Sigaranın yeni maktülü kadınlar

19 Temmuz 2009’dan itibaren Türkiye’de kapalı alanlarda tütün kullanımı yasaklandı. Dünyada milyonlarca insan sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Fakat daha çarpıcı olanı sigaranın etkileri kadınlarda farklı metabolik değişikliklere sebep oluyor.
Sigaranın yeni maktülü kadınlar

Dünya geneline bakıldığında her 10 saniye de sigara sebebiyle bir kişinin ölüyor. Bu sayı yılda 6 milyon kişinin sigara yüzünden ölmesi demek. Hem bu duruma biraz dur diyebilmek hem de pasif içicilerin mağduriyetini giderebilmek için Türkiye’de sigara yasağı gündeme getirildi. 19 Temmuz’da kapsamı genişletilen yasa ile birlikte bir nebze daha sigaradan arındırılan bir Türkiye'ye merhaba dedik. Toplum içerisinde özellikle sigara içmeyen kesimi daha çok ilgilendiren bu yasanın uygulanması ile gelecek nesiller, içmedikleri sigaranın zehrinden korunmaya çalışıldı.

12-1-2-003.jpg

YASAK OLAN YERLER

Yasanın genişletilmesi ile “tütün ürünü” kavramının içerisinde olduğundan ötürü nargile de yasağa dâhil edildi. Taksiler de dâhil olmak üzere tüm toplu taşımalarda da artık tütün kullanımına izin verilmiyor. Yasaya giren diğer bir kapalı alan ise öğretim kurumları oldu. Özel eğitim ve öğretim kurumları başta olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanları da yasak kapsamına alındı. Hatta apartman merdivenleri veya asansörü gibi kapalı ortak kullanım alanları da bu kapsama girdi. Yasağın ihlal edildiği durumlarda uygulanacak cezalarda şu şekilde belirlendi; "Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacak. İşletme kamu kurumu ise cezanın yanı sıra görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen memurlar ve kamu görevlileri hakkında disiplin soruşturması açılacak. Yasak kapsamına giren alanlarda, "Sigara içilmez" uyarısı bulunmasına rağmen sigara içenler 69 TL ile cezalandırılacak ve her sigara için ayrı 69 TL ceza uygulanacak. Sokakta sigara içenler, için de bir yasak tasarlandı. İzmaritini veya sigara paketini yere atması halinde, kolluk kuvvetleri, atan kişiye 23 TL ceza kesecek.”

TÜTÜN ENDÜSTRİSİNİN HEDEFİ KADIN!

Tüm bu yasakların aslında özünde insanları tehlike konusunda bilinçlendirme yatıyor. Bu yüzden pasif içicilerin ve tütün kullanıcılarının sağlık problemlerini en aza indirmek amaçlandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konudaki açıklamaları başka çarpıcı sonuçları da gözler önüne seriyor.  DSÖ’ye göre; "Tütün endüstrisinin hedefi kadın!" Dünyada milyonlarca insan sigara nedeniyle hastalıklara yakalanıyor ve hayatını kaybediyor. Sigaranın etkileri kadınların üzerinde farklı metabolik değişikliklere sebep oluyor. Sigara kadınlarda gebeliği riske atıyor, anne sütünü zehirliyor ve kısırlık yapıyor! DSÖ Tütün kullanımının dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedeni olduğunu, kadınlarda artan sigara tüketiminin ciddi boyutlara ulaştığını belirtiyor, tütün endüstrisinin hedefinin kadın olduğunu vurgulayarak, kadına yönelik tütün pazarlamalarının neler olduğunu ve sigaranın kadınlar üzerindeki zararlı etkilerini mercek altına alıyor.

TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?

Dünya geneline bakıldığı zaman kadın tütün kullanıcısı sayısı 200 milyon olmuş vaziyette. Artık Türkiye’de de kadınlarda tütün kullanımının hızla arttığı biliniyor. Aslında tütün üzerinden kadınlara oynanan oyun ileri boyutlara taşınarak yeni nesillerin sağlıksız olması konusunda tehlikeli oyunlar oynanıyor. Tütün firmaları sigara ve benzeri ürünleri eşitlik ögesi gibi göstererek kadınların sigarayı birer güç maddesi olarak algılamalarını sağlıyor. Tütün firmaları özellikle zarif görünümlü, şık paketlerle kadınlara sigara içmeyi zarafet unsuru gibi lanse ediyor. Sigara kısırlığın en önemli nedenlerinden biri ve gebelik sırasında sigara içimi ise düşük ve ölü doğum riskini 2 kat arttırıyor. Ayrıca gebeliklerinde sigara içen annelerin bebeklerinde doğumsal kalp hastalıkları riski fazlalaşıyor. Yine tütün kullanan annelerin bebeklerinde hiperaktivite daha sık görülerek ve zekâ düzeyleri daha düşük olmaktadır. Tütün firmalarının kadınları bu ve benzeri sebeplerle sigaraya özendirmesi korkunç bir tabloyu gözler önüne seriyor. İlerleyen yıllarda yeni neslin kadınları ve çocuklarının sağlıklı olması için bütün toplum mücadele vermesi gerekiyor. Sigarasız sağlıklı bir ortam için önce kadınların adım atması gerekmektedir.

Gülşen YILMAZ / YENİ HABER