Soma baskısı madenciliği bitirir

Yeni Haber - Hamdi Bağcı
Soma baskısı madenciliği bitirir

İşadamı Fehmi Özbey Geçtiğimiz hafta yasalaşan Torba Yasa’nın içinde bulunan madencilik ile ilgili düzenlemelerin Türkiye’deki madenciliği bitirecek boyutta olduğu ifade etti.

“Madencilik bitiyor”

Torba Yasa’daki madencilik ile ilgili hükümlerin ağır yaptırımlar getirmesi konusunda görüşlerini aldığımız Maden Sahibi İşadamı Fehmi Özbey, Türkiye’de madenciliğin Torba Yasa ile tükenme noktasına geldiğini söyledi. Yasa sonrası Türkiye’deki birçok maden kapandı, faaliyetlerini durdurdu ve Türkiye’nin en önemli istihdam alanlarından olan madencilik böylece bitme noktasına gelmiş oldu.  Konuyla ilgili bir açıklama yapan Maden Sahibi İşadamı Fehmi Özbey de Torba Yasa sonrası kendileri de Karaman Ermenek’teki madenleri kapattıklarını ve şu an için madenciliği bırakma kararı aldıklarını ifade etti. Ayrıca Fehmi Özbey geçtiğimiz günlerde yatırım kararı aldıkları diğer illerdeki maden ocaklarında da şimdilik her hangi bir çalışma yapmayı düşünmediklerini, zira yasanın bu haliyle altından kalkılamayacak maliyetleri getirdiğini ifade etti. Maliyetlerin üç kat arttığına bu nedenle de madenlerin kapandığına işaret eden Özbey, “yasanın bu haliyle meclisten geçmemesi için mücadele veren Konya Ticaret Odası, Sanayi Odası gibi kuruluşların yanında Konya Milletvekillerine de teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

“Düzenlemelerde amaç madenciliği bitirmek olmamalı”

Fehmi Özbey açıklamasında güvenlik konularında yapılan düzenlemeleri onayladıklarını, fakat amacın güvenlik değil de, madenciliği bitirmek gibi görünmesi halinde buna tepki göstereceklerini ifade etti.  Fehmi Özbey, “Biz madencilikte de, diğer bütün sektörlerde de elbette ki iş güvenliğinin öncelenmesini isteriz, bu konuda hassas olunmasının yanında oluruz. Ama Torba Yasa ile iş güvenliği konusu değil daha çok işçilerin alacağı paralar düzenlenmiştir.

Maliyetlerin artması yerli madenciliği bitirir

Fehmi Özbey açıklamasında ithal kömürün ülkemize 70 ile 80 dolar arasında geldiğini ve yerli kömürün ise maliyetinin bu yasa ile çok fazla arttığını belirterek, “Şimdi bu yasa ile yerli kömürün ithal kömürle rekabet etmesinin imkânı kalmamıştır. Şu anda Afrika’dan, Rusya’dan ülkemize 70 ila 80 dolar arasında ithal kömür gelmektedir. Oralarda işçilik maliyeti çok düşüktür. Gümrüklerde vergiler yok denecek kadar azdır. Yerli kömürün maliyeti şu an için 250 liraydı. Torba yasa ile bu 400 liraya çıkmıştır. İthal kömürden yerli kömür daha pahalı hale gelmiştir. Bu ülkemizde yerli kömürün daha pahalı hale gelmesi anlamına gelmektedir ve daha da önemlisi yerli madenciliğin bitmesi anlamına gelmektedir.” Şeklinde konuştu.

Öyle ise devlet madenciyi sübvanse etsin

Madenciliğin bu rakamlarla biteceğini ifade eden Fehmi Özbey, “bu aşamada neler yapılmalı” şeklindeki sorumuzu da şu şekilde yanıtladı: “Öyle ise hükümetimiz madencilik sektörünü sübvanse etsin. Maaşın yarısını devlet versin. Ayrıca o yarı maaşlık bölümünden sigorta pirimi almasın. Hem işçinin daha fazla kazanmasını sağlamış olur, hem de madencilik sektörüne, yerli enerji üretimine destek olmuş olur. Bunları yapmıyorsa alım garantisi versin, dışarıdan gelecek madene artı vergi koysun, madenciyi ülkemizde bitirmesin, doğalgaz karşısında, ithal kömür karşısında yerli madenciyi bitirmek bizim hükümetimizin de uygulayacağı bir politika gibi görünmüyor. Hükümetimizin bu konuda olumlu adımlar atacağını bekliyoruz.

Kömür Madenleri kapatılırsa cevherler bir daha kullanılamaz

Bu arada Maden Sahibi İşadamı Fehmi Özbey, açılan kömür madenlerinin mutlaka kullanılması gerektiğini ifade ederek, “Açılan kömür madenleri böyle bir yasa ile kapatılırsa mili sermayemiz olan madenlerimizde heder olur. Çünkü açılan bir madenin mutlaka işlenmesi gerekir. Eğer işlenmezde o madene bir daha inilemez, madendeki cevher yok olur, kömür çamur olur, yanar kül olur, toprak olur, bugün madenciliğin bitmesi açılan madenlerimizdeki kömürlerin de bitmesi anlamına gelir. Ülkemiz bu durumdan çok yönlü zararlı çıkar” dedi.