'Sigara inme riskini artırıyor'

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, sigara içenlerde inme riskinin sigarayı bırakanlara göre 2-4 kat daha fazla olduğunu belirtti.
'Sigara inme riskini artırıyor'

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, sigara içenlerde inme riskinin sigarayı bırakanlara göre 2-4 kat daha fazla olduğunu belirtti.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının bütün sağlık parametrelerine, özellikle de kalp, beyin damar hastalıklarına yönelik negatif etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığını hatırlattı.

Sigara ve tütün kullanımının, özellikle kalp ve beyin damarlarıyla ilgili hastalıkları önlemede en önemli mücadele alanlarından biri olduğunu ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

"Sigara içenlerde inme riski 10 yıldan fazla bir süredir sigarayı bırakanlara göre 2-4 kat daha fazladır. Hipertansiyon, obezite, diyabet, fiziksel inaktivite, kalp hastalıkları ve oral kontraseptif kullanımı gibi ek bir diğer risk faktörünün bulunması riski daha da artırmaktadır. Sigara ve tütün kullanımının azaltılması ve ortadan kaldırılmasına yönelik hem bütün dünyada hem de ülkemizde çok büyük ve çoğu da başarılı olan kampanyalar sürdürülmektedir. Ülkemizde yapılan çalışmalar, beyin damar hastalıklarından ölümlerin önemli bir kısmını sigara kullanımına atfetmektedir."