SESRIC, İİT 2018 Su Raporu'nu sundu

SESRIC, 14-16 Ekim tarihlerinde Mısır'da düzenlenen İİT 4. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansında "İİT 2018 Su Raporu"nu sundu- Rapordan:- "İİT ülkeleri, ciddi anlamda suyla ilgili sorunlarla karşı karşıya bulunuyor" - "İçme suyu ve sanitasyon hizmetlerine
SESRIC, İİT 2018 Su Raporu'nu sundu

ANKARA (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) üye ülkeler, ciddi anlamda su sorunlarıyla karşı karşıya kalırken, içme suyu ve sanitasyon hizmetlerine erişim açısından üye ülkelerdeki kentsel ve kırsal bölgeler arasında ciddi bir eşitsizlik bulunuyor.

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), 14-16 Ekim tarihlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen İİT 4. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansında "İİT 2018 Su Raporu"nu sundu.

"Risklerin Diyalog ve İşbilirliğine Dönüştürülmesi" temasıyla hazırlanan raporda, İİT ülkelerindeki mevcut durum ve suyla ilgili konularda yaşanan problemlere ilişkin konulara ağırlık verildi.

Raporda, "Son 5 yıl içinde İİT'ye üye ülkelerdeki toplam su oranının yenilenebilir su kaynaklarına oranı yüzde 3,3." ifadesi kullanıldı. İİT'ye üye ülkelerin, dünya nüfusunun yüzde 23,6'sını barındırdığı belirtilen raporda, bu durum göz önünde bulundurulduğunda, İİT coğrafyasının yetersiz yenilenebilir su kaynakları nedeniyle ortaya çıkan olumsuzluklardan etkilenebileceğine dikkat çekildi.

İİT'ye üye ülkelerdeki su kaynaklarının ele alındığı raporda, "İİT üyesi olmayan ülkelere kıyasla, üye ülkelerde su verimliliği oldukça düşük ve İİT ülkeleri ciddi anlamda suyla ilgili sorunlarla karşı karşıya bulunuyor." değerlendirmesi yapıldı.

SESRIC'in sunduğu raporda, İİT ülkelerindeki su talebinin, gelişmiş veya İİT üyesi olmayan gelişmekte olan ülkelere kıyasla çok daha yüksek olduğunun altı çizildi. Son 15 sene içinde İİT ülkelerindeki suyun yüzde 80'inin tarım sektörü için kullanıldığına vurgu yapılan raporda, bunun gıda üretiminde kullanılan su kaynaklarıyla ilgili büyük bir dengesizliğe işaret ettiği bildirildi.

Raporda, "İçme suyu ve sanitasyon hizmetlerine erişim açısından İİT ülkelerindeki kentsel ve kırsal bölgeler arasında ciddi bir eşitsizlik bulunuyor." ifadesine yer verildi.

- "Su güvenliği, İİT'nin önemli gündem maddesi haline geldi"

Mevcut su kaynakları üzerindeki baskının yanı sıra geçen yıl İİT ülkelerinde tatlı su kaynakları nedeniyle 176 devletlerarası ve ülke içi çatışmanın yaşandığı vurgulanan raporda, böylelikle su güvenliğinin İİT'nin önemli bir gündem maddesi haline geldiği kaydedildi.

Su güvenliği ve barışı konularına çözümlerin arandığı raporda, İİT üye ülkeleri arasında suyla ilgili konularda iş birliğinin ve kanıt temelli politikalar geliştirilmesi konusunda bilgi verme, kapasite geliştirme ve üye ülkeler arasında bilgi birikim paylaşımın teşvik edilmesi hedefleniyor.

Raporda, İİT'ye üye 15 ülkenin, İİT su vizyonunun uygulamasında sağladıkları başarı ve karşılaştıkları zorlukların analiz edildiği belirtilerek, üye ülkelerin suyla ilgili konulardaki gereksinimleri ve önceliklerini incelenerek su güvenliğinin sağlanması konusunda stratejiler geliştirildiği aktarıldı.

Entegre su kaynakları yönetimi, su kalitesi ve kullanılabilirliği, suyla ilgili altyapı yatırımları, su yönetişimi gibi pek çok konuda politik çıkarımların sunulduğu raporda, "İİT ülkelerinin, suyla ilgili karşılaştıkları sorunlarla baş etmesi konusunda uygun politika ve stratejiler üretilmesine katkı sağlanması hedefleniyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Rapor, İİT üye ülkelerinin su alanında mevcut durumlarına ve su ile ilgili konularda yaşanan problemlerine ışık tutuyor.

Kaynak: