Son 30 yılda milli piyangodan büyük ikramiye kazananların tümü intihar etti!

Piyangonun alın teri ve çalışmanın önüne geçtiğini ve medyanın da bu haksız kazancı teşvik ettiğini belirten Münir Arıkan, “Son 30 yılda büyük ikramiye kazananlarının tümü intihar etti" dedi
Son 30 yılda milli piyangodan büyük ikramiye kazananların tümü intihar etti!

Piyangonun alın teri ve çalışmanın önüne geçtiğini ve medyanın da bu haksız kazancı teşvik ettiğini belirten Münir Arıkan, “Son 30 yılda büyük ikramiye kazananlarının tümü intihar etti. Nasıl ki sigara paketlerinin üzerinde öldürür veya büyük zarar verir yazıyorsa, piyango biletleri üzerine; 1980 yılından itibaren piyango kazananlarının hayatlarının nasıl rezil olduğu ve o insanların artık aramızda olmadığı yer almalı” dedi.

Her yılbaşında Türkiye’de bir piyango furyası yaşanıyor. İnsanlar hızlı zengin olma hayalleri ile ciddi bedeller ödeyerek piyango bileti alıyorlar. Bu konuda medyanın ise bilerek aldatıcı ve yanlı haberler yaptığına dikkat çeken Düşünce Koçu Münir Arıkan, “Gittiğim seminerlerde piyango haberlerini nasıl görüyorsunuz diye soruyorum. ‘Talihli, şanslı, milyoner ve piyango milyoneri ortaya çıkmadı’ diye cevaplar alıyorum. Büyük bir merakla ve özendirerek oraya kadarını anlatıyor. İstanbul’da bir öğrenci arkadaşını vurmuştu. Medya, o öğrencinin silahını defalarca nasıl sıktığını veriyor. Bu büyük bir psikolojik bunalım ve baskı. O silahla arkadaşını vurmasını verirsen insanın hasımları vardır. O an zihninde oynar ve o da silahını alır ve vurur. Aslında medya, bundan sonrasını işlemesi lazım. O çocuk hapiste. O çocuğun hapiste nasıl inlediğini versen, 18 milyon genç o eylemi yaptıktan sonra alacağı cezayı görür. Piyangoda da durum aynı.  1980’li yıllardan itibaren yılbaşı piyangoları büyük ikramiyeler veriyor. Bunları medya sürekli talihliler ve şanslılar diye veriyorlar. Bende bunların hayatını araştırıp bildiğim için 18 yıldan beri mücadele veriyorum. Nasıl ki sigara paketlerinin üzerinde öldürür, zararlı gibi şeyler yazıyorsa piyangoda da yazsın” diye konuştu. 

--(1)-004.jpg

“BUNUN BİR BEDELİ OLMALI”

Geçmiş dönemde piyango ikramiyesini kazananların hayatlarından bahseden Arıkan, “Osman Kaplan, 7 milyon lira kazandı. Bu talihli ya da şanslı değil. Bedbaht adam diye piyangolarda yazması gerekiliyor. Bu adam 5 parasız öldü ve 4 yılda parayı bitirdi. Şimdi ise emekli maaşı ile sürünüyor. Kafasına sıkmayan ve intihar etmeyen çok nadir insanlar var. Mesela Mehmet Sarıoğlu. Bu adam en son parasını bitirdi ve köyüne döndü. Köylüler buna imece usulü baraka yaptı. 5 metrekare izbe bir hücre. 3 gün sonra soğuktan donmuş bir şekilde cesedini buldular. Ayrıca 1980’li yıllarda milli piyango biletinin üstünde Mevlana, Yunus Emre gibi düşünürlerin fotoğrafı, silueti yer alıyordu.  Milli Eğitim Bakanı Müşaviri Selim Cerrah, ‘Bunun bir ederi değil de bedeli olmalı’ diye sosyal medyada paylaşmış. Asıl oraya bu paranın kazananlarının hayatının nasıl rezil olduğu konmalı. Hak edilmeyen para seni yokluğa götürüyor” şeklinde konuştu.

munir-arikan-001.jpg

“PİYANGO HAYATIN HİLESİ”

Huzurlu bir hayatın içerisine haram girildiği zaman helale haramın da karıştığının altını çizen Arıkan, “Piyangodaki ikramiyeyi kazananlardan hepsinin ortak söylemi; ‘Önceki yaşantımı özlüyorum’ oluyor. Parayı hak eden, alının teriyle hak etmesi gerekiyor. Piyango ise hayatı hilesi, yanlışı ve haramı. Allah haramda şifa yaratmamış. Şifa yaratmamışsa mutlulukta yaratmaz. Aralık ayının ortasından Ocak aynının ortasına kadar piyango için hiç felaket yazan yok. Felaket demeyip şanslı ve talihli diyor. Öyle değil. Kendi halini ve fıtratını beğenmeyen bir adam eşini beğenebilir mi? Piyango kazananları hemen eşini boşuyor. Boşandıktan sonra hayatı ve parası gidiyor. Sonra ise intihar ediyorlar. Kaybetmenin acısı çok büyük. Ama İslam inancında olanda bir hayır vardır. Hak etmediğin bir şeyi alıp kaybettiğin zaman insanlar bulanıma giriyor. Hayır gidiyor. Sadece ticaret gitmiyor, ailede gidiyor” ifadelerini kullandı.

--(3)-004.jpg

“EN DRAMATİK ÖRNEĞİ: NURETTİN ÇINAR”

Piyango kazananları arasında en dramatik örneği aktaran Arıkan, “Nurettin Çınar isimli piyango kazananı; ‘Benden öncekilerin intihar ettiğini bilseydim, bu parayı almazdım. Tek ben değilmişim’ demiş. Medya bu paranın propagandasını ya da teşvikini yapacağına, son 30 yılda 54 ikramiye kazananının 53’ünün intihar ettiğini vermeli. İnsanlarımız bunu bilse bilet alır mı? Başlarına bunun gelebileceğinden tedirgin olmazlar mı? Medyanın bu teşvikleri veya özendirmeleri yapacağına, bu konuya değinmesi lazım. Medyanın görevi bu” diye konuştu.

--(4)-004.jpg

“HARAM PARA SAADET GETİRMİYOR”

Hak edilmeyen bir paranın kaybedilmesinde psikolojik bunalımlar yaşanıldığını aktaran Arıkan, “Hak ettiğin parayı tırnağınla kazıyarak kazandığın zaman saygınlığın artıyor. Ama haydan gelen huya giden para da, hiç kıymetin olmuyor. İnsanlarda tatminsizlik ve doyumsuzluk oluyor. Bu para kaybedildiği zaman ise insanlar psikolojik bunalımlara giriyor. Nimet ve rahmet, külfet ve zahmettir. Burada külfet ve zahmet yok, olmayınca nimet ve rahmette yok. Şuandaki uyarımız; haram para saadet getirmiyor. Ancak medya bunu çok güzel paketliyor. ‘Piyango çıksa ne yaparsınız?’ diye soruyorlar. Piyangoyu kazananlar paranın bir kısmı ile hayır hasenat yapıyor. Ama o kurtarmıyor. Çünkü o, senin hayrın hasenatın değil. Çalıntı malla borç ödenmez” dedi.

“ÇALINTI PARA İLE NE YAPARSAN BOŞ”

Bütün piyango kazananlarının ortak noktasından bahseden Arıkan, “Devlet şu anda eğer vatandaşına iyilik yapmak istiyorsa. Nasıl sigarada öldürür, felç bırakır veya zarar verir gibi yazıyorsa, 1980 yılından itibaren bu 54 intihar, tecavüz, gasp ve iflas eden insanın hayatının nereye gittiği yazılmalı. 54 insandan şuan 53’ü aramızda değil. Yani para saadet getirmiyor, hayatını da götürüyor. Piyangonun herhangi bir yüzüne büyük bir şekilde bu insanlar yer almalı. Halkımız aza kanaat etmeli. Kanaat etmek, en büyük zenginlik. Milletin çalıntı parası ile hayır da yapsan, işte kursan boş. Huzurun da, aileden de ve paran da gider” diyerek sözlerine son verdi. 

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ