Sorgum nedir? Sorgumun faydaları nelerdir?

En yeni tahıllardan biri olan sorgum nedir? Tok tutma özelliğine sahip olan sorgum kilo verdirir mi? Kinoanın muadili olarak gösterilen ve son dönemde sıkça kullanılan sorgumun faydaları nelerdir?
Sorgum nedir? Sorgumun faydaları nelerdir?

SORGUM NEDİR?

En yeni tahıllardan biri olan sorgum, kinoanın muadili olarak gösteriliyor. Kolay yetişen ve pek çok faydası bulunan sorgum ayrıca tok tutma özelliği ile diyetlerin de yeni gözdesi.

Sorgumun birçok türü ve kırması bulunmaktadır fakat Birleşik Devletler’de sorgum tek bir tür olarak sınıflandırılmaktadır: Sorghıım bicolor İki çeşit sorgum bulunmaktadır: Tahıl(şekersiz) ve tath(şekerli) sorgum. Sorgum çoğu zaman yemlerde; kuskus, un, lapa, şerbet ve şeker şeklinde yemeklerde kullanılmaktadır.

Ucuz olması ve dünyadaki birçok bölgede kolay yetişmesi sebebiyle sorgum dünya genelinde fazlaca yaygındır, bu özellikler onu dünya açlığı ile savaşmada ideal bir vasıta konumuna getirmektedir. Mısır benzer biçimde sorgumda yakıtlı otomobillerde etil alkol olarak kullanılabilir.

Şu anda Birleşik Devletler üretilen yüzde on iki sorgum etil alkol olarak kullanılmaktadır ve bu miktarın enerji krizlerinde daha da artması beklenmektedir.

SORGUMUN BESİN DEĞERİ

Kalori: 230
Toplanı yağ: 6g
Doymuş yağ: 5g
Kolesterol: 30mg
Sodyum: 340mg
Toplam karbonhidrat: 44 mg
Lif: ig
Şeker: 22 g
Protein: 2e.

SORGUMUN FAYDALARI NELERDİR?

Kalp Sağlığı: Sorgum kalp hastalıkları ile savaşabilen ve kolesterolü düşürebılen fenolik bileşimler, bitki sterolleri ve policonasol fotokimyasallar bakımından iyi bir kaynaktır. Dört hafta süresince rejimine eklenen sorgum adam hamster üstünde LDL kolesterol seviyesini düşürmüştür ve kolesterol emilimim değerlendirmiştir.

Çolyak  Hastalığı: Sorgum çoğu zaman buğday, çavdar ve arpada bulunan glütenli proteinlerden yoksundur ve bu yüzden çölyak hastalığı ya da glüten hassaslığını tanımlamada güvenli olarak kabul edilmektedir.

Kilo verdirir: Kolay yetişen ve pek çok faydası bulunan sorgum ayrıca tok tutma özelliği ile diyetlerin de yeni gözdesi.