Son derece önemli bir görüşme

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Son derece önemli ve olumlu bir görüşme olarak tanımlayabiliriz" dedi.
Son derece önemli bir görüşme

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesini son derece olumlu ve önemli olarak nitelendirerek, "HDP olarak parlamento içinde, dışında elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz, çözüm sürecinin başarıya ulaşması için desteğimizi sunmaya devam edeceğiz" dedi.

Demirtaş, Başbakan Davutoğlu ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Görüşmeye ilişkin, "Son derece önemli ve olumlu bir görüşme olarak tanımlayabiliriz" ifadesini kullanan Demirtaş, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Kapsamında Yürütülecek Çalışmalara İlişkin Esaslar'ın yürürlüğe konulmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

Bunu "olumlu bir gelişme" olarak değerlendiren Demirtaş, şunları söyledi:

"Elbetteki bu perspektife uygun pratik adımların yakın zamanda hayata geçmesi, çözüm süreci açısından, kalıcı barışın bir an önce gerçekleşmesi açısından çok önemlidir. Biz de HDP olarak parlamento içinde, dışında elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz, çözüm sürecinin başarıya ulaşması için desteğimizi sunmaya devam edeceğiz."

 "Hepimizin çaba sarf etmesi lazım"

Suriye'de yaşananların ardından sınırdaki gelişmeleri kaygıyla yakından takip ettiklerini ifade eden Demirtaş, "Sadece Kobani'dekileri, Kobani'deki ya da Türkiye'de yaşayan Kürtleri ilgilendiren bir mevzu değil; hepimizi, Türkiye'nin tamamını ilgilendiren bir mevzu, önemli bir gelişmedir" diye konuştu.

Hükümetin IŞİD'i terör örgütü olarak tanımladığını hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu tehdidin bölgeden bertaraf edilmesi için Türkiye'nin hükümet olarak yapması gerekenler, bizlerin muhalefet olarak yapması gerekenler bu görüşmede ele alındı. Sayın Başbakanın bu konudaki yaklaşımları da olumludur. Umut ediyorum ki şu günlerde oluşan negatif hava, gerilimli atmosfer bir an önce yerini pozitif bir havaya bırakır. Hepimizin bunun için gayret, çaba sarf etmesi lazım. Çünkü bu ülkede ortak bir barışı, kalıcı bir eşitliği, adaleti, kardeşliği gerçekleştirmek istiyoruz, bunu hep birlikte yapmak istiyoruz. Bütün bölge halklarına da ülkelerine de bu barış sürecinin yaratacağı sinerjinin sirayet etmesini arzuluyoruz."

Özellikle Suruç'ta sınırda halka yönelik bazı müdahalelerin olduğunu savunan Demirtaş, "Onları da Sayın Başbakan ile paylaştık. Kendisi de dikkatle inceleyeceğini belirtti. O müdahalelerin de olmaması gerektiğini ifade ediyoruz, düşünüyoruz" dedi.

Kobani'den çok sayıda sivilin yaşananların ardından Türkiye'ye giriş yaptığını hatırlatan Demirtaş, "Gelenlerin yaşadığı sorunlar, sıkıntılar olmakla birlikte kısa süre zarfında Türkiye'nin sınırlarının sivil insanlara açılması önemlidir. Bu konuda hükümetin yaklaşımı olumludur" ifadelerini kullandı.