Abdullah Akif Solak

Abdullah Akif Solak

Serbest kıyafete çözüm olur mu?

Serbest kıyafete çözüm olur mu?

Bildiğimiz gibi Milli Eğitim Bakanlığı yakın bir zamanda okullardaki kıyafet yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Çok tartışılan bu değişiklik okullarda kıyafet serbestliğini öngörüyor. Bakanlık bu serbestliği belli noktalarda kısıtlasa da, daha şimdiden uygulamanın olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyleyebiliriz. Aslında uygulama ilk çıktığı andan itibaren uygulamayı destekledim. Bu konuyla ilgili yazı da yazmıştım hatta. Ancak yazıma bu uygulamayı desteklemenin yanında, uygulamanın olumsuzluklar getirebileceğini ve bu olumsuzlukları gidermek adına nasıl bir kontrol mekanizması ortaya konacağını da merak ettiğimi eklemiştim. Merakım yerinde olacak ki bu kontrol mekanizması şimdiden zaaf göstermiş.

Konya Okul Forma Üretici ve Satıcıları Birliği Başkanı Mehmet Serin Bey sağ olsun dün ziyaretimize geldi. Bu Serbest kıyafet uygulamasıyla ilgili detaylı bir görüşme yaptık. Konya Okul Forma Üretici ve Satıcıları Birliği olarak bu konuda bir çalışma yapmışlar. Hem açıklamalarını dinledik hem de çalışmalarına şöyle bir göz attık. Mehmet Bey bu konuda yapmış oldukları tespitleri ve sıkıntıları anlattı. Tabi bu sıkıntılar çeşitlilik gösteriyor. Okul formaları üreten sektörde ciddi sıkıntılara neden oldu. Mehmet Bey’in bu noktada verdiği rakamlar, sektörün karşılaştığı zor durumu gözler önüne seriyor. Bu konuda ekonomik boyut tabi ki önemlidir. Neticede bir büyük bir sektör yara aldığını söylüyor. Ancak ben yinede daha çok bu konunun ekonomik boyutunu değil de, hem öğrenciler hem aileler noktasında oluşan sıkıntılara değineceğim.

Kontrol mekanizmasından bahsetmiştim ilk yazımda. Bu yazımda o konuyu yine hatırlattım. Umarım düşündüğümüz sıkıntılar gerçekleşmez dedim. Ancak Mehmet Bey’in anlattıkları gerçekten sıkıntılı bir durum. Uygulamayı okullardaki disiplin ve öğrencilerde oluşan sorunlar noktasında düşününce eleştirilerin yerinde olduğu ortaya çıkıyor. O kontrol mekanizmasının işleyemeyişi nedeniyle sorunlar baş göstermeye başlamış. Okullara kim giriyor kim çıkıyor sorunları patlak vermiş. Deyim yerindeyse okullar yol geçen hanına dönmüş. Tabi bu okullarda güvenlik ve disiplin sorununu da beraberinde getirir. Ciddi bir tehlike. Uygulamanın bir de Özel okul noktası var. Özel okullarda velilerin %60’ı okul kıyafeti istiyorum derse, okul tek tip kıyafet uygulamasını sürdürebiliyormuş. Düzenlemenin güzel bir noktası bu durum. Ancak aynı imkan kamu okullarına sağlanmamış. Bu konuda özel ve kamu ayrımı yapılmasaydı aslında tartışmalar hiç yaşanmazdı. Yani özelde olduğu gibi kamuda da çeşitli yollarla velilere bu durum sorulur, çoğunluğa göre okullarda kıyafet noktasında gerekli uygulamayı gerçekleştirir. Böylelikle kararı da kamuoyu vermiş olur. Tartışmalar noktasında bence bu yol gayet demokratik bir çözüm olabilir. Ancak tabi ki böyle bir düzenleme olsa dahi, serbestliği isteyen bir okuldaki, disiplin ve güvenlik sorununu da çözümünü bulmak gerekiyor. Yoksa tam anlamıyla bu sorun çözülemez. Sevgi, saygı ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Akif Solak Arşivi
SON YAZILAR