Son gün 1 Eylül

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu toprak analiz desteğinden yararlanmak için son tarihi olan 1 Eylül 2015’e kadar çiftçilerin analizlerini mutlaka yaptırmaları gerektiğini ifade etti.
Son gün 1 Eylül

KALİTELİ VE YÜKSEM VERİM İÇİN TOPRAK ANALİZİ

Toprak analiz desteğinden yararlanmak için son tarihi olan 1 Eylül 2015’ e kadar çiftçilerin analizleri bu tarihe kadar mutlaka yaptırmaları gerektiğini ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu,  çiftçileri kaliteli ve verimli ürün alması için toprak analizinin öneminin büyük olduğunu söyledi.

Yüksek verim ve kaliteli üretim için çiftçilerin toprak analizi yaptırması büyük önem taşıyor.  Toprak analiz desteğinden yararlanmak için son tarihin 1 Eylül 2015 olduğunu belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, destekten yararlanacak çiftçilerin analizleri bu tarihe kadar mutlaka yaptırmaları gerektiğini bildirdi. Üreticilerin mağdur olmamaları için analizlerini ay sonuna kadar yaptırmalarının önem taşıdığını ifade eden Kağnıcıoğlu, Yüksek verim ve kaliteli üretim için gerekli unsurların başında dengeli ve düzenli gübrelemenin geldiğini söyledi.  Dengeli ve düzenli gübrelemenin yolu da toprak analizinden geçtiğini vurgulayan Kağnıcıoğlu, “Bitkinin düzgün bir şekilde büyümesi ve gelişebilmesi için ihtiyaç duyduğu bitki besin maddelerinin düzeyinin tespiti ise ancak toprak analiziyle mümkündür. Toprak analizi sonucuna göre hangi gübreden ne kadar, ne zaman ve nasıl verileceği tespit edilir. Doğru gübre kullanımıyla üreticilerimiz gereğinden fazla gübreleme yapmayacağından maddi kayba uğramıyor. Ayrıca yanlış gübre kullanımından kaynaklan üründe meydana gelebilecek olası zararlar da engellenmiş olur. Bu nedenlerle üreticilerimizin gübre kullanmadan önce mutlaka toprak analizini yaptırması ve alacağı analiz raporuna göre gübre kullanması gerekmektedir ”diye konuştu.

ciftciye-toprak-analizi-uyarisi-(3).jpg

TOPRAK ANALİZİNİ ÖNEMSİYORUZ

Toprak analizini çok önemsediklerini belirten Kağnıcıoğlu,  bunun içinde çiftçileri teşvik amacıyla Altınekin Ziraat Odası'ndan toprak analizini odaya ait laboratuarda yaptıran çiftçileri umreye gönderdiklerini söyledi.   “2015 yılı toprak analizlerini Altınekin Ziraat Odası bünyesinde yaptıran çiftçilerimize Nuri Doğan turizm tarafından iki kişi, Güvenç Turizm tarafından iki kişi olmak üzere toplamda 4 kişiye çekiliş ile 2015 Aralık ayında umreye gönderiyoruz” diyen Kağnıcıoğlu,  kampanyayı çiftçilerin toprak analizlerini yaptırarak daha kaliteli ürün elde etmeleri için düzenlediklerini belirtti.  Tarımda teknoloji kullanımı ve toprak analizinin önemine değinen Başkan Kağnıcıoğlu, “Toprak analizini teşvik etmek amacıyla çeşitli kampanyalarla çiftçimizi ödüllendiriyoruz. Bu konuda tek amacımız çiftçilerimizin kaliteli ve verimli ürün almasına vesile olmaktır” diye konuştu.

ciftciye-toprak-analizi-uyarisi-(1).jpg

DAHA İYİ VERİM, KALİTELİ BOL ÜRÜN

“Tarımda yetersiz ve yanlış gübre kullanımından dolayı milyarlarca liralık israf ve verimlilik kaybı oluşturduğunu belirten Kağnıcıoğlu, “Bunun önüne geçebilmenin ve ekonomiye kazandırmanın yolunu, toprak tahlilinden geçiyor.  Üreticilerimiz, bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapmak için ekecekleri tarlayı temsil edecek şekilde, usulüne uygun alacakları toprak örneklerini analiz yaptırarak kendilerine önerilen tavsiyeye göre gübreleme yapmalıdırlar. Bu şekilde çok daha iyi verim, kaliteli bol ürün alabilirler" ifadesini kullandı. Geçtiğimiz yıllarda yaptıkları kampanyalarla çiftçileri toprak analizi yapmaya teşvik ettiklerini belirten Kağnıcıoğlu,  “Yaptığımız çalışma sonuç verdi. Bölgemizdeki çiftçilerin büyük bir çoğunluğu toprak analizini yaptırdı. Bunun kaliteye büyük etki edeceğini düşünüyoruz. Daha kaliteli ürünler elde edebileceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

TZOB’TAN UYARI!

Konuyla ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Her analiz, en fazla 50 dekarlık bir tarım arazisini temsil eder. Toprak analizlerini yaptıran çiftçilerimizin, yetkilendirilmiş laboratuvarca onaylanmış Toprak Analiz Formlarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın mazot, gübre ve toprak analizi desteklemelerine ilişkin tebliğine göre, arazi miktarı en az 1 dekar olan Çiftçi Kayıt sistemi ÇKS’ye kayıtlı üreticilerimize toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Bu destek çerçevesinde çiftçilerimize dekar başına 2,5 lira ödeme yapılacak. ÇKS’ye kayıtlı olup, üretim alanı 50 dekar ve üzerinde olan her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Eylül’e kadar toprak analizi yaptırması zorunludur. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmamaktadır. Desteklerden yararlanacak çiftçilerimizin olası sıkışıklıklara meydan vermemek için son günü beklemeden toprak analizi yaptırmaları önemlidir” İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ