Solucanlar çalışıyor siz kazanıyorsunuz

Solucan gübresi üretilen meyve ve sebzenin hem verimini hem de lezzetini artırıyor. Hal böyle olunca da o gübre çok talep görüyor ve para kazandırıyor.
Solucanlar çalışıyor siz kazanıyorsunuz
Konya’da Solucan Gübresi üreticisi Mehmet Uslu solucan gübresi üretimine 2017 yılında başladı ve 26 ayda 50 milyon solucana ulaştı. Bu işten hatırı sayılır derecede para kazanan Mehmet Uslu bu işi hem para kazanmak için hem de ekim alanını güçlendirmek için yapmaya başladığını kaydetti.
resim-7-001.jpg
 
“AYLIK 6-7 TON GÜBRE ALIYORUZ”
İlk olarak bu işe nasıl başladığını anlatan Mehmet Uslu, “İlk internette istiridye mantarı araştırıyordum ben. Nasıl ekilir nasıl dikilir. Evde de küçük bir yerimiz vardı. Bir arkadaşım bir de solucan gübresini araştır diye tavsiyede bulundu. Solucan gübresini araştırınca toprağa meyvelere çok faydalı olduğunu öğrendim. Bu işi yapmaya karar verdik ve 300 bin solucanla bu işe başladık. Şuanda 26 ay oldu başlayalı. 300 bin solucandan 50 milyon solucana ulaştık. Aylık 6, 7 ton gübre alıyoruz. Ve böyle çalışıyoruz ülkemiz toprakları için çabalıyoruz.” ifadelerini kullandı.
resim-1-029.jpg
 
“ÜLKE İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM”
Yaşı itibarıyla biraz zorlandığını dile getiren Uslu, “ Ülke için insanlar için, çok faydalı olduğu için, çalışmaya devam. Bu ülke insanlarına çalışmayı, yatırım yapmayı, çok önemli görüyorum. Geleceğimiz,  çocuklarımız, torunlarımız açısından solucan gübresi olmazsa olmazlarımızdan. Hastanelerimiz kanserle savaşıyor sürekli. Beş kişiden iki kişisi kanser. Kimyasallardan vazgeçip toprağımızı organik bir hale getirmek gerekiyor” dedi.
resim-2-038.jpg
 
“İLLE DE SOLUCAN GÜBRESİ”
Uslu, Yüksek Ziraat Mühendisi olan bir tanıdığının sözünden şöyle bahsetti. “Ey solucan biz seni topraklarımızda zehirledik. Doğum kontrolü uyguladık. Elimizden ne geldiyse seni öldürmek için yatık diyor. Şimdi gel diyor serbestsin her türlü izin var. Ama kimyasallar kullandığınız müddetçe o hayvanlar yaşamıyor.” İlle de solucan gübresi diyorum ben.
resim-3-035.jpg
 
“BAŞKA İNSANLAR DA BU İŞİ YAPSINLAR”
Bu işi, gücü ve imkânı olan herkesin yapması gerektiğinin altını çizen Uslu, “Bu ülke için gerçekten gerekli. Eğer kişinin yeri varsa çok masraflı bir iş değil. Mesela 100 bin solucanı 5,6 bin TL’ye satın alabilir. Bunun başlama ideali de 200 bin 300 bin solucanla başlasınlar. Önemli olan burada solucana verilen yemin kalitesi. Mamayı güzel hazırlarsa verimi daha çok alır. Bazıları diyor ki ben dört kat aldım beş kat gübre aldım. Ben bir tane hocamızdan dinledim 25 kat arttığını söyledi.” şeklinde konuştu.
resim-4-016.jpg
 
“70 GÜNDE 800 SOLUCAN”
Solucan işini ufak tefek yapmaya başlayan kişilere özel mamalar verdiğini aktaran Uslu, 2 20 tane solucanı 70 günde 800’e ulaştığını biliyorum. Mamanın içeriğinde ise yüzde 70 sığır dışkısı. Yüzde 30’da pazar atıklardan, evsel atıklardan. Bunlardan hazırlayıp içine kattığınız azot ve asit dengesi çıkıyor. Onu yüzde 30’ tamamlıyor. Ve organik bir ürün ortaya çıkıyor. Bunun için ben ziraatla uğraşan evinde çiçeği olan, herkese tavsiye ediyorum. Şuanda bizim bir arkadaşlarımız iki dönümde denedi. Bir dönümde 6 ton pancar topladılar. Yani büyük bir oran. Gerçekten önemli.” diye konuştu.
 
 
“KÖK SAĞLAM OLURSA ÜRÜN DE SAĞLAM OLUR”
Uslu, Solucan gübresinin özelliğini kökü sağlam kırıp hani atasözümüz var ya sağlam kafa sağlam vücutta bulunur diye onun için kök sağlam olunca ürün de sağlam oluyor.” diyerek açıkladı. Uslu son olarak solucan isteyenlere yardımcı olduklarını, gübresini çiftçilere sattıklarını, şuanda 200 tonluk bağlantılarının olduklarını da sözlerine ekledi.
 
SÜMEYRA KENESARI/YENİ HABER GAZETESİ