Sincik’te 100 ton organik bal üretimi hedefleniyor

Adıyaman'ın Sincik Arıcılar Derneği Başkanı Mahmut Öztürk, bu yıl 4 ton organik bal ürettiklerini belirterek, 2023'te 100 ton organik bal üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Sincik’te 100 ton organik bal üretimi hedefleniyor

2015 yılından beri dernek olarak her yıl düzenli olarak ürettikleri balın analizini yaptıklarını belirten Başkan Öztürk, bu yıl 10 arıcının 500 kovanda yaptığı organik bal üretiminden yaklaşık 4 ton organik bal ürettiğini belirti. Bu yıl bal veriminin çok iyi olduğunu dile getiren Başkan Öztürk, "Arıcılarımız iyi bir üretim sezonu geçirdi. İlçemiz genelinde bal üretimi yapan arıcılarımız toplamda yaklaşık 200 ton bal üretimi yaptı. 2015 yılından başlayarak arıcılarımızın organik bal üretimine geçişlerini sağlamaya başladık. Bu yıl 10 arıcımız yaklaşık 500 kovanda organik bal üretimi yaptı. Bu arıcılarımız yaklaşık 4 ton organik bal üretti. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunduğumuz proje kapsamında önümüzdeki yıl 72 arıcımızın daha organik bal üretimine geçmesini amaçlıyoruz. Hedefimiz, 2023 yılına kadar ilçemizdeki tüm arıcıların organik bal üretimine geçmesini sağlamak ve yılda ortalama 100 ton organik bal üretimi sağlamaktır. Bilindiği gibi o meşhur Anzer balının kilosu bin liradan satılıyor, bizim balımız daha kaliteli olmasına rağmen herkes alabilsin diye kilosunu 150 liradan satıyoruz" dedi.

Sincik Arıcılar Derneği bünyesinde Sincik Geven Balı markası ile bal üretimi yaptıklarını belirten Başkan Öztürk, "İlçemiz coğrafi yapısından dolayı organik bal üretimi için ideal bir yer, geniş yaylalarımız var. Bu yaylalarımızda hiçbir şekilde tarımsal faaliyet gösterilmediği için arıcılarımız rahatlıkla organik bal üretebilirler. Arıcılarımızın tamamen organik bal üretimine geçebilmeleri için devlet desteğine ihtiyacımız var. Bu kapsamda GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunduğumuz projeyi çok önemli buluyoruz. Bugüne kadar yaptığımız tüm projelerde bizlerden desteğini esirgemeyen başta Meclis Başkanvekilimiz Ahmet Aydın olmak üzere, ilimiz milletvekillerine, valimize, ilçe kaymakamımıza ve belediye başkanımıza şükranlarımız sunuyorum" şeklinde konuştu.