Siirt'te maden ocağında heyelan

Siirt'in Şirvan ilçesinde bakır madeni sahasındaki heyelan sonrası meydana gelen göçükte 3 işçi hayatını kaybetti, onun üzerinde işçiyi enkaz altından kurtarma çalışmaları ise sürüyor.
Siirt'te maden ocağında heyelan

Siirt'in Şirvan ilçesindeki maden ocağında heyelan sonrası meydana gelen göçüğün neden olduğu facia, günün ağarmasıyla ortaya çıktı.

1 milyon metreküplük toprak hareketi oluştu

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamada, Siirt'in Şirvan ilçesinde özel bir maden ocağında 17 Kasım akşamı meydana gelen toprak kayması sonucu 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştuğu ve 16 vatandaşın toprak altında mahsur kaldığı belirtildi.

Türkiye'nin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda seferber edildiği çalışmalara Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Sağlık Bakanlığı, Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı işbirliğiyle aralıksız sürdüğü kaydedilen açıklamada, 90 arama kurtarma personeli, 2 helikopter, bir uçak ile çalışmalara destek verildiği aktarıldı.

3 vatandaş hayatını kaybetti

Göçük sonucu 3 vatandaşın hayatını kaybettiğinin tespit edildiği, halen göçük altında olan 13 vatandaşı arama çalışmalarının Siirt, Diyarbakır, Erzurum, Van, Ankara, Bitlis ve Batman'dan 90 kişilik AFAD ekibiyle devam ettiği vurgulanan açıklamada, diğer illerde bulunan deneyimli AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve bir uçak desteği alındığı vurgulandı.

İş makineleri ile olası bir heyelan riskinin azaltıldığı, yeni bir risk oluşturmamak adına köpekli arama kurtarma timlerinin çalışmalara katkı verdiğine dikkati çekilen açıklamada, şunlar yer aldı:

"Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riskini taşıması, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilemektedir. Başbakanlık AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağında ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi görevlendirdi." 

Şirvan'da mahsur kalan vatandaşlar için Türkiye'nin tüm ilgili kurum ve kuruluşlarının seferber edildiği bildirilen açıklamada, "Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçları da düşünüldü. Türk Kızılayı, 12 personel, 150 battaniye, bir ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk etti. Sıcak yemek ihtiyacı da kısa sürede karşılanacak." ifadelerine yer verildi.

Şirvan ilçesi Maden köyündeki bakır madeninde dün gece yaşanan heyelan sonucu oluşan göçüğün ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor.

Siirt Valiliği bünyesinde kurulan kriz masası koordinesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve jandarma görevlilerinin katıldığı çalışmalara madenciler de destek veriyor. Göçüğün oluşturduğu tahribatı tespit etmek için drone helikopter havalandırıldı. Çevre illerden çağrılan ekipler de çalışmalara katılıyor.

Vali Mustafa Tutulmaz da sahaya gelerek çalışmaları yerinden takip ediyor.

Bölgede, enkaz altında kalan işçilerin yakınlarının bekleyişi sürüyor.