Sigarayı bıraktı koleksiyonunu yapıyor

Konya’nın Ilgın ilçesinde emekli Mehmet Ali İlkaya, 16 yıl önce bu sigaraya kullanmayı bıraksa da 30 yıldır dünyanın birçok yerinden sigara paketleri ile koleksiyon yapmaya devam ediyor.
Sigarayı bıraktı koleksiyonunu yapıyor

Konya’nın Ilgın ilçesinde emekli Mehmet Ali İlkaya, 16 yıl önce bu sigaraya kullanmayı bıraksa da 30 yıldır dünyanın birçok yerinden sigara paketleri ile koleksiyon yapmaya devam ediyor.

Ereğli Şeker Fabrikasından emekli olan 53 yaşındaki İlkaya, 30 yıl önce yurt dışında yaşayan tanıdıklarının getirdiği farklı sigara paketlerini biriktirmeye başladı.

Kendisi de 24 yıl sigara kullanan İlkaya, ülkede yaygınlaşan sigarayla mücadele kampanyalarından etkilenip kötü alışkanlığını bıraktı.

Sigarayı bırakmasına rağmen paketlerini biriktirmeye devam eden İlkaya'nın koleksiyonda birçok ülkeden örneklerin yanı sıra Türkiye'de yıllar önce kullanılan ve bugün adı unutulmuş birçok sigara markasının paketleri de bulunuyor.

Milli Egemenlik Mahallesi'ndeki evinde uygun yeri olmadığı için bu paketleri şimdilik kolilerde tutan İlkaya, gençlere sigara kullanmamaları tavsiyesinde bulunuyor.

20180717_2_31499161_35728197.jpg

İlkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1978 yılında sigara kullanmaya başladığını söyledi.

Yaklaşık 24 yıl kullandıktan sonra sigarayı bırakma kararı verdiğini anlatan İlkaya, şunları kaydetti:

"Sigara kullandığım dönemde yurt dışından hediye gelen sigaraları içmek yerine evimin vitrininde sakladım. Bu alışkanlık bir meraka döndü. Yaklaşık 30 yıldır bu paketleri biriktiriyorum. Ülke genelinde sigarayı bıraktırma konusundaki çağrılara uyup sigarayı bıraktım. Artık hiç içmiyorum. Her ne kadar 16 yıl önce sigarayı bıraksam da koleksiyonuma devam ettim. Ben sigara kullanmıyorum, saklıyorum, yani bir nevi sigaraları kolilere hapsediyorum."

İlkaya, koleksiyonunda artık üretimi olmayan "Birinci", "Yenice", "Bafra" gibi yerli sigaraların yanı sıra yabancı markaların da bulunduğunu belirterek, "Burada artık tarih olmuş sigaralar da yer alıyor. Bunları hatıra olarak saklıyorum. Paketlerin tamamı hiç açılmamış. Bunları içmektense koleksiyon olarak saklamayı tercih ettim." diye konuştu.

- "Sigara kullanmaya karşıyım"

Koleksiyonunda 380 paketin bulunduğunu aktaran İlkaya, şunları söyledi:

"Sigara kullanmaya karşıyım. Sigara içmeyi kimseye tavsiye etmiyorum ancak geçmişi hatırlatmaları adına bunları saklamaya devam edeceğim. Ayrıca bu koleksiyonumu değerlendirmek istiyorum. Benim sergileme imkanım yok. Kültür ve turizm alanında değerlendirmek isteyen veya bu tür koleksiyonlara özel ilgi duyanlar varsa kolilerden çıkartılarak sergilenmesini arzu ediyorum."

Kaynak: