Sigara ve ilaç firmaları ortaklaşa çalışıyorlar

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şubesi Başkanı Kadir Dikici, 5 yıl boyunca sigara içen birisinin kanserle baş başa kalması için sigaranın içerisine insanı vuran maddeler katıldığına dikkat çekti.
Sigara ve ilaç firmaları ortaklaşa çalışıyorlar

5 yıl boyunca sigara içen birisinin kanserle baş başa kalması için sigaranın içerisine insanı vuran maddeler katıldığına dikkat çeken Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şubesi Başkanı Kadir Dikici, “Sigara ve ilaç firmalara ortaklaşa çalışıyorlar. Sigaranın içinde yer alan zehirli maddeler, bilinçli olarak eklenerek insanlar hasta ediliyor, ilaç sektörüne katma değer sağlanıyor” dedi.

Sigarayla mücadele konusunda belediyelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve valilikten bekledikleri desteği hiç bulamadıklarının altını çizen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şubesi Başkanı Kadir Dikici, “Başkanımız, bu konu önemli bir konu. Bu konuyu işleyin diyor ama konuyu işleyecek adamlara baktığın zaman sigara içen insanlar. Bizi yönlendirdikleri insanlar hep sigara içen insanlar olduğu için biz orada takılıyoruz. Masaya oturup da bir proje çıkaramıyoruz.  Adamlar bu işi hep alttan alıyorlar. Hâlbuki toplumun kanayan bir yarası. Şuanda hastanelerde insanlarımız inim inim inliyor. Her gün bir boğazı delinen, ayağı kesilen ya da KOAH hastalığına yakalanan insanlarımız var. Eskiden 30-40 yıl sigara içen insanlarda etkisini az görürlerdi. Ancak son zamanlarda ilaç firmaları sigara firmalarına biran önce insanları hastalandır ve bana hastamı ver diyor. Petrol sektörü silah sektörünü, sigara sektörü de ilaç sektörünü destekliyor.  Bunlar bir dörtlü ve dünyayı yönetiyor” diye konuştu.

kadir-dikici-(2).jpg

“İNSANLARI HASTALANDIRMAK İSTİYORLAR”

İnsanları bir an önce hastalandırmak için sigaranın içerisine katkı maddeleri koyduklarına dikkat çeken Dikici, “5 yıl boyunca sigara içen birisinin kanserle baş başa kalması için sigaranın içerisine insanı vuran maddeler katılıyor. Katran yoğunluğu arttırılıyor ve fare zehridir gibi insanı direk hastalandıracak binlerce madde katılıyor. Birçok konuda ülkenin önünü tıkamak için avukatlar harekete geçiyor. Madem bu ülke için çalışıyorsanız insanımız için harekete geçin. Sigara kaynaklı hastalıklar sebebiyle insanlar her gün ölüme yolculuk ederken siz nerdesiniz. İnsanlarımıza her gün darbe vuran bu sigara, nedense hiçbir kurum veya kuruluş tarafından önemsenmiyor. Sağlık Bakanlığı senede 2-3 tane hamle yapıyor ve işi bitiriyor. Sağlık Bakanlığının yaptı hamlenin arkası da aranmıyor. Yani Sağlık Bakanlığı bazı çalışmalar başlatıyor ama arkasındaki denetim mekanizmamız zayıf olduğu için hala kapalı alanlarla ilgili sorunlarımız var. Sokaklara izmarit atmanın yasak olmasına rağmen arabadan kül tablası boşaltanlar bile var.  Duyarlılık bile daha yapılamamış.  Denetim mekanizmamız istenilen seviyede değil. O yüzden insanlar yine içmeye yine aynı atmaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“B PLANINA GEÇTİLER”

Çanakkale Savaşında yenilgiye uğrayıp gidenlerin Türkiye'yi yutabilmek için savaş halinde olduklarını vurgulayan Dikici, “Bunlar topla tüfekle bu ülkeyi elde edemeyeceklerini çok iyi anladılar. 15 Temmuz’da içimizden bile darbe girişiminde bulundular yine de elde edemeyeceğini anladılar.  A planı tutmadı, B planına geçtiler. O da ekonomik darbe.  Ekonomiksel olarak ülkenin en büyük sorunlarından biri bana göre sigara. İnsanlarımız ülkemize darbe girişiminde bulunan Amerika firmalarının sigaralarını içiyor. Sigaraya ödenen paraya bakalım. Yani günlük ciroya bakalım. Kaç milyon dolarla ciro yapıyorlar. Milletimiz bize darbe girişiminde bulunanlara sigara içerek destek oluyor.  Sigara içenlere ve bu ülkeyi sevdiğini söyleyenlere sesleniyorum.  Bugün ortada ekonomik darbe girişimi var. Bu darbe girişimini bertaraf etmemiz lazım.  Bize ekonomik darbe girişiminde bulunan kesim belli. O kesimin mamullerini veya ürünlerini tüketmeyelim.  Sigara içmesek ne olur yani. Bu ülke kurtulur. Şu an ülkemiz insanı 6 ay sigara içmesin, onlar arı kovanına çomak sokulmuş gibi deliye dönecekler.  6 ay sigara içmesek bu ülkenin ekonomisi kurtulur” şeklinde konuştu.

“ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK”

Türkiye’ye karşı girişimde bulunan en büyük darbenin sigara kaynaklı darbe olduğunun altını çizen Dikici, “Sigaraya verilen ve sigara kaynaklı hastalıklara ödenen para ortada. Ülkenin kaderini değiştirecek bir meblağ var. Ancak Cumhurbaşkanımızın etrafında olan ekonomistlere veya danışmanlara şaşıyorum.  Cumhurbaşkanı gibi müthiş bir kişinin etrafındasınız.  Ama hiç biriniz yumruğunu masaya vurup da sigara ekonomimize şu darbeyi yapıyor diyemiyor.  Siz kime hizmet ediyorsunuz. Cumhurbaşkanına mı, cumhurbaşkanı aracılığıyla bu millete mi yoksa sigara karteline mi hizmet ediyorsunuz. Yani Cumhurbaşkanına ve bu millete hizmet etmekle mükellef olan insanlar, gündem dışı bırakılarak sigarayı ve zararlarını göstermeyerek insanlarımıza böyle bir ekonomik darbe girişimi var denmiyor. Bu darbeyi aşmamızda bu da bir engeldir” dedi.

8-1-2-054.jpg

“SİGARANIN FARKLI ZARARI VAR”

Türkiye’de ekonomistlerin ve yazarların sigarayı görmemezlikten geldiklerinin altını çizen Dikici, “Sigarayı gündem dışı bırakarak onlara iyilik yapıyorlar.  Türkiye’nin bu krizleri aşacak hamlelerine bakarak,  o hamleleri destekleyelim. Siz şahsınız adına aylık en az 300 TL sigaraya para veriyorsunuz. Türkiye’nin yarısı sigara içer hale gelmiş durumda. Kısacası ülkemizin kaderini değiştirecek bir meblağ ortaya çıkıyor. Boşanmaların önüne geçilemiyor. Son dönemlerde karı-koca geçimsizliğinin en büyük sebebi paradır. Bir evin erkeği ve kadını olarak sigaraya aylık 600 TL para verirsen evde huzur olur mu. Biz sigaranın farklı zararından bahsediyoruz. Milli bir ruhla biz bu sigarayı çok kolay bırakabiliriz. Yani bu ülke için canını ortaya koyan bu millet, sigaradan kurtulmak için de aynı mücadeleyi verebilir. Sigara eğer bu ülkenin ekonomisini değiştirecekse ve bu ülke için sigara parası çok önemli ise bu durumu insanımıza dokunursanız sigarayı da bırakır. Toplum bilmiyor. Şuan da sigara firmalarının bize darbe girişiminde bulunan kesime hizmet ettiğini bilmiyor. Toplum bilse kolayca sigarayı atar” diye konuştu. 

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER