Murat Can

Murat Can

ŞİMDİ NE OLACAK?

ŞİMDİ NE OLACAK?

Konya hareketli bir hafta sonunu geride bıraktı.

Yapılan temayülün ardından sonuçların ortaya çıkması gerek aday adaylarını gerekse şehirde siyasete ilgi duyan herkesi heyecanlandırdı.

Normal şartlarda Genel Merkez’in temayül sonuçlarını açıklamayacağını ilan etmesine rağmen, hani hiçbir şeyin gizli kalmayacağı ilkesinden yola çıkarak, Konya temayülününsonuçlarını kamuoyuyla paylaşması aslında iyide oldu.

İyi olmasına oldu tabi...

Temayül sonuçları açıklanmalı elbet, fakat temayül sonuçlarını açıklamakta bir takım sorunları beraberinde getiriyor.

Öncelikle yukarda ifade ettim. Hiçbir şey gizli kalmıyor. Ben temayülden çıkan sonucu daha sayılır sayılmaz öğrenenlerdenim. Bu bilgiyi kullanmak için doğal olarak Salı yazımı bekledim. Ancak genel merkezin gizlilik ilkesini göz önünde bulundurarak temayül sonuçlarını popülist kampanyasının parçası olarak kullanmayacak ilk sıralardaki 5 kişiyi değerlendirmeye aldım. Yukardaki grubu yazarken elbette Genel Merkez’dekilere vermiş olduğum söz nedeniyle tam sıralama ve oyla sayılarını paylaşmadım.

Nitekim temayül sonucu çok speküle edilince aklıselim yöneticiler ortaya çıkan tabloyu basın yoluyla kamuoyuyla paylaştılar.

Bu gelişmenin sonrasında, girmiş olduğu yarışta temayülden aldığı sonuçla adeta milletvekili olmuş gibi gazetelere ve sosyal medyaya ilan verenler oldu. Bu isimler temayülü bir eğilim belirleme donesi olmaktan çıkartıp propaganda aracına dönüştürüverdi.

Temayülden ciddi anlamda zaferle çıkan ve milletvekili olacağından emin olduğum isimler temayül sonuçlarını sonderece vakarla karşılarken ve ayrıca bunu bir propaganda malzemesi olarak kullanmıyorken, başka bir adayımızın boy boy reklamlar verip ”teveccühünüze layık olmaya çalışacağım” nutukları atması temayülün neden gizli kalması gerektiğine güzel bir örnekti aslında.

Yani temayülün sonucunu açıklasanız bir dert, açıklamasanız başka bir dert…

Gelelim asıl meselemize.

Şimdi ne olacak?

Temayül sonuçlarına dair yazmış olduğum yazının ardından sosyal medya üzerinden çeşitli yorumlar aldım. Bu yorumlara benzer köşe yazıları da okudum yerel medyada.

Bu yorum ve yazıların ortak dili “temayülün ne önemi var” mesajı içeriyordu. Oysa Salı günkü köşemde temayülün nasıl bir önemi olduğunu açıkça ifade ettim

 

 

Öncelikle hep söylüyorum. Temayül başlı başına bir veri sunmuyor genel merkeze. Eğer öyle olsaydı Ak Parti bunun adını ön seçim yapar çıkan listeyi aynen Yüksek Seçim Kurulu’na sunardı.

Buradan çıkan sonuç teşkilatların düşüncelerini ortaya koyduğu için “eğilim yoklaması yahut temayül” diye adlandırıyor Ak Parti bu organizasyonu.

Bu yüzden çıkan sonuç neticesinde üst sıralarda olan herkes aday gösterilecek düşüncesi zaten bir anlam kazanmıyor.

Bu yüzden şunu özellikle belirtmek istiyorum.

Evet, temayül ciddi bir veridir. Ancak gazete ve sosyal medyaya ilan verip zafer ilan etmek düşülen ciddi bir yanlıştır.

Recep Konuk'un bir önceki temayülde de birinci çıkıp aday gösterilmemesi örneğini vermekse bu süreçte yanlış bir örnektir. 

Özellikle Konya bir önceki seçim şartlarını taşımamaktadır. Partinin Genel Başkanı ve Başbakan unutulmamalıdır ki Konyalıdır. Dolayısıyla temayülde ilk üç sırada bulunan aday adayları Konya ve Parti için bir değer ifade etmektedir. Benim 7 Haziran seçimlerinde bu üçlüyü aday listesinde göreceğimize olan inancım son derece yüksektir. Bu yüzden Konya menfaatleri adına bu konuda yapılacak tartışmaların bu aşamadan sonra yerinde olmadığını söylemek isterim.

Diğer konumuza dönersek. Genel Merkez tarafından hangi değerlendirmeler yapılacaktır?

Konya temayülü tartışa dursun şimdi sırada anketler ve mülakat var. Anketler bir yandan değerlendirilirken, önümüzdeki hafta ise mülakatlar yapılacak. İstanbul mülakatları İstanbul’da yapılırken Konya mülakatı Ankara’da gerçekleşecek.

Sonrasında, eldeki bütün verilerle birlikte alt komisyonların adayları değerlendirme süreci başlayacak. Temayül sonuçları, anketler ve mülakat neticesi masaya yatırılarak elemeler yapılacak.

Bir heyecan dalgasını geride bırakan Konya’nın yeni heyecan dalgasını izlemeye devam edeceğim. Bakalım temayülden sonra mülakatlarda nasıl bir hava esecek. Takibe devam…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR