Siirt Battaniyesi küllerinden doğdu

Siirt'te birkaç yıl öncesine kadar unutulmaya yüz tutmuş olan battaniyecilik, teknoloji ile yeniden canlandırıldı.
Siirt Battaniyesi küllerinden doğdu

Siirt'te birkaç yıl öncesine kadar unutulmaya yüz tutmuş olan battaniyecilik, teknoloji ile yeniden canlandırıldı.

Siirt'te bir döneme damgasını vurmuş ve hemen hemen tüm evlerde kullanılan saf tiftik battaniyesi, fabrikasyon ürünlerin ortaya çıkmasıyla unutulmaya yüz tutmuştu. Ancak Siirtli ustalar, teknolojiyle yok olmaya yüz tutmuş mesleği yeniden teknoloji ile canlandırmak için ürettikleri tiftik battaniyesinin üzerine bilgisayarla isim, logo ve arma yaparak mesleği battaniyeye olan rağbeti arttırdı

Bahçelievler Mahallesi Medine Caddesinde iş yerinde saf tiftik battaniyesi dokumacılığı yapan İzzettin Nazlıer (40), gelişen teknoloji ile kaybolmaya yüz tutmuş baba mesleğini, yine teknoloji ile canlandırmaya başladı. 20 metre karelik işyerinde 3 kuşak babadan kalma mesleğini sürdüren Nazlıer, bilgisayarlı makine yardımıyla battaniyenin üzerinde isteğe göre her türlü motifler yapılarak yeniden yaşatıyor. Battaniye dokuma mesleğinin makine ile hayat bulduğunu belirten Nazlıer, "Siirt battaniyesi üreticiliği ve satıcılığı yapıyorum. Dedemden kalan bu mesleği babamdan ben devraldım. Aynı aileden 40 yakın kişinin bir dönem battaniye dokuduğu bu meslekte bir ben kaldım. Son yıllarda battaniye dokuma mesleği bu yöndeki fabrikalarının artması ve teknolojinin gelişmesiyle el ürünü yerini fabrikasyon ürünler bıraktı. Ancak yine bu mesleği teknoloji ile yaşatmaya başladık. İşlerimizin yoğunluğunu teknolojiye borçluyuz. Battaniyenin üzerinde logo, isim, takım amblemleri ve akla gelebilecek her şeyi işliyoruz. Hatta Yurt dışında sipariş almaya başladık. Şuan siparişlere yetişemiyoruz. Hediyeli olarak da çıkardığımız ürünler var. teknoloji ile battaniye dokuma tezgahları da arttı" dedi.

Siirt küçük Sanayi Sitesinde kendisine ait tezgahında battaniye üretimi yapan bir başka usta Fereç İtil ise, geçen yıl Antalya'da düzenlenen G20 zirvesine katılan yabancı devlet büyüklerine Siirt'ten hediyelik saf tiftik battaniyesi üretip, bu ürünlerin üzerine G20 logosu işleyerek ürünü cezbetmişti. Mesleğini yeniden canlandığını aktaran İtil, "Siirt'te sipariş verilen battaniyeler işleri artırdığı gibi mesleği de canlandırdı. Mesleğimiz makine ile hayat kazandı. Çünkü bilgisayara koyduğumuz o nakış formatı battaniye üzerine geldiği zaman her kalemden, her insana hitap ediyor" diye konuştu.

Siirt Battaniyesi küllerinden doğdu

Siirt Battaniyesi küllerinden doğdu

Kaynak: