyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

Atık Takip Sistemi, bir sensör grubu, mikro işlemci, GSM haberleşme modülü ve 5 yıl kapasiteli dahili bataryası bulunan güç sisteminden oluşuyor. Bilgi girişleri isimlerinin kullanıcı tarafında oluşturulabildiği veya değiştirilebildiği proje esnek bir yapıya sahip. Konteynerin adres bilgisi GPS sisteminin kullandığı koordinat verisinden elde edilebiliyor. Sensörlerden toplanan bilgiler micro işlemci modülünde işlendikten sonra ana sunucuya gönderiliyor. Kullanıcılar da internet üzerinden, sabit veya mobil terminallerle izleme ve komut gönderiminde bulunup, sunucu yazılımı üzerinde bulunan esnek adres sistemi ve özet anlık raporlarla konteynerlerde anlık denetim yapabiliyor.

Selçuklu’da atık takip sistemi

Kaynak: