Sigaraya 6 aylık ÖTV zammı geliyor

Tiryakileri çok üzecek haber geldi.Sigaraya 6 aylık ÖTV zammı geliyor, en ucuz paket fiyatı 52 liraya çıkıcak. Yasa gereği sigara ve alkolde ÖTV tutarına göre, her 6 ayda bir ÜFE oranında artış yapılıyor. Temmuz ayından bu aya kadar artış oranı yüzde 14 olan ÜFE'nin bu ay da gelecek artışla beraber en az yüzde 16 olması bekleniyor.
Sigaraya 6 aylık ÖTV zammı geliyor

Sigara ve alkolde ÖTV tutarı yasa gereği her altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kadar artırılıyor. Temmuzdan bu yana yüzde 14 artan ÜFE'nin yılın son altı ayını en az yüzde 16 artışla tamamlaması bekleniyor. KDV oranının yüzde 2 artırılarak yüzde 20 yapılmasının ardından 5 lira zamlanan sigaralar yılbaşından itibaren gelecek otomatik artışla birlikte en az 52 liraya satılmak zorunda.

SİGARADA KAÇ VERGİ VAR?

Sigaradan 3 ayrı vergi var. Öncelikle bir sigara başına şu anda 1,1114 lira (Paket başına 22,22 lira) olan asgari maktu vergi var. Bir de paket başına 1,1043 lira alınan maktu vergi var. Ayrıca yüzde 63'lik de nispi vergi tutarı bulunuyor.

TOPLAM VERGİ ORANI YÜZDE KAÇ?

Piyasada şu anda en ucuz sigara 45 liraya satılıyor. Tabi sigara maliyetlerini bu hesaba eklediğimizde fiyatın 60-65 lirayı aşması normal gibi duruyor. Bu artış ise özellikle düşük gelir grubunu kaçak alkol ve sigara tüketmeye itiyor. Sigarada vergi oranının yüzde 82.5 olmasının yanı sıra vergi sistemi nedeniyle üreticiler 1 liralık bir maliyet artışını 7.5 liralık fiyat artışı ile telafi etmek zorunda.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :