Sığınmacıların 'araftaki' ramazanı

Yunanistan ticaret ve turizminin can damarlarından biri olan Pire Limanı'nda halen bin 300'den fazla sığınmacı zor şartlar altında konaklarken, ramazan ayını da yaşadıkları belirsizlik içinde geçiriyor.
Sığınmacıların 'araftaki' ramazanı

Yunanistan'ın Pire Limanı'nda kalan sığınmacılar, geride bıraktıkları vatanlarından ve gitmeyi umut ettikleri Avrupa ülkelerinden uzakta, belirsizlik ve endişe dolu bir ramazan ayı geçiriyor.

Yunanistan ticaret ve turizminin can damarlarından biri olan ülkedeki en büyük limanda halen bin 300'den fazla sığınmacı zor şartlar altında konaklıyor. Sığınmacıların en önemli şikayetleri ise yetersiz yiyecek ve hijyen eksikliği.

En yoğun günlerinde 6 bine yakın sığınmacıyı barındıran limanda kalanların sayısı oldukça azalsa da kimi götürülecekleri kamplardaki şartların daha da kötü olmasından kimi de henüz kendilerine bu yönde bir teklif yapılmaması nedeniyle yaklaşık 4 aydır burada kalıyor.

Bazı görece şanslı sığınmacılar hangarların içinde yağmurdan veya güneşten korunmayı başarırken, büyük bir çoğunluk asfalt zemine kurdukları kamp çadırlarında açık alanda günlerini geçiriyor.

Ramazan ayında ise gönüllülerin dağıttıkları yiyeceklerle iftarlarını yapan sığınmacıların bir kısmı ise limanda kendi imkanlarıyla tuttukları balıkları yiyor.

Namaz vakitlerinde ise terminal binasının bir kısmını mescit olarak kullanan sığınmacılar, kendi aralarında "şeyh" olarak hitap ettikleri 67 yaşındaki İbrahim Nasri'nin okuduğu ezanın ardından ibadetlerini cemaat halinde eda ediyor.

"Türkiye'de ramazan çok güzeldi"

Yaklaşık 3 aydır limanda kalan 28 yaşındaki Suriyeli Fuat Ghannam, "Ramazan ayı geldi çok şükür ama yemeklerimiz çok sağlıksız ve tatsız. Bazen sadece sandviç yiyoruz. Türkiye'de ramazan çok güzeldi. Camiler var ve yemek dahil her şey çok daha iyiydi." dedi.

Ghannam, birkaç kez toplu zehirlenme vakalarının gerçekleştiğini ifade ederek, "Ben de zehirlendim. Hastaneye çok geç gidebildik. Sağlığımdan endişe duyuyorum." şeklinde konuştu. Ghannam, hijyen koşullarının yetersiz olduğunu da dile getirdi.

"Çocuklarıma yemek bulmakta zorlanıyorum"

Kocası ve iki çocuğu 1 sene önce Almanya'ya yerleşen Suriyeli Miyase Ahmedi ise 4 çocuğuyla birlikte, son iki haftadır Pire Limanı'nda kalıyor. Ahmedi, Makedonya sınırını geçmeye çalıştıklarını ancak polisin onları Yunanistan'a geri gönderdiğini anlattı.

Ramazan ayının bu şartlar altında çok zor geçtiğini anlatan Ahmedi, "Çok pişmanız. Türkiye'de her şey çok iyiydi. Ramazan ayında çok güzeldi. Türkiye'de 4 sene kaldık. Aile birleşmesi için başvuru yaptık ama bekliyoruz. Şimdi sınırın açık olduğunu bilsem Türkiye'ye dönerdim." ifadelerini kullandı. 

Balkan ülkelerinin sınırları kapatmasının ardından yaklaşık 57 bin sığınmacı Yunanistan'da mahsur kaldı. Hazırlıksız yakalanan hükümet, kamp sayısını ve kapasitesini arttırsa da halen bazı sığınmacılar resmi kampların dışında yaşıyor.

Anakarada bulunan yaklaşık 49 bin sığınmacı için yeniden yerleştirme ve aile birleştirme gibi programlara başvuruya yönelik ön kayıt işlemleri ise dün başladı.