Siirtli öğrenciler bıttım özünden şampuan ve krem üretti

Siirt'te geçen yıl fıstıktan kadın ve erkekler için 4 farklı renk ve kokuda parfüm üreten Siirt Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (ZHL) Kimya Teknolojileri Bölümü öğrencileri, bu kez de bıttım (menengiç) özünden şampuan ve krem yaptı.
Siirtli öğrenciler bıttım özünden şampuan ve krem üretti

Siirt Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (ZHL) Kimya Teknolojileri Bölümü öğrencileri, 3 aylık bir laboratuvar çalışması sonucu kentte doğal yollarla yetişen ve genellikle kahve ve kuruyemiş olarak tüketilen bıttım özünden, çeşitli karışımlarla şampuan elde etti. Kuruluşu kısa bir geçmişe sahip olan Kimya Teknolojileri Bölümünün kısa sürede önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten ZHL Müdürü İdris Yolbaş, geçen yıl fıstıktan parfüm, bu yıl da yöresel bir ürün olan bıttım özünden şampuan ve krem elde edildiğini belirterek, emeği geçen öğretmen ve öğrencileri kutladı.

Kimya Teknolojileri Bölümü Öğretmeni İsmet Kudekli, geçen yıl başlatılan çalışmaların meyvesini aldıklarını anlatarak, "Geçen yıl Siirt'te ilk kez fıstıktan dört farklı kokudan parfüm üretilmişti. Bu yıl da 3 aylık bir çalışma sonucu doğal yollarla bir şampuan elde ettik. Çalışmalar sonucu tamamen doğal yollarla ürettiğimiz şampuanı ilimize kazandırılmasından mutluyuz. İlerde ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılabilir" dedi.

"Doğal yollarla üretildi"

Geçmişte Siirt yöresinde bıttım özünden sabun üretildiğini aktaran Kudekli, "Okul olarak bunu bir hamle daha öteye taşıyarak bıttımdan şampuan elde edilmesini sağladık. Önce bitkiyi öğütüyoruz. 500 mililitre bir kapta saf su içinde kaynattıktan sonra süzme işlemini yapıyor, sonra tamamen doğal organik olan Hint yağı, saf bıttım yağı, tatlı badem yağı ve bir miktar da gliserin damlatıyoruz. Daha sonra bu karışımı soğumaya bırakıyoruz. Sonra şampuanın son aşaması olan organik şampuan özüyle buluşturuyoruz. 3 aylık bir deneme aşamasında bunu ürettik. Okul da öğretmen ve yöneticilerimiz, öğrenci ve velilerimiz bunu denedi ve beğendi. Herhangi bir etkisi yoktur. Ayrıca bıttım bitkisinden elde ettiğimiz ve kış aylarında çatlayan ellere iyi gelen bir krem geliştirdik. Tamamen organik ve doğal yollarla üretilmiştir" diye konuştu.

Bıttım şampuanının şimdiden rağbet gördüğünü aktaran 10. sınıf öğrencisi Kübra Nur Danış ise geçen yıl Siirt fıstığından parfüm, bu yıl da bıttım ürününden şampuan ve krem elde etme çalışmalarından önemli neticeler çıkardıklarını dile getirdi.

Siirtli öğrenciler bıttım özünden şampuan ve krem üretti

Siirtli öğrenciler bıttım özünden şampuan ve krem üretti