Selçuklu’nun açtığı kütüphanede 1 yılda 17 bin 42 kitap okundu

Selçuklu Belediyesi açtığı kütüphaneler ile hem şehrin kültür hayatına katkı sağlıyor hem de Selçuklu’da kütüphanesiz okul bırakmıyor.
Selçuklu’nun açtığı kütüphanede 1 yılda 17 bin 42 kitap okundu

Selçuklu Belediyesi Selçuklu’da 29 kütüphane açıp 262 bin kitap ile 76 bin üyeye ulaştı. ‘Selçuklu Okuyor’ sloganı ile kütüphanesiz okul bırakmayan Selçuklu Belediyesi aynı zamanda okulun kitap okuma projelerine her türlü desteği sağlamaya da devam ediyor.

1 yılda 17 bin 42 kitap okundu

Eğitim ve bilime önem veren şehrin kültür hayatına katkı sağlayan Selçuklu Belediyesi’nin halka hizmet verdiği kütüphanelerden birisi de Şemsi Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde bulunuyor. Açmış olduğu 29 kütüphanede 262 bin kitap bulunan Selçuk Belediyesi’nin 76 bin üyesi bulunuyor. Şemsi Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde açmış oldukları kütüphanede ise 6 bin 362 kitap ve bin 432 üyesi var. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kütüphanede 1 yılda 17 bin 42 kitap okundu.

2-144.jpg

7’den 70’e herkes kütüphaneden yararlanabiliyor

Selçuklu Belediyesi'nin Selçuklu’da toplamda 29 tane kütüphanesi bulunuyor. Okumaya son derece önem veren Selçuklu Belediyesi kütüphaneleri açmaya hız kesmeden devam ediyor. Şems-i Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 2013 yılında açıldı. Okul açıldıktan 1 yıl sonra okulun talebi üzerine Selçuklu Belediyesi 2014  - 2015 yılında okula bir kütüphane kazandırdı. İlköğretim, ortaöğretim, lise ve halk kütüphaneleri açan Selçuklu Belediyesi Şemsi Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni lise kütüphanesi olarak çalıştırıyor. Ancak bunun yanı sıra lise öğrencileri dışında çocuklarında okuyabileceği, halkında yararlanabileceği kitaplığı da bulunuyor. Selçuklu Belediyesi’nin kazandırdığı bu kütüphane sadece okul öğrencilerine değil halka da açık. 7’en 70’e okuma yazma bilen herkes kütüphaneden yararlanabiliyor. Lisenin içinde bulunan kütüphaneye öğleden sonra ilköğretim öğrencileri daha fazla geliyor. Halkın daha fazla yararlandığı kütüphaneden mahalle sakinleri çok memnun.

3-107.jpg

Selçuklu Belediyesi yılda iki kere kitap takviyesi yapıyor

Kütüphanenin bulunduğu semtte mahalle sakinlerinin genel olarak internet imkanı kısıtlı. Bu nedenle kütüphanede kitap hizmeti dışında internet hizmeti de veriliyor. Çocuklar internet kafelere gitmek yerine buraya gelerek hem ödevlerini araştırma hem de ödevlerinin çıktılarını alma fırsatı yakalıyor. Önce çocuklarıyla beraber gelip kütüphaneyi gören anneler gönül rahatlığı ile çocuklarını kütüphaneye göndermeye devam ediyor. Kütüphanenin kitaplığında dini eserler, klasikler, edebiyat rafı, kişisel gelişim, Türk ve yabancı yazarlara ait kitaplar çokça bulunuyor. Tüm bunların yanında öğrencilerin isteyip de bulamadığı kitaplar Selçuklu Belediyesi’nden talep ediliyor. Yılda iki kere kitap desteği veren Belediye’nin desteği ile istenilen kitaplar kütüphaneye kavuşturuluyor. Sabah 08.00 ile akşam 17.00 arası aralıksız hizmet veren kütüphane sayesinde okulun ve semtin kitap ihtiyacı tam anlamıyla karşılıyor.

Öğrenciler kütüphaneye yoğun ilgi gösteriyor

İstenilen her kitaba ulaşılan kütüphaneye öğrencilerin ilgisi yoğun. Selçuklu Belediyesi’nin ilköğretim ve ortaokullara açtığı kütüphaneler sayesinde kitap okumaya daha küçük sınıfta başlayan öğrenciler liseye gelince okuma alışkanlığına lisede de devam ediyor. Bu nedenle okulda en çok kitap okuma oranı 9.sınıflara ait durumda. Kütüphaneden yararlanmak için yapılacak olanlar ise çok basit. TC numarası ve bir cep telefonu numarası ile üyelik işlemi gerçekleşiyor. Bunun yanında Selçuklu da herhangi bir kütüphaneye üye olunca diğer bütün kütüphanelerden de bu üyelik sayesinde yararlanılabiliyor. Aldığı kitabın süresi ise 15 gün. 15 gün içerisinde kitap teslim edilmezse öğrenciye mesaj gidiyor. Bu şekilde geri dönüşüm temin ediliyor.

Yarışmalar ile öğrenciler teşvik ediliyor

Selçuklu Belediyesi geçtiğimiz Kütüphaneler Haftasında ‘Selçuklu Okuyor’ yarışması gerçekleştirmişti. Kütüphane ile okuma oranı artan Şemsi Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde bu yarışmadan ödül alan öğrenciler de oldu. Bunun dışında okulda her ay kitap okuma yarışması yapılarak öğrenciler kitap okumaya teşvik ediliyor. Her ay sistemden en çok kitap alıp okumuş öğrenciler belirleniyor. Belirlenen en çok kitap okumuş öğrenciler yaş gruplarına göre tespit ederek puzzle gibi değişik hediyeler ile ödüllendiriliyor.

Selçuklu Belediyesi kitap okuma projelerini de destekliyor

Selçuklu Belediyesi okullara kütüphane açmakla kalmıyor. Aynı zamanda okulların kitap okumayı teşvik eden projelerine de destek olmaya devam ediyor. Şemsi Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde uygulanan Kitap Dostları projesi ile kitap söyleşileri, yazar buluşmaları, yarışmalar, geziler, sinema ve tiyatro gibi etkinler düzenliyor. Selçuklu Belediyesi’nin okula açmış olduğu zengin kütüphane sayesinde Kitap Dostları Projesi’nin de alt yapısı destekleniyor. Proje ile okul kütüphanesinin paralel olarak gitmesi çocukların bir yandan okul başarısını artırırken bir yandan da kitap okuma sayısını artırdı. Kütüphane sayesinde okulda geçtiğimiz yıl tam 13 milyon sayfa kitap okunmuş. Yine kütüphane ve Selçuklu Belediyesi’nin destek olduğu proje sayesinde öğrencilerin tümü kütüphaneye üye olarak kitap okumaya başladı. Selçuklu Belediyesi’nin destekleri ile uygulanan projeler sayesinde artık kitap okumayan öğrenci kalmayacak.

“Kütüphane sayesinde okumaya başladım”

Lise son sınıf öğrencisi Gümsüm Nur Birsem; “Okulun kütüphanesinden memnunuz. Ben çok kitap okuyan birisi değildim. Ancak okulun içerisine kurulan kütüphane sayesinde yakınımda olduğu için arada uğraya uğraya sonunda kitap alıp okumaya da başladım. Kütüphane hizmetini okulumuza getiren Selçuklu Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Yine 12.sınıf öğrencisi Rümeysa Bulut’ta; “Okulun kütüphanesini çok seviyorum. Kütüphanede genel olarak yoğunluk oluyor ama iyi ki açılmış. Ödevlerimizi de buradan yapabiliyoruz. Kitap okumak istediğimiz de kolayca ulaşabiliyoruz. Ayrıca evimde internet olmadığı için ödevlerimi burada bulunan kütüphaneden araştırıyorum ve internet kafeye gitmeme gerek kalmadan yaptığım ve araştırdığım ödevlerimi buradan çıkarttırabiliyorum.” şeklinde konuştu.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİHABER GAZETESİ