Sezar'ın kalesindeki su sarnıcı gün yüzüne çıkacak

Roma İmparatoru Jül Sezar'ın Basforos Kralı 2. Pharnake'ye karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü "Gel, gördüm, yendim" sözünü söylediği Zile Kalesi'ndeki su sarnıcı turizme kazandırılacak.
Sezar'ın kalesindeki su sarnıcı gün yüzüne çıkacak

Roma İmparatoru Jül Sezar'ın Basforos Kralı 2. Pharnake'ye karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü söylediği Zile Kalesi'ndeki su sarnıcı turizme kazandırılacak.

Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Romalılardan kalma Zile Kalesi'nin Anadolu'nun en güzel ve önemli eserlerinden birisi olduğunu söyledi.

Zile'nin Anadolu'daki yığma topraklardan yapılan kalelerden olduğunu belirten Vidinel, "Bu kale inşa edilirken kale içindeki insanlar kuşatmaya maruz kaldıklarında su ihtiyaçlarını karşılamak için su sarnıcı yapmış. Zile Kalesi'nde bulunan sarnıç 360 basamaktan oluşuyor." dedi.

Su sarnıcında restorasyon ve gün yüzüne çıkması için Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat ettiklerini anlatan Vidinel, şöyle konuştu:

"Kalemizde askerlerin tahliye edilmesinde kullanılan bir tünelin olduğu tarihçiler tarafından söyleniyor. Bu tünelin de ortaya çıkması için bakanlığımıza müracaatlarımızı yaptık. Kalemizdeki bu sarnıç ilgi görüyor. Japonya'dan, Çin'den, Kore'den, Tayvan'dan turistler Zile'ye gelerek kaleyi geziyor. Bu nedenle tarihi kültürümüz için önem taşıyan su sarnıcını inşallah gün yüzüne çıkarırız."

Zile Kalesi'nin Sezar'ın kalesi olduğunu anlatan Vidinel, "Sezar, Ankara ve İstanbul'u almayı düşünüyor. Zile, o zamanlar ticari bir merkez. Binlerce kilometrelik yolu Zile'yi almak için geliyor. Buradaki savaş tarihin en kanlı savaşlardan birisi oluyor. Sezar burayı aldığında 'Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)' sözünü söylemiş. Bu nedenle batılılar tarafından önem verilen bir ilçedeyiz. Burada binlerce yıllık tarih ve kültür var. Tarihi ve kültürel değerleri koruyup gelecek nesillere bırakma gayretindeyiz." ifadesini kullandı.