SODES paraları FETÖ'ye gitmiş

Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik soruşturma kapsamında, Pasinler ilçesinde Sosyal Destek Programı projelerinden alınan paraların örgütle bağlantılı kişilere aktarıldığı tespit edildi.
SODES paraları FETÖ'ye gitmiş

Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında, Pasinler ilçesinde Sosyal Destek Programı (SODES) projelerinden alınan paraların örgütle bağlantılı kişilere aktarıldığı tespit edildi.

Alınan bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından örgütün faaliyetlerini deşifre etmek ve suça karışanlar hakkında yasal işlemleri yapmak amacıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma devam ediyor.

Kent merkezinin yanı sıra ilçelerde de sürdürülen soruşturma kapsamında, Pasinler İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, savcılığın talimatı doğrultusunda FETÖ'ye yönelik araştırma başlattı.

Bu araştırmalar sonucu, ilçede yer alan FETÖ bağlantılı Hasankale Özel Eğitim İnşaat Taahhüt Şirketi bünyesinde çeşitli dernekler kurulduğu, bu dernekler aracılığıyla da 2012 ve 2013 yıllarında, SODES desteği ile "Yağan'da genç ümitler yeşersin" projesi için 174 bin, "Gençleri sosyal hayata kazandırma" projesi için ise 168 bin lira alındığını ortaya çıkardı.

Bu tespit üzerine araştırmayı derinleştiren polis, SODES kapsamında alınan söz konusu paraların FETÖ ile bağlantılı kişilerin hesabına aktarıldığını saptadı.

Bunun üzerine olayla ilgisi olduğu belirtilen zanlıların yakalanması amacıyla söz konusu şirket bünyesindeki derneklere üye olanlara yönelik eş zamanlı operasyon yaptı.

Operasyonda, FETÖ'nün "ilçe imamı" olduğu belirtilen Mücahit A'nın yanı sıra FETÖ ile ilişkili oldukları öne sürülen Adem K, Adem E, Muharrem Y, Yücel A, Köksal K, Metehan C, Abubekir K, Mahmut Rıfat K, Hayrettin Ekrem A, Esat Sabri K, Mehmet A. ve Kubilay Y. yakalandı.

Çekler ve 1 dolar bulundu

Gözaltına alınan bu kişilerden Köksal K'ye ait ev ve iş yerindeki aramada, ilçede "himmet" adıyla esnaflardan toplanan paraların aktarılması sırasında kullanıldığı değerlendirilen 2 ile 50 bin lira aralığında kesilmiş çek koçanlarının olduğu defter bulundu. Diğer şüphelilerden Yücel A'nın evinde de bir adet 1 dolar ile çeşitli dokümanlar elde edildi.

Polisteki sorgularında SODES kapsamındaki proje destekleri için alınan paraları nerede kullandıkları yönündeki soruları cevapsız bıraktıkları belirtilen zanlıların, bu paraların projeler kapsamında harcandığını ileri sürdüğü öğrenildi. Zanlıların, ilçedeki esnaf ve vatandaşlardan da FETÖ'ye destek için "himmet" adı altında para topladıkları da kaydedildi.

Emniyetteki işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen zanlılardan Mücahit A, Adem K, Adem E, Muharrem Y, Yücel A, Köksal K, Metehan C, Abubekir K. ve Mahmut Rıfat K, cumhuriyet savcısı tarafından sevk edildikleri sulh ceza hakimliğince tutuklandı.