Sivas'ta "çocuk istismarı" konulu panel düzenlendi

SİVAS (AA) - Sivas Valiliği tarafından yürütülmekte olan,"Kadı Burhaneddin Öğrenci Meclisleri" projesi ve Türk Eğitim Derneğinin kuruluşunun 90. yıl...
Sivas'ta "çocuk istismarı" konulu panel düzenlendi

SİVAS (AA) - Sivas Valiliği tarafından yürütülmekte olan,"Kadı Burhaneddin Öğrenci Meclisleri" projesi ve Türk Eğitim Derneğinin kuruluşunun 90. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, "çocuk istismarı" konulu panel düzenlendi.

Sivas TED Kolejindeki panele Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Yücel Beyaztaş, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Burçin Çetinkaya, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkezi Müdür Yardımcısı Bahattin Karaoğlan, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Cankorkmaz, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Aybüke Sarı ve avukat Resul Çakmak konuşmacı olarak katıldı.

Çocukların cinsel istismara mağruz kaldıkları zaman nasıl hareket edeceklerini bilmesi gerektiğini belirten Burçin Çetinkaya, "Suçların ortaya çıkarılması konusunda fail ve mağdur olayın gizli kalmayacağını bilmelidir. Bu da suçun caydırıcı olması yönünden çok önemlidir. Örneğin bizim burada bu paneli yapmamızın bile bu konu üzerinde etkisi olacaktır. Burada bulunan rehber öğretmenlerin bu anlatılanları öğrencilerine aktarmaları gerekiyor. Suçun caydırıcı olması açısından bu eğitimin çocuklar tarafından alındığının bilinmesi çok önemlidir." dedi.

Eğitimin çok önemli olduğunu ifade eden Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Çocuklarımıza ne kadar çok eğitim verirsek, bu eğitimde çocuklar tarafından ne kadar alınırsa, suçlar bu oranda azalacaktır. Bu nedenle eğitimcilerin çocuklara yasal mevzuata uygun eğitim vermeleri, çocuklardaki ruhsal ve fiziksel belirtileri son derece iyi takip etmeleri gerekiyor. Anayasa Mahkemesine başvurumda bunları belirtmiştim. Çocuklara yeteri kadar eğitim verilmiyor. Kamu spotları yapılmıyor demiştim."

Ayrıca panelde diğer konuşmacılar tarafından çocuk istismarının tanımı, çeşitleri, sebepleri, belirtileri, istismarın psikolojik ve hukuki boyutu üzerine bilgiler verildi.

Panele Sivas Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Harun Tan, milli eğitim şube müdürleri Mehmet Darıcı ve Anakız Yörük, rehber öğretmenler ve aileler katıldı.

Panel sonunda konuşmacılara Okul Müdürü Çetin Özdemir ve Sivas TED Koleji Kurucu Temsilcisi Erdem Er tarafından teşekkür belgesi verildi.

Kaynak: