Sevgi ve güvenle her sorun aşılır

Sevgi ve güvenle her sorun aşılır

Milyonlarca öğrencinin dört gözle beklediği yarıyıl tatili bugün başladı. Bu 15 günlük tatil dönemin akademik, psikolojik ve fiziksel gelişmeler açısından oldukça önemli. Konya Sınav Eğitim Kurumları Müdürü Muhammed Yavuz Gürbüzer ‘Çocukta akademik başarının kilidi sevgi ve güvendir” diye konuştu.  

Öğrenciler ve aileler yaklaşan yarıyıl tatilinin heyecanı ile birlikte karne stresine de girdi. Uzmanlar çocukları kötü karne getirebilecek ailelerin olumsuz kötü tepkiler vermenin çocuk için fayda sağlamayacağını anlattı. 


TATİL PROGRAMI HAZIRLAMAK ŞART 
Yarıyıl tatili çocuklar için hem dinlenme hem de onlarla birlikte ailelere bir değerlendirme ve yeni döneme hazırlık olanağı sağlıyor. Öğrencilerin tatil rehavetine kapılmamaları gerektiğine dikkat çeken Gürbüzer televizyon veya bilgisayar başında geçirilen boş zamanın dinlenmekten çok yorgunluk yaratacağını söyledi. Gençlerin mutlaka bir tatil programı hazırlamaları gerektiğini vurgulayan Gürbüzer; “Birçok öğrenci bu fırsatı, kitap ve defter kapağı açmadan, okullar açılana kadar televizyon seyrederek, geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme eğilimindedir. Bu düzene alışık olmayan fizyolojik yapı önceleri zorlanır daha sonra yavaş yavaş tembellikler ortaya çıkar. Tatil boyunca tembelliğe alışan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz. Bunun sonucunda ikinci döneme iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen tatil tam tersi bir durumla sonuçlanır.” dedi. 


TATİL İÇİN 4 TEMEL STRATEJİ
Gürbüzer’e göre; her öğrenci öğrencinin kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemesi gerekiyor; “Kısa ve uzun vadeli hedefler, öğrencilerin çalışma isteklerini kamçılar. Hayali ve imkansız hedefler ise belli bir süre sonra öğrencinin ümidinin kırılmasına ve çalışma isteğinin azalmasına neden olabilir. Bu dönem için uygulanabilecek 4 temel strateji var; konu tekrarı yapmak, eksik kalan konuları tamamlamak, yeni konulara çalışmak, bol bol kitap okumak.”


TATİLDE KONU TEKRARI VE KİTAP OKUMAK ÖNEMLİ 
İnsanlar öğrendiklerinin yüzde 75’ini bir haftada, yüzde 66’sını bir günde, yüzde 54’ünü de bir saat içerisinde unutuyor. Unutmayı önlemenin yolu ise konu tekrarı yapmaktan geçiyor. Özellikle geçmiş konularla ilgili çalışmalarda çok fazla hata yapan öğrencilerin mutlaka genel tekrara ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayan Muhammed Yavuz Gürbüzer; “Konu eksiği fazla olan, konuları sınava kadar yetiştirememe korkusu yaşayan öğrenciler bu tatilde önceliği, eksik konularını tamamlamaya vermeli. Çünkü ikinci dönem hem zamanın daha kısa olması hem de bahar mevsiminin gelmesi ve sıcakların başlaması nedeniyle öğrenci için güçlük olabilir. Konu eksikleri olmayan ve çalıştığı konularda az hata yapan öğrenciler ise yeni konulara çalışabilir. Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarılar yakalaması çok güç. Böyle bir alışkanlığa sahip olmayan öğrenciler için tatil bulunmaz bir fırsat. Bundan dolayı kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır.” dedi. 


“KOŞULSUZ SEVGİ VE GÜVEN DUYGUSU HİSSETTİRİLMELİ”
Çocukların iyi bir eğitimin yanında sağlıklı bireyler olarak yetişmesinde ‘koşulsuz sevgi’ ve ‘güven’ duygusunun önemli etkileri olduğuna dikkat çeken Gürbüzer; “Çocuklarınızın düşük not alma nedenlerini birlikte tartışın. Tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olun. Çocuğunuzla mümkün olduğunca çok zaman geçirin. Çocuğunuzun sergilediği performansı başka çocuklarla asla kıyaslamayın.” dedi. 


KAYGI VE TEHDİT BAŞARISIZLIK GETİRİR
Çocukları ikinci döneme motive ederken kullanılacak en yanlış yöntemin ise “kaygı yaratmak” ve “tehdit etmek” olduğunu söyleyen Gürbüzer; “Sen bu gidişle ikinci dönem de sınıfı geçemezsin, bu kadar çalışmayla başarılı olamazsın türünden ifadeler kaygıyı artırır, çocuğun özgüvenini azaltır. Başarısız karne getirdiği için sevgi ve ilgi göstermemek yanlış tutumlardır. Bununla karşılaşan gençler genellikle güven kaybı yaşarlar. Ne yazık ki ebeveynlerin olumsuz tepkileri intihar gibi üzücü sonuçlara da yol açabilir.” dedi.  


ÖĞRENCİLER SÖMESTRI NASIL DEĞERLENDİRMELİ?
Tatilde ilk dönemin yorgunluğunu atmak, bedeni dinlendirmek ve zihni bir nebze olsun rahatlatmak da çalışmak kadar önem taşır. Düzenli ders çalışma programının yanı sıra sosyalleşme adına yapılan planlarında olumlu etki yaratacağına dikkat çeken Gürbüzer; “Mutlaka bir tatil programı hazırlayın. Ailenizle birlikte tatil yapın. Bolca kitap okuyun. Dinlenmeye ve gezmeye vakit ayırın. Sosyal faaliyetlere zaman ayırın. Bunların yanında yine; ders çalışmayı ihmal etmeyin. Günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşmayı düşündüğünüz yeni hedefler belirleyin. Konu tekrarı yapın. Eksik konuları tamamlayın. Yeni konulara çalışın.“ dedi. 


ANNE BABALARA TAVSİYELER
Bu dönemde ailelere büyük sorumluluk düştüğünün tekrar altını çizen Muhammed Yavuz Gürbüzer; “Karar alma süreçlerinize çocuğunuzu dâhil ederek sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlayın. Çocuğunuzu, okul zamanında kalkış saati, çalışma saati gibi belli rutinlere alıştırın. Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsat. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirin. Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamayın. Çocuklarınızı ikinci döneme motive etmek için kaygı ve tehdit yolunu kullanmayın. Çocuğunuza her şeye rağmen koşulsuz sevdiğinizi ve güvendiğinizi ona hissettirin.” dedi. 

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ