Somali'ye 10 bin konut

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile ortak açıklama yaptı. Erdoğan Somali'ye az gelirli gruplar için 10 bin konut yapılcağını açıkladı.
Somali'ye 10 bin konut

Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un açıklamasından satır başları şöyle:

- Siz kardeşlerimizle yaptığımız işbirliği çok önemli. Bugün sayın Cumhurbaşkanı izninizle kardeşim demek istiyorum zor durumda yanımızda oldu teşekkür etmek istiyorum. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

- Uzun bir aradan sonra burada olmanın mutluluğu içindeyim. Misafirperverliğiniz için teşekkür ediyorum. 27 Temmuz 2013 tarihinde şehit olan polis memurumuza tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. 

- Allah'a hamdolsun üç yıl önce verdiğimiz sözlerin tutulduğunu görmek bizleri mutlu etti. Önceki ziyaretimizden bu yana mevcut görüşmelerimiz bizleri umutlandırıyor. Bugün bakan arkadaşlarım milletevekilleri ve gazetecilerden oluşan heyetle Somali'yi ziyaret ettik. Kardeşim Hasan Şeyh Mahmud ile verimli bir görüşme yaptık. Bu görüşmelerde ikili ilişkiler ve Somali'yi daha ileriye nasıl taşırız onu konuştuk. Az önce üç anlaşma imzalandı. Gençlik ve spor alanında, deniz ulaşımı anlaşması ve savunma sanayi anlaşması. Bu anlaşmalar yeni bir safhaya geçeceğimizin işaretidir bunlar. 200 yataklı hastane açılışı yapıldı. Bu arada Sağlık Bakanlığımız doktor ve hemşire olarak burayı takviye edeceği gibi burası hastane ve eğitim yeri olarak hizmet edecek. Somalili doktrolarımızın görev alacağı yer olacak. Somali'nin aynası olacak olan Mogadişu Havalimanın açılışını yaptık 300 kişiye istihdam sağlayacak. Şuan itirabi ile 500 yolcuya hizmet veriyor. THY haftanın yedi günü sefer düzenleyecek. Bu arada Mogadişu Limanı'nı devr alan Albayrak Grubu'da modarinizasyonu yapıyor. Bu liman çok stratejik bir yerde duruyor ve önemli bir gelir kaynağı. Büyük konteynır limanın bir vinci monte edildi daha hareketli bir liman haline gelecek. 

- Türkiye olarak Somalili kardeşlerimize hizmet ürettik dert üretmedik bu kardeşliğimizin bir gereğiydi bunu yapmanın mutluluğu içindeyiz yeterli mi? değil. Bu dayanışmamız devam edecek. Büyükelçiliğimizin yeni bina çalışması devam ediyor. 80 bin metrekare alan tahsis edildi bu dünyadaki en büyük elçilik binamız olacak. Şuan Somali'de bunun gibi bir bina yok. Uluslararası toplumu Somali ile olan bağlarını güçlendirmey davet ediyoruz. Donerler toplantısı yapmak üzere sonunda bir hiç değil bir sonuç çıkan toplantılar istiyoruz.

- Somali yönetimi ile Somali'de yeniden yapılanma sürecine katkı sağlıyoruz. Burada ailelerinden uzak fedakarca çalışan herkese şahsım ve ülkem adına teşekkür ediyorum. Ebola ile mücadele için gerekli malzemeler Afrika ülkelerine ulaştrılıyor bu konuda yardımlarımız devam edecek. 

- Bir diğer hassas konu şu bir konut yapımına girelim öncelikle bir şehir planlaması yapalım ilk etepta 10 bin konut yapmak sureti ile şehrin görünümünü değiştirelim burada 45-65-85 metrekarelik alt gelir gruplarına yönelik adım atabiliriz. Bu konunun detaylarını mevkidaşım ile görüştük inanıyrumki bu 10 bin konutu bir yıl içinde tamamlarız. İşin ikinci planını da hazırlar öyle devam ederiz.