Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

SINAVI KİM KURŞUNLASIN?

SINAVI KİM KURŞUNLASIN?

Hafta sonu üniversite sınavının ilki gerçekleştirilecek. Binlerce genç, hayatlarının bundan sonraki dönemini doğrudan etkileyecek saatler geçirmiş olacak. Adaylar, gece gündüz demeden çalışıyor, hiç umuruna takmayan bile en azından defaten deneme sınavı çözdü.

Sınava sadece adaylar değil, neredeyse toplumun her kesiminden vatandaş hazırlık yapmış oldu. Aileler çekti sanırım en ağır yükü; çocuklarının parlak bir gelecek sahibi olmaları için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadılar. Çocuklarının kaprislerine katlandılar, gündelik hayatlarını onlara göre düzenlediler, dualarla gönderdiler her sabah okula ve dua ettiler sınav boyunca.

Sınav evrakını hazırlayan matbaa, güvenliği sağlayan emniyet güçleri, ulaşımdan sorumlu personel, soruları hazırlayan öğretmenler, hocalar, bilgi işlem merkezi görevlileri, üzerlerinde ne kadar baskı ve laf olsa da ÖSYM çalışanları temelde hep bu sınav için çabalamaktalar.

Ve elbet öğretmenler; sınav için onlarca okul, yüzlerce görevli planlaması yapıldı. Sınavın en önemli anında, salonlarda sınavın sağlıklı yürümesini sağlayacak olanlar görev almış öğretmenler olacak. Aynı öğretmenler öğrencilerini bu sınav için hazırladılar, rehberlik ettiler, gençlerin dertlerini dinlediler, öğrencilerle birlikte öğretmenleri de bu sınava hazırlandı.

Medyaya düşen haberleri takip ediyorsunuz muhakkak. Malum gündemin malum sabote haberleri; iddiaya göre hani şu kendilerine paralel ismi layık görülen bir kısım öğretmenler, YGS sınavı için kendilerine verilen görevi iade edecekler, hatta göreve gitmeyecekler ve böylelikle sınavın güvenilirliğine, sağlıklı yürümüş olmasına, sınavın varlığına şüphe düşmüş olacak.

Görevi mazeretsiz ve gereksiz yere iade ederek, güya kendi hizmetine himmet edeceğini düşünen öğretmenler böylelikle sınava şüphe düşürmüş olacak buradan hükümete gol atmış sayılacaklar. Böyle olursa sınavdan çıkan adaylar, hükümete veryansın edecek, sonra aynı zihniyetin medyası “bak gördünüz mü, bir sınavı beceremediler, bunlar öğrenci düşmanı” diyecekler. İddiaya göre plan bu olmalı, basit, bayağı ve her yol mubah cinsinden bir yaklaşım değil de nedir?

Eğer böyleyse sormazlar mı; be hey adam, sen bir yandan dershanen için feryat figan bağıracaksın, etmedik laf bırakmayacaksın arkasından kalkıp yine kendi dershanende sınava hazırladığın öğrencilerin çabasını boşa çıkaracaksın. Bu sınava bir yakını girmeyen aile yoktur sanırım, bahsi geçen emelle sınavı sabote etmeye çalışanların da en azından kendi öğrencileri aday değil mi? Hiç düşünmüyor musunuz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR