Serkan Erdoğan! Hayali Obradovic gibi olmak

Bu sezon Türkiye Basketbol Ligi’nde mücadele etmeye hak kazanan Selçuklu Basket’in Başantrenörü Serkan Erdoğan, Konya Sportmen Dergisi'ne konuştu
Serkan Erdoğan! Hayali Obradovic gibi olmak

Serkan Erdoğan, antrenörlük için kendisine Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic’i örnek alıyor. Basketbolculuk kariyerinde birçok başarıya imza atan eski milli basketbolcu, antrenörlükteki hedefinin Euroleague takımı ve A milli Basketbol takımını çalıştırmak olduğunu söyledi. 

Türkiye Basketbol Ligi takımlarından Selçuklu Belediyesi Basketbol takımın Başantrenörü Serkan Erdoğan ile antrenörlük ve Selçuklu Basket’i konuştuğumuz röportaj satırbaşları:

Selçuklu Belediyesi Basketbol takımına geliş süreciniz nasıl oldu?

Buraya gelişim çok ani oldu. Ben genç milli takım ile Avrupa Şampiyonası’nı oynadıktan iki sonra turnuvanın yorgunluğunu atmak için tatile gitmiştim. Kulüp başkanımız benden görüşme talep etti. Ben de tatilimi yarıda keserek hemen geldim ve anlaşma sağladık. Hayırlısı oldu diye düşünüyorum inşallah daha da iyi olur.

11-054.jpg

Sezon öncesinde hedef ligde kalmak olarak belirlendi. Ancak Federasyon Kupası’nda ve ligde gösterdiğiniz performans gayet iyi. Bu performans hedefinizi değiştirdi mi?

Daha belli değil. Önümüzde 2-3 tane çok kritik maç var. Bu oynayacağımız maçların sonucuna göre daha sağlıklı bir analiz yapabiliriz.

Takımın şu ana kadar göstermiş olduğu performans hakkında neler söylemek istersiniz?

Maç kazanmak en önemli unsur ancak oyun anlamında geliştirmemiz gerek daha çok yön var. Daha çok eksiğimiz var onlar üzerinde de çalışmamız lazım.

Ligde en çok sayı atan takımsınız. En çok sayı yiyen takımlar arasında yer alıyorsunuz. Bu istatistik hakkında neler söylemek istersiniz?

Beni en çok rahatsız eden şey de bu zaten. Eğer savunma yapmazsak. Savunmamızı bir an önce geliştirmezsek. Başımızın ileride çok ağrıyacağını düşünüyorum.

Takım içerisinde özel olarak ilgilendiğiniz oyuncular var mı?

Arca ve İzzet ile özel olarak ilgileniyorum. Ama bu demek değildir ki diğer oyuncular benim için önemsiz. Aksine çok önemliler. Ancak bu iki oyuncuya özel olarak onlara hedef gösterdim. O hedefler doğrultusunda ben de elimden geleni yapmak istiyorum.

Oyuncularla iletişiminiz nasıl?

Oyuncularla iletişimim olması gerektiği gibi. Her zaman arada bir mesafe olması lazım. Çoğunu geçmişten de tanıyorum. Hepsi iyi karakterli çocuklar, İyi sporcular. Ama netice biz bir iş yapıyoruz çok fazla duygusallığa yer yok. O yüzden profesyonel anlamda olması gerektiği gibi bir ilişkimiz var.

Kariyerinizde yapmaktan pişmanlık duyduğunuz bir şey oldu mu?

Ne yaşandıysa olması gerektiği için yaşandı. O zamanın şartlarında en doğrusunu yaptığımı düşünüyorum. Yaptığım hiçbir şeyden pişman değilim.

Kariyerinizde iyi ki çalışmışım dediğiniz antrenör ve iyi ki birlikte oynamışım dediğiniz bir oyuncu oldu mu?

Çalıştığım antrenörler ve birlikte oynadığım oyuncuların hepsinden ayrı bir keyif aldım. Çalışması kolay hocalar da oldu zor hocalar da oldu ama hepsiyle de iyi ki çalışmışım.

13-021.jpg

Yeni kurulan bir takım olduğunuz için fazla bir taraftar kitleniz yok. Konyaspor’un da büyük bir taraftar kitlesi var. Bu taraftarları ve Konyalıları basketbola çekmek için herhangi bir projeniz var mı?

Tek projemiz maç kazanmak başka hiçbir projemiz olamaz. Kazanmakta yetmeyebiliyor. Kazanıp dua edeceğiz gelmeleri için. Öyle bir umudumuz var.

Genç bir antrenörsünüz. Türkiye’de veya Avrupa’da örnek aldığınız bir antrenör var mı?

Obradovic’i kendime örnek alıyorum. Hayatımda gördüğüm en iyi antrenör Obradovic.

Konya, Basketbol anlamında sıkıntılı bir süreç geçirdi. Selçuklu Belediyespor ile tekrardan basketbolda çıkış yaşadı. Konya basketbolu hakkında neler söylemek istersiniz?

Konya basketbol anlamında çok potansiyelli bir şehir. Kombassan ile başlayan bir geçmişi var. Ligler de tecrübeleri de var. Buralarda olmaması Türk basketbolu adına büyük bir kayıp diye düşünüyorum. Ama biz o kaybı kısa sürede telafi etmeye çalışacağız.

Avrupa’da forma giymiş bir basketbolcu olarak Türk basketbolu ve Avrupa’da ki basketbolu kıyasladığınızda neler söylemek istersiniz?

Avrupa’da işler daha profesyonel ilerliyor. Avrupa basketbolu ile Türk basketbolu arasındaki en önemli fark bu. Arada çok fazla fark var ama konuşmaya başlasak sayfalar yetmez.

12-041.jpg

Türk basketbolu oyuncu yetiştirme konusunda oldukça başarılı diye biliriz. Türk basketbolunun alt yapısı ile ilgili neler söylemek istersiniz? En beğendiğiniz Türk basketbolcu kimdir?

En beğendiğim Türk basketbolcu Furkan Korkmaz. Türk basketbolu alt yapı organizasyonları anlamında fena değil. Gayet iyi gidiyor. İlerleyen dönemlerde daha da iyi olacaktır.

Selçuk Belediyesi Spor Kulübü her branşta alt yapıya önem veren bir takım. Bu konuda neler söylemek istersiniz. Buraya gelmenizde alt yapıya verilen önemin etkisi var mı?

Açıkçası buraya gelmemde alt yapının bir etkisi olmadı. Şu anda öncelikle üst yapıyı iyi kurmak lazım. Üst yapıyı kurduktan sonra alt yapıyı kurmak zorunda kaldık. İşler çok aceleye geldi. Ama bir takımın ayakta kalabilmesi için mutlaka alt yapısı olması lazım. Alt yapı bir spor kulübünün temelidir. Ama biz çok acele kurulduğu için alt yapıya gerekli özeni gösteremiyoruz haliyle. Bunun için zaman bulduğumuzda mutlaka bu konuya eğileceğiz.

Serkan Erdoğan nasıl biridir? Çevresi tarafından nasıl bilinir? Konya’daki boş vakitlerinde ne yapar?

Soğuk biriyimdir. Çevremdeki insanlar benim soğuk biri olduğumu söylerler. Açıkçası bu özelliğimden dolayı mutluyum. İnsanların beni nasıl bildiği çok önemli değil. Beni tanıyan insanların nasıl bildiği önemli. Beni tanıyanların da beni sevdiğini düşüyorum. Kendimi işkolik olarak tanımlayabilirim. Hiç boş vaktim olmuyor. Sürekli çalışıyorum.

Antrenörlük kariyerinizdeki hedefleriniz neler?
İleride Euroleague takımı çalıştırmak istiyorum en büyük hedefim. A milli takım antrenörlüğü yapmak. En büyük hedefim bu.

Antrenörlük ile oyunculuk arasında ne gibi farklılıklar var?

Antrenörlük ve oyunculuk tamamen başka iş kolları. Oyunculuk çok daha zevkli, çok daha kolay bir iş.  Antrenörlükte zevkli bir iş ama antrenörlükte sorumluluk çok daha fazla. Sadece kendinizden sorumlu değilsiniz. Bütün takımdan, bütün organizasyondan sorumlusunuz. O yüzden farklı bir iş kolu.

Salim Can Özcan / Konya Yeni Haber