Siyasilerin gündemi darbe teşebbüsü ve terör

Kurban Bayramı dolayısıyla CHP heyeti, AK Parti'ye, AK Parti heyeti de CHP'ye bayram ziyaretinde bulundu.
Siyasilerin gündemi darbe teşebbüsü ve terör

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar çerçevesinde, AK Parti'yi ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran başkanlığındaki heyet ziyaret etti.

AK Parti'de CHP heyetini Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık başkanlığındaki heyet karşıladı.

Çalık, yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'dan sonra oluşan Yenikapı ruhunu yaşatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere darbeye karşı duran herkese teşekkür etti.

Bayramların, kardeşlik, barış ve sevginin tesis edildiği ve daha fazla arttığı dönemler olduğunu ifade eden Çalık, dün Van'da yaşanan terör saldırısının herkesin yüreğini bir kez kez derinden yaraladığını söyledi.

15 Temmuz'da insanların üzerine yağmur gibi bomba ve kurşun yağdırıldığını, bugünlerde de bombaların fütursuzca patlatıldığını vurgulayan Çalık, şunları kaydetti:

"Teröre karşı hep birlikte karşı durmalıyız. Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıda o zaman geçmiş olsun dileklerimiz ilettik. O saldırının Türkiye'nin birliğine, dirliğine, Yenikapı ruhuna yapıldığını biliyoruz. 'Saldırı bize yapılmıştır' diye baktık olaya. Teröre karşı tüm siyasi partiler olarak ortak duruş göstermek zorundayız. Bayrama yüreğimiz buruk girdik. 15 Temmuz darbe girişiminde çok şehit verdik, yaralılarımız var. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Terör örgütüne mensup olanlar kim olursa olsun, akademisyen, kamu görevlisi, gazeteci olabilir, terörün yaygınlaşmasını sağlayan kim varsa bunlarla ortak mücadelemizi demokratik hukuk devleti içinde yerine getirmeliyiz. Ortak tavrımızı devam ettireceğimiz umudundayım."

Çalık, FETÖ ile mücadelede kamuda görevden almaların hukuk devleti içinde yapıldığını, "yaşın yanında kurunun da yanmaması" için özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların azami gayret gösterdiklerini belirtti.

"Türkiye barış istiyor artık"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ise Kurban Bayramı'na buruk girdiklerini, 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından yaşanan terör saldırılarının bayrama gölge düşürdüğünü aktardı.

Yüzlerce ailenin hem terör olayları hem de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından birçok yakınını kaybederek bayrama girdiğini anlatan Cankurtaran, "İnşallah bundan sonra ülkemizde böyle olaylar olmasın istiyoruz. Terör son bulsun. Türkiye barış istiyor artık. İnşallah bundan sonra huzur ve barış içinde bayramlar geçiririz. 15 Temmuz darbe girişimi bir utanç gecesidir. Bu gecenin daha sonraki süreçte demokrasinin daha da güçlendirilmesi adına bir fırsat olduğunu düşünerek uzlaşmacı politikanın yerleştirilmesi konusunda hassas davrandık. Darbe girişiminin ardından çok sayıda kişi kamudan çıkarıldı, işinden oldu. Bu konuda da dikkatli olmalı ve yeni mağduriyetlere neden olmamalıyız." diye konuştu.

AK Parti heyetinin CHP'ye bayram ziyaretinde darbe girişimi ve "Yenikapı ruhu" ele alındı

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, Kadın Kolları MYK Üyesi Zehra Eriç ve Gençlik Kolları Genel Sekreteri Genç Osman Killik'ten oluşan heyet, Kurban Bayramı dolayısıyla CHP'yi ziyaret eden siyasi parti temsilcilerini kabul etti. 

CHP'yi ilk olarak TBMM İdare Amiri ve Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu başkanlığındaki AK Parti heyeti ziyaret etti. 

Sındır, bütün AK Parti ailesine Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamlarını iletirken, Gündoğdu da Başbakan Binali Yıldırım'ın iyi bayram dileklerini getirdiklerini ifade etti.

CHP'nin 93. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Gündoğdu, "Darbesiz, darbe kalıntısı kalmadan, demokratik Cumhuriyet bütünlüğü içinde millet iradesinde yüzlerce yıl diliyoruz. Allah milletimizin ağız tadını bozmasın, 15 Temmuzları bir daha geri getirmesin. 7 Ağustos ruhunu da hep diri tutsun inşallah." diye konuştu.

Sındır, Türkiye'yi 15 Temmuz'a taşıyan süreçlerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederken, yeni 15 Temmuz'lar yaşanmaması için hem siyasi iklimin normalleştirilmesi hem de kimsenin ötekileştirilmemesi gerektiğini kaydetti. 

Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Kamil Okyay Sındır, "Darbe girişiminin sonrasında yine benzeri yapıların devlette yapılanmaması için iktidar-muhalefet birlikte mücadele etmemiz gerekiyor." dedi. 

Yenikapı'daki ruhun yaşatılması gerektiğini aktaran Sındır, FETÖ'yle mücadele kapsamında ise suçun kişisel olduğu ve masumiyet karinesine de özen göstererek, adil yargılama hakkının herkese tanınması gerektiğini ifade etti. 

Sınır güvenliği noktasında TSK'nın attığı adımları desteklediklerini vurgulayan Sındır, "En kısada sürede orada da barışın huzurun sağlanması, yurdumuzda arzu ettiğimiz barış ortamının Suriye'de tesis edilmesi sonrasında ise ordumuzun güvenli bir şekilde dönmesi en büyük arzumuz" diye konuştu. 

DSP ve Vatan Partisi heyetleri de ziyaret etti 

Öte yandan, Genel Başkan Yardımcıları Hasan Uğurtürk, İhsan Feyzibeyoğlu ve Onur İste'den oluşan DSP heyeti de CHP'ye bayram ziyaretinde bulundu. 

Ziyarette FETÖ'nün darbe girişimi sonrası yaşananlar ve terörle mücadele konuşuldu. Heyetler, FETÖ'yle mücadelede uluslararası hukukun işletilmesi gerektiği konusunda fikirlerini ortaya koydu. 

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan, Öncü Gençlik üyesi Asya Banu Pehlivan, Öncü Kadın Yöneticisi Nesrin Karavaizoğlu da CHP'ye bayram ziyareti gerçekleştirdi. 

Reyhan, ziyarette FETÖ'nün 15 Temmuz'da bir iyot gibi ortaya çıktığını belirterek, bu terör örgütüyle kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.