Sony tablet pazarına veda ediyor!

'Her şeyden vazgeçeriz, kaliteden asla' diyen Sony; Çin baskısı vs. derken en sonunda kepenkleri indirmek zorunda kaldı!
Sony tablet pazarına veda ediyor!

Özellikle Çin menşeli üreticilerin pazarı adeta istila etmesi ile birlikte mobil dünyada oldukça güç bir duruma düşen Sony tablet üretimine son vermeye hazırlanıyor.

Sony CEO'su Kazuo Hirai'nin de defaatle ifade ettiği üzere 'her şeyden vazgeçeriz, kaliteden asla' felsefesinin pratikteki olumsuz yansımalarının başında hiç kuşkusuz agresif fiyatlandırma stratejisine gidememek yer alıyor. Diğer yandan örneğin bir Samsung yahut LG örneklerinde olduğu gibi üretici sıfatı da taşımayan Sony bu sebeple maliyette de rakipleri kadar tasarruf edemiyor. Tüm bu olumsuzluklara bir inanılmaz fiyat/performans oranı sunan Çin baskısı eklendiği vakit yapacak bir şey de kalmıyor haliyle.

İşte Xperia Blog'da yer alan habere baktığımızda Sony'nin tablet pazarına veda etme kararı aldığını görüyoruz. Henüz resmi bir açıklama gelmiş değil ancak hem yukarıdaki paragrafı hem de sitenin Sony'ye en yakın kaynak olduğunu göz önüne alırsak gerçekleşme ihtimali oldukça yüksek diyebiliriz.

Diğer yanda tablet satışlarının Sony'nin mobil kanadına gelir bazında katkısı 2013 yılında %5 seviyesinde, ertesi yılsa %4'te kalmıştı. Ön raporla bakılırsa 2015 yılında ise %2-3 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Üstelik bu oran kara değil, gelire katkısı baz alınarak elde edilen oran. Yani işin içine ArGe, pazarlama, reklam vb. gibi masrafları da kattığımızda Sony için karlı değil zararlı olduğunu söyleyebiliriz pekala. Diğer bir deyişle 'geç bile kalınmış bir karar' olarak nitelendirmemiz mümkün.

Kaynak: