Sığınmacıların sorunları "Mülteciler Meclisi"nde ele alınıyor

Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Koordinatör Yardımcısı Fatih Gökyıldız:- "Sosyal Uyum Departmanı bünyesinde faaliyet gösteren Mülteciler Meclisi, şu an Suriyeli, Uygur, Mısır, Özbek, Afgan uyruklu mülteci gruplarından olu
Sığınmacıların sorunları "Mülteciler Meclisi"nde ele alınıyor

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ BÜYÜKKARAKAYA - Ülkesinden ayrılmış ve uluslararası koruma ihtiyacı olan sığınmacılara yardım eden Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çatısı altında kurulan Mülteciler Meclisi ile sığınmacıların sorunlarına çözüm amaçlanıyor.

Gönüllü platform olarak kurulan ve sığınmacıların görev aldığı mecliste alınan kararlar, derneğe ve ilgili kurumlara iletilerek, sosyal uyum hedefleniyor.

AA muhabirine bilgi veren Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Koordinatör Yardımcısı Fatih Gökyıldız, 5 yıldır çalışmalarını sürdüren derneğin faaliyetlerinden 2018'de 10 bin sığınmacının yararlandığını anlattı.

Derneğin eğitim, kültür, hukuk, tercümanlık ve istihdam ve barınma, mesleki eğitim, rehabilitasyon gibi alanlarda sığınmacılara ücretsiz hizmet verdiğini ifade eden Gökyıldız, mesleki eğitim konusunda kurslar açtıklarını belirterek şunları kaydetti:


"İnşaat kursuna katılanlar hem yevmiye hem de eğitim alıyor. Dernek çatısı altında Sosyal Uyum Departmanımız da Mülteci Meclisleri ve Etkinlik ana başlığı altında faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Mültecilerin yerel halkla vakit geçirebilmesi için kahvaltılar, seminerler ve paneller düzenliyoruz. Mülteciler Meclisi, şu an Suriyeli, Uygur, Mısır, Özbek, Afgan uyruklu mülteci gruplarından oluşturduğumuz bir topluluk. Eğitimi yüksek üniversite mezunu olan kişilerden oluşan leclis üyeleri, sosyal uyum için çalışıyor."

- "Farklı uyruktan birçok mülteciyi davet ettik"

Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Sosyal Uyum Sorumlusu Hülya Rana Şahin de Mülteciler Meclisi'nde, sığınmacıların sorunlarını özgür bir ortamda dile getirdiklerini ve bu konuda çözümün bir parçası olarak yer aldıklarını aktardı.

20 kişilik katılımcı grubuyla çalıştıklarını kaydeden Şahin, "Mülteciler Meclisi'yle hedef kitleyi de çalışmalarımıza dahil ediyoruz. Farklı uyruktan birçok mülteciyi aradık, davet ettik. Lisans mezunu olmalarına dikkat ettik. Çünkü konulara sığınmacıların fikri anlamda katkı sağlamalarını istiyoruz. Mülteciler Meclisi'nde hedefimiz, insanların bireysel yardımlarını karşılamaktan ziyade, yaşadığımız toplumsal sorunlara, toplumsal çözümler üretebilmek. Yerel halkı ve mültecileri, bir potada eritmek, hepsinin fikirlerini alıp, konuya herkesi dahil etmek." diye konuştu.

Mülteciler Meclisi'nde görev alan Suriyeli Enes Alipaşa da meclisin Türk kanunları, örf ve adetleriyle ilgili Suriyelilerin sosyal uyumu konusunda önemli bir görev üstlendiğini belirtti.

Suriye'de savaştan kaçarak 6 yıl önce ailesiyle İstanbul'a geldiğini ve burada evlendiğini dile getiren Alipaşa, "İstanbul'da yaşamaktan mutluyum, tercüman olarak çalışıyorum. Mülteciler Meclisi'ne de tercüman olarak katılıyorum ve aktif görev yapıyorum. Meclis kurulurken avukat, doktor, mühendis gibi eğitimli insanları çağırdık. Meclis kurulduktan sonra, konuşarak hukuk, sosyal medya, yardımlaşma ve araştırma, eğitim adlı 4 komite oluşturduk. Her komitenin hedeflerini belirledik." değerlendirmesini yaptı.

Meclisin,Türk ve Suriyelilerin uyum sağlaması için gönüllü çalışmalar yaptığını belirten Alipaşa, şunları kaydetti:

"Derneğe gelen mültecilere Türk kanunları ve örf, adet, gelenek görenekleriyle ilgili bilgilendiriyoruz. Çoğu Suriyeli bunu bilmiyor. Evlilik, eğitim konularını gündeme getirdik. Çocukların öncelikle okula gitmelerini sağlamak için eğitim komiteleri oluşturduk. Mülteciler Meclisi'nde alınan kararlar ve konuşulan konular, derneğe iletiliyor. İletildikten sonra dernek gerekirse ilgili kurumlara aktarılıyor. Meclisin mültecilerin sesi olacağına inanıyorum."

- "Türk kanunlarını Suriyelilere anlatıyorum"

Mülteciler Meclisi'nde görevli Suriyeli Avukat Leman Hashem de ailesiyle 3 senedir İstanbul'da yaşadığını ifade ederek, "Savaştan kaçarak Türkiye'ye ailemizle sığındık. Türkiye'ye sığındıktan sonra mültecilere yardım etmek istedim. Mecliste hukuk komitesindeyim. Mesleğimle ilgili çalışmalar yapıyorum. Suriyeliler kanunlarla ilgili sorular soruyorlar. Ben Türk kanunlarını Suriyelilere anlatıyorum. Çalışmalarımız devam edecek. Mülteciler Meclisi, Türk ve Suriyeli halk arasında sosyal uyumu hedefliyor." diye konuştu.


Kaynak: