Serebral Palsili çocuklar dileklerini gökyüzüne yolladı

"6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü" kapsamında düzenlenen etkinlikte serebral palsili çocuklar, dileklerini yazdıkları kartları bağladıkları balonları gökyüzüne gönderdi
Serebral Palsili çocuklar dileklerini gökyüzüne yolladı

ANKARA (AA) - Serebral Palsili Çocuklar Derneğince (SERÇEV) "6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü" kapsamında düzenlenen etkinlikte çocuklar, dileklerini yazdıkları kartları bağladıkları balonları gökyüzüne yolladı.

SERÇEV Engelsiz Çocuk Parkı'nda "6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü" kapsamında düzenlenen etkinliğe AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürü Bestami Erkoç, SERÇEV Başkanı Süheyla Gürkan ile çocuklar ve aileleri katıldı.

Çalık, SERÇEV'in birçok başarılı çalışma yürüttüğünü, kendisini de Milli Eğitim Vakfı Gökkuşağı İlkokulu'nu gezme fırsatı bulduğunu ve çok beğendiğini belirtti.

Hükümetin 2005 yılından bu yana engelli çocukların hayatlarına dokunduğunu kaydeden Çalık, "Bir nebze de olsa annelerimize katkı yapabiliyorsak, çocuklarımızın hayatlarına dokunabiliyorsak ne mutlu bize. Biraz evvel bir kızımızın elinde bir not vardı. 'Üniversiteye gitmek, ardından çalışmak istiyorum' diyordu. Biz sizleri hayallerinize kavuşturmak için çalışıyoruz, çalışacağız." dedi.

Çalık, yakından ilgilendiği çocukların taleplerini dinleyerek, bunların yerine getirilmesi için elinden geleni yapacağını bildirdi.

- "Bizler yüreğimizden sesleniyoruz"

SERÇEV Başkanı Süheyla Gürkan ise konuşmasının başında dün Batman'da şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Serebral palsili bir oğlu olduğunu belirten Gürkan, hiçbir ailenin çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde bu acıları yaşayabileceğini düşünmediğini vurgulayarak, "Bizler yüreğimizden sesleniyoruz, yüreğimizden acı duyuyoruz. Serebral palsili çocukların sağlık, istihdam ve eğitim haklarının, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sahip olduğu haklarla aynı olmasını istiyoruz. Çok doğal bir istek bu." diye konuştu.

- "Eğitimli ekipler kurulmalı"

SERÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Ersoy da projeler hazırladıklarını, akademik kurullarla çalıştıklarını, her gelen bürokrata tekrar kendilerini anlatlaya çalıştıklarına değinerek, ne istediğini bilen bir dernek olduklarını ve Bakanlıklarla iş birliği halinde çalışmak istediklerini kaydetti.

Ersoy, "Serebral palsi alanındaki en büyük eksiklik, Sağlık Bakanlığında serebral palsi konusunda eğitim almış ekiplerin kurulmaması. Biz acil olarak bunun yapılmasını istiyoruz. Çocuklar doğar doğmaz, serebral palsili çocuklar için kurulmuş ekibin tedavisi altında olmalı. Sosyal hizmet uzmanının da dahil olduğu bu ekibin acılı ailelere destek vermesini planlıyoruz. İlk eylem planımız bu. Serebral palsili bir çocuğa sahipseniz, onun fizik tedavisi kaç seans olmalı, erken dönemde hangi tedavileri almalı, bunu bilmeniz gerekiyor. Aileler bilinçlendirilmeli. Çünkü her 8 doğumdan bir tanesi serebral palsili oluyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 600 bin serebral palsili var, bu önemli bir sayı." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından çocuklar, dileklerini yazdıkları kartları bağladıkları yeşil balonları gökyüzüne bıraktı.




Kaynak: