Sıcak hava varis şikayetini artırıyor

Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Bardakçı, sıcak havaların vücuttaki bütün damarlarda genişlemeye neden olduğunu belirterek, "Varisli damarlar da toplardamarlarda genişlemeye yol açıyor." dedi.
Sıcak hava varis şikayetini artırıyor

Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, sıcak havaların vücuttaki bütün damarlarda genişlemeye neden olduğunu belirterek, "Varisli damarlar da toplardamarlarda genişlemeye yol açıyor. Varis olan damarlarda bu daha çok hissedilir hale geliyor. Sıcağın etkisiyle damarlardaki genişleme şikayetleri artıyor." dedi.

Bardakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, varislerin, vücutta kirli kanı taşıyan toplardamarların balonlaşarak işlevini kaybetmesi sonucunda meydana geldiğine dikkati çekerek, Türkiye'de her 2 ila 3 yetişkinden 1'inde varis görüldüğünü söyledi.

Sıcağın etkisiyle damarlardaki genişlemenin varisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına neden olduğunu, özellikle kadınlarda bu durumun estetik kaygılara yol açtığını belirten Haşmet Bardakçı, sıcak havada vücuttaki su oranı azaldığı için damarlardaki pıhtılaşma sorununun daha kolay oluşabildiğini, bunun önüne geçmek için bol su içilmesi ve serin ortamlarda bulunulması gerektiğini kaydetti.

Kan akışını hızlandırmak için en iyi yöntemlerden birisinin yürümek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bardakçı, varisi olan hastaların uzun yürüyüşler için uygun destek çoraplarını giymeyi ihmal etmemeleri gerektiği önerisinde bulundu.

Yürüme imkanı bulunmayan ve uzun süre hareketsiz oturanlar için de dikiş makinesinin hareketi gibi ayaklarının önce ucunu, sonra topuklarını hareket ettirerek baldır kaslarını çalıştırabileceklerini belirten Bardakçı, yürüme egzersizlerinin yanı sıra yüzme gibi sporların da varis tedavisinde büyük oranda rahatlama sağladığını ifade etti. 

Prof. Dr. Bardakçı, sıcak havaların vücuttaki bütün damarlarda genişlemeye neden olduğuna dikkati çekerek, "Varisli damarlar da toplardamarlarda genişlemeye yol açıyor. Varis olan damarlarda bu daha çok hissedilir hale geliyor. Sıcağın etkisiyle damarlardaki genişleme şikayetleri artıyor." değerlendirmesinde bulundu.