Sıcak tehlike

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gülay Özkeçeci . Özellikle kronik bir takım rahatsızlıkları bulunanların sıcak havalarda son derece dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Sıcak tehlike

Yaz mevsiminin sonuna doğru yaklaştığımız şu günlerde sıcak havalar günlük yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sıcak yaz aylarında özellikle kronik bir takım rahatsızlıkları bulunanların çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Özel Akademi Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gülay Özkeçeci, “Sıcak havalarda terlemenin artması ile birlikte hem sıvı hem de mineral kaybı gerçekleşmektedir. Bu durum özellikle kronik bir takım rahatsızlığı olan kişilerde acil müdahale gerektirebilecek problemlere neden olabiliyor. O nedenle sıcak havalarda kronik rahatsızlıkları bulunanların mümkün mertebe güneşin çok keskin olduğu saatlerde dışarda bulunmamasını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.  Yaz aylarında ani tansiyon yükselmeleri, çok sıcakta kalma ve buna bağlı olarak akciğer ödemi ile hastalarımız sıklıkla karşılaşabildiklerini ifade eden Özkeçeci, “Kalp krizleri bu dönemde artabiliyor. Kalp-damar, tansiyon, şeker gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlar ise sıcak yaz aylarında daha çok dikkatli olmalıdırlar. Örneğin kalp rahatsızlıklarında sıvı dengesi çok önemlidir. Hastalar birden terleyerek aşırı sıvı kaybettiklerinde böbrek ve kalp yetmezliği görülebilir. Sıcak havalarda tansiyon hastalarında ani tansiyon yükselmeleri yaşanabilir. Tansiyonun ani yükselmesi ile birlikte akciğerde sıvı birikmesi yani ödem dediğimiz acil müdahale gerektiren rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.  Bu nedenle özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanların çok dikkatli olmaları, ilaçlarını zamanında kullanmaları, kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir.” dedi.

7-1-3-014.jpg

SIVI TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Çay ve kahve tüketimini sıvı ihtiyacını karşılamadığını belirten Özkeçeci, “Yaz ayların bol sıvı tüketmeye dikkat edilmelidir. Gün içinde çay kahve içerek sıvı ihtiyacımızı karşıladığımızı düşünüyoruz ancak bunlar sıvı ihtiyacımızı karşılamazlar. Bu tür içecekler idrar miktarını arttırdığı için daha fazla sıvı kaybına neden olmaktadır. O nedenle de daha çok su, ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi doğal içecekler tüketilmelidir. Bunun yanında maden suyu tüketmekte de fayda vardır. Maden suyu hem sıvı hem de mineral ihtiyacını karşılayabilen bir içecektir. Maden suyunun içinde sadece tuz bulunmuyor. İçinde magnezyun, kalsiyum gibi vücudumuz için çok gerekli olan mineraller de bulunmaktadır. Kalp ve hiper tansiyon hastaları ise bu durumdan istisnadır. Bu gibi hastalıkları olmayan kişilerin ise maden suyu tüketmesinde fayda vardır.” şeklinde konuştu.

7-1-4-010.jpg 

“YAZIN KIZARTMA YANLIŞ BİR TERCİHTİR”

Beslenmenin de sıcak havalarda çok dikkat edilmesi gereken bir konu olduğuna değinen Özkeçeci, “Beslenme de yaz aylarında çok büyük önem taşımaktadır. Özellikle aşırı yağlı yiyeceklerden bu aylarda kesinlikle kaçınılmalıdır. Salata tarzı, sebze meyve ağırlıklı beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Yazın çokça kızartma tercih edilir ancak bu son derece yanlıştır. Özellikle kolesterol gibi kronik rahatsızlığı olan ve yaşlı hastaların kızartmalardan mümkün mertebe uzak durmaları gerekmektedir. Önümüz Kurban Bayramı olduğu için et tüketiminde de bir atış yaşanacaktır. Et çok önemli bir protein kaynağıdır.  Biz de bu noktada eti özellikle yağsız ve haşlama şeklinde tüketimini öneriyoruz. Kızarma ve ızgaranın ise sağlıklı olmadığını her fırsatta ifade ediyoruz. Aslında kalp-damar ve kolestrol hastalarına et tüketimini hayatlarından tamamen çıkartmalarını istemiyoruz. Haftada bir iki kez yağsız olmak kaydıyla et tüketiminde bir mahsur yoktur.” ifadelerini kullandı. 

“GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ VE ŞAPKANIZI UNUTMAYIN”

Sıcak havalardan korunma konusunda da değerlendirmelerde bulunan Özkeçeci, “Yazın giyinme de çok büyük önem taşımaktadır. Bu aylarda daha çok açık renkli ve bol kıyafetler tercih edilmelidir. Koyu renkli kıyafetler güneş ışınlarını daha çok çektikleri için tavsiye etmiyoruz. Kıyafet tercihinde açık renkli, bol, vücuda yapışmayan kıyafetler giyilmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca güneş gözlüğü ve şapka kullanımını da önemsiyor ve tavsiye ediyoruz. Hatta duruma göre aşırı sıcaklarda şemsiye dahi kullanılabilir. Güneş kremi kullanımı da yaz aylarında büyük önem taşımaktadır. Özellikle cilt sağlığımız açısından dermatologlar tarafından onaylanmış güvenilir güneş kremleri kullanılmasında büyük fayda vardır.” diye konuştu. 

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ

7-1-2-016.jpg