Siyasi parti mali denetimleri

Siyasi parti mali denetimleri

Anayasa Mahkemesi, İşçi Partisi'nin bazı yıllara ait kesin hesaplarının incelenmesi sonucunda, "partinin amaçlarına uygun olmayan, parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen" 13 bin lira karşılığı parti mal varlığının Hazine'ye gelir kaydedilmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin, bazı partilerin 2007, 2008, 2009 ve 2012 yıllarına ait kesin hesaplarının incelenmesine ilişkin kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Halkın Sesi Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Emekçi Hareket Partisi, İşçi Kardeşliği Partisi, Bizim Parti, Yüce Diriliş Partisi, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Büyük Birlik Partisi, Saadet Partisi, Halk ve Hakikat Partisi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi, Sağduyu Partisi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Türkiye Müdafaa-i Hukuk Partisi, Halkın Sesi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi ve Müdafaa-i Hukuk Hareketi Partisinin 2012 yıllarına ait kesin hesaplarının incelenmesi sonucunda, bu partilerin gelir ve giderlerinin eldeki bilgi ve belgelere göre doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna oybirliğiyle karar verildi.

Demokrat Partinin 2012 yılı kesin hesap sonuçlarının ise oyçokluğuyla doğru, denk Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğu kararlaştırıldı.

"İşçi Partisinin, Siyasi Partiler Kanunu'nun 70. maddesine aykırı olarak partinin amaçlarına uygun olmayan parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen" 2009 yılı kesin hesabının incelenmesi sonucunda, 3 bin 482 lira 43 kuruş, 2008 yılı için 2 bin 984 lira 50 kuruş, 2007 yılı için ise 6 bin 771 lira 98 kuruş karşılığı parti mal varlığının Hazine'ye gelir kaydedilmesine oybirliğiyle karar verildi. 2009, 2008 ve 2007 yıllarına ait kesin hesapta gösterilen, bunun dışında kalan bölümlerin ise bilgi ve belgelere göre doğru, denk ve Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğu oyçokluğuyla kabul edildi.