'Serummatik' ile 'serum bitti' telaşına son

Çankırı'da lise öğrencisi Merve Kortarla'nın geliştirdiği ve "Serummatik" adı verilen sistem sayesinde hastanın serumu bittiğinde hemşire odasındaki zil çalıyor.
'Serummatik' ile 'serum bitti' telaşına son

Çankırı'da bir lise öğrencisi, hastaya takılı serum bittiğinde hemşireyi uyaran "Serummatik" adını verdiği bir sistem geliştirdi.

Süleyman Demirel Fen Lisesi tarafından düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'na, 10. sınıf öğrencisi Merve Kortarla, "Serummatik" adlı projesiyle katıldı. Serum bittiğinde odasındaki zilin çalmasını sağlayarak hemşireyi uyaracak proje ilgi çekti.

Kortarla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinde sağlık sektöründe çalışanlar bulunduğunu söyledi.

Sık sık hastaneye gittiğinde yaşanan sorunları gözlemlediğini belirten Kortarla, "Fuar çerçevesinde yapacağımız projede çevremizde yaşadığımız sorunlara çözüm bulmak istedim. Ailemde sağlık sektöründe çalışanlar olduğu için sağlık sektörünü ele aldım." dedi.

"Bu düzenek hemşirelerimizin işini kolaylaştıracak"

Kortarla, hastanede aynı anda birçok hastaya serum bağlı olduğunu, serumun bittiğinde sorunlar yaşanabildiğini ifade ederek, "Hastanelere gözlemde bulundum ve burada serumlarla ilgili sıkıntılar olduğunu gördüm. Serum bittikten sonra kolda fazla süre kalması nedeniyle dışarıya kan akışı oluyor. Özellikle yoğun bakımda yatan hastalarda bu çok yaşanıyor. Hemşireler unutabiliyor ya da yoğunluk nedeniyle gözden kaçırabiliyorlar. Bazen hastaların yakınları olmadığı için hemşireyi çağıracak kimse olmuyor. Ben de bunu önlemek için bir düzenek yaptım. Bu düzenek hem hemşirelerimizin işini kolaylaştıracak hem de hastalarımızın sağlığı için daha iyi olacak." diye konuştu.

Sistemin hemşireleri ve hastaları rahatlatacağını vurgulayan Kortarla, "Sistem sayesinde hem hemşireler 'unuttum' telaşına kapılmayacak hem de hasta ve hasta yakınları hemşireyi çağırmak zorunda kalmayacak. Bu şekilde her iki tarafa da kolaylık olacak." ifadelerini kullandı.

Sistemin çalışma şeklini anlatan Kortarla, "Serumu taktığımızda düzeneğe ağırlık bindiği için uç uça değdirilen iki vida birbirinden ayrılıyor. Serum azaldıkça vidalar birbirine yaklaşıyor. Serum bittiğinde vidalar birbirine değerek hemşire odasında bir zili ya da uyarı butonunun çalmasını sağlıyor. Sistem telefonlara mesaj gönderecek şekilde de düzenlenebilir." ifadelerini kullandı.