"Şimdi de Suriye'nin sınırları çizilmeye çalışılıyor"

AK Parti İstanbul Milletvekili Külünk, bir asır önce Türkiye'nin sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşması'nın imzalandığı yerde şimdi de Suriye'nin sınırlarının çizilmeye çalışıldığını söyledi.
"Şimdi de Suriye'nin sınırları çizilmeye çalışılıyor"

İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen "15 Temmuz Darbe Girişimi ve Yükselen Türkiye" adlı konferans, Kur'an-ı Kerim tilaveti, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Etkinlikte konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, İsviçre'nin Lozankentinde yaklaşık bir asır önce Türkiye'nin sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşması'nın imzalandığı Beau-Rivage Palace Oteli'nde, Suriye krizini ele almak için Rusya, ABD ve Türkiye'nin yanı sıra bazı bölge ülkelerinin dışişleri bakanları ile Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Temsilcisi'nin bir araya geleceği toplantıyı değerlendirdi.

"Türkiye'den sonra Suriye üzerinden harita tartışmasının yapıldığı yer yine Lozan." diyen Külünk, 24 Temmuz 1923'te imzalanan anlaşma ile Musul'un elden çıktığını, Misak-ı Milli'den vazgeçildiğini anlattı.

Külünk, "İki dünya bir araya gelse bizi ne Kıbrıs'tan ne de Musul'dan çıkarabilir. Şimdi yükseliş yolundayız. Hazır olun, Kuzey Irak'ta bir referandum olur ve (Mesut) Barzani, 'Türkiye'ye katılıyorum' derse şaşırmayın." diye konuştu.

"Terör örgütleri ile aynı karede yer alıyorlar"

İsviçre'nin, FETÖ'nün önemli bir üssü olduğunu belirten Külünk, "İsviçre parlamentosunun terör örgütlerinin ağzıyla konuşması yakışmıyor. Terör örgütleri ile aynı karede yer alıyorlar. Dost ülkeyi terör örgütleri üzerinden okursa yanlış yaparlar." değerlendirmesinde bulundu.

Külünk, Avrupa'daki Türklerin bulundukları ülkelerin siyasetinde önemli yerlere gelmesi gerektiğini kaydederek, "Avrupa'daki Türklerin yüzde 95'i vatansever ama maalesef geriye kalan yüzde 5'i Avrupa'daki Türk siyasetini domine ediyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Zürih Başkonsolosu Aslı Oral'ın da hazır bulunduğu etkinlik kapsamında konferans salonunda, Türkiye'nin Bern Büyükelçiliğinin katkılarıyla Anadolu Ajansının (AA), 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin 50 fotoğrafı sergilendi.