Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

SORUMLULUK

SORUMLULUK

Acısı ve tatlısıyla bir bayramı daha geride bıraktık.Allah’tan (c.c) “insanların kurban edilmediği”sevinç,sürür ve barışın hakim olduğu yeni bayram günlerine kavuşmayı dilerim.

Bayramlar;ailelerin bir araya gelmesini,”Sılay-ı Rahim” ziyareti sayesinde hasretliklerin giderilmesini,aile bağlarını ve inanç kardeşliğinin pekiştirilmesini sağlar.

Bayramı kutlamak,kurban görevini yerine getirmek üzere ailece bir araya gelmek,ailenin en büyüğü etrafında bayram sevincini yaşamak önemli bir süreç.

Bayramlar çocuklar için çok daha önemli.Kendi çocukluğumuzu düşündüğümüzde bunu daha iyi anlayabiliriz.Bayramları kendi ruhuna uygun kutlamak örnekliğimiz ve inancımızın gereğidir.Atalarımızdan gördüklerimizi, yaşadıklarımızı çocuklarımıza en doğru biçimde öğretmek ve yaşatmak zorundayız.

“Hepiniz çobansınız ve hepiniz elinizin altındakilerden sorumlusunuz.” Çoban-sürü benzetmesi ile Peygamberimiz Hz.Muhammed (S.A.V) sorumluluk bilincini bizlere hatırlatmaktadır.

Öğüt vermek yerine örmek olmak çok daha etkileyici.Örnek yaşantı ve aile fertleri arasındaki sevgiye dayalı iletişim sorumluluğu yerine getirmeyi kolaylaştıracaktır.

Bayram vesilesi ile torunlarım,çocuklarım bir araya gelmiştik. Abdest alırken torunumun(3) beni taklit ettiğini fark ettim ve sordum;

-Ne yapıyorsun GUZUM?

-ALLAH diyeceğim dede, demez mi! “Tüylerim diken diken”oldu.Hararetle öptüm ve kucakladım.Beraber namaz kıldık.Torunumla kıldığım namazın tadı bir başka oldu.

Bayramlar eğitim için önemli fırsatlar hazırlar.Etkilemek/etkilenmek çok kolay olur.Ailenin bir arada olması,akrabalarla görüşme önemli fırsatlar verir.

Peygamberimizin ifadesinden; anne/baba ailesinin,yönetici müessesenin,öğretmen öğrencilerinin çobanıdır ve sorumluluğundadır.

Sadece sözlerimizle değil, davranışlarımızla da sorumluluğumuzu yerine getirmek, bizim için çok önemli sorumluluk olduğunu unutmayalım.    

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR