Sınır Tanımayan Doktorlardan, Kongo’ya 50 ton salgın müdahale kiti

Son 40 yılda Kongo'da görülen dokuzuncu ebola salgınına karşı 50 ton salgın müdahale kiti gönderildi.
Sınır Tanımayan Doktorlardan, Kongo’ya 50 ton salgın müdahale kiti

Son 40 yılda Kongo'da görülen dokuzuncu ebola salgınına karşı 50 ton salgın müdahale kiti gönderildi.

Ebola aşısının uygulanmasıyla ilgili olarak Kongo Demokratik Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği halinde olan Sınır Tanımayan Doktorlar, salgına müdahale etmek ve yayılma riskini olabildiğince azaltmak üzere, salgının etkili olduğu Mbandaka ve Bikoro bölgelerinde çalışmalarını hızlandırdı. "Bölgedeki en ciddi ebola salgınına" karşı karantina alanlarında hastaları tedavi eden MSF, 50 ton salgın müdahale kitini Kongo'ya gönderdi.

Salgının başlangıcından bu yana Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde tıbbi yardım çalışmalarını hızlandıran uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), 50 tonluk acil tıbbi yardım malzemesini Kongo'ya gönderdi. Bu malzemeler arasında, tıbbi yardım kitleri, koruyucu kıyafetler, eldiven ve çizme gibi izolasyon/karantina malzemeleri içeren korunma ve dezenfeksiyon kitleri ile naylon örtü, klor sprey ve su arındırma kitleri gibi malzemelerin bulunduğu lojistik ve hijyen kitleri ile palyatif ilaçlar1 yer alıyor.

Ebola Tedavi Merkezleri kuruluyor

Mbandaka'nın ana hastanesinde 5 yatak, Bikoro Hastanesi'nde de 10 yatak olmak üzere farklı noktalarda karantina alanları oluşturarak hastaları tedavi eden MSF ekipleri, aynı zamanda Mbandaka ve Bikoro'da her biri 20 yataklı iki Ebola Tedavi Merkezi'nin kurulumunu tamamlamak üzere.

MSF'nin bölgede görevlendirdiği ekip üyeleri içinde, sağlık personeli, enfeksiyon kontrol uzmanları ve lojistikçiler de dahil olmak üzere kuruluşun ebola alanında en deneyimli saha çalışanları var.

Bölgedeki en ciddi salgın

Bu salgının Kongo'da son 40 yıl içinde görülen dokuzuncu Ebola salgını olduğunu belirten MSF'nin Mbandaka'daki Acil Durum Koordinatörü Henry Gray, son duruma dair şunları söyledi:

"Şimdiye kadarki tüm salgınlar, geçen sene Likati'de yaşanan salgın gibi ücra ve yalıtılmış bölgelerde yaşanan, başka yerlere yayılmayan salgınlardı. Ancak geçtiğimiz günlerde Mbandaka'da doğrulanan son ebola vakası ile bu senaryo değişti. Salgın artık kentsel alanı etkilediği için bu, şimdiye kadar yaşanan en ciddi ve en endişe verici salgın. Şüpheli vakanın geriye dönük takibini yaparak Ebolanın kente nasıl ulaştığını tespit etmek çok büyük önem taşıyor. Ebolanın yayılmasını durduracak koordineli ve bölgeye özgü çözümler geliştirebilecek hızlı bir tıbbi müdahale için Sağlık Bakanlığı ve sahada bulunan diğer kuruluşlarla yakın bir işbirliği içindeyiz."

Ebola aşısının uygulanması

Sahadaki salgın tespit ve takip çalışmalarına ek olarak, MSF ve MSF'ye bağlı araştırma birimi Epicentre, salgını kontrol altına alacak ek bir tedbir olarak rVSVDG-ZEBOV-GP Ebola aşısının uygulanması konusunda Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile sıkı bir çalışma yürütüyor.

Bu strateji yürürlüğe konurken, salgının yayılmaması için ebola ile mücadelenin temel "ayakları" da uygulanmaya devam edilmeli. Bunlar: erken tedavi; hastaların sağlıklı insanlardan ayrılması (karantina); ebolayla temas etmiş kişilerin tespit edilmesi ve gözlem altına alınması; insanların hastalık hakkında, bunun nasıl önleneceği ve nereye başvurulması gerektiği hakkında bilgilendirilmesi; mevcut sağlık sisteminin güçlendirilmesi ve cenazelere dair kültürel yaklaşımın geçici olarak değiştirilmesi.

Sınır Tanımayan Doktorlar 1981 yılından bu yana Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteriyor ve bugün ülkenin 26 eyaletinin 20'sinde düzenli veya acil programlar yürütüyor. Programlar kapsamında çatışma ve şiddet mağdurlarına, yerinden edilmiş insanlara, HIV/AIDS ile yaşayan kişilere ve kanamalı ateş, kolera, kızamık gibi salgınlardan muzdarip insanlara tıbbi yardım sağlanıyor.

İHA