Sosyal donatıda Konya öncü

Konya’nın rekreasyonel anlamda çok zengin bir il olduğunun altını çizen Necmettin Erbakan Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Demirel, “Konya belediyeleri ile kamu kuruluşları, yaptıkları sosyal donatı ve yaşam alanı yatırımlarıyla Türkiye’ye örnek teşkil ediyor” dedi.
Sosyal donatıda Konya öncü

Konya’nın rekreasyonel faaliyetler anlamında model teşkil ettiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Demirel,” Burada hem yerel yönetimlerin başarısı hem de birçok farklı rekreasyon alanının Konya’da bulunması da önemli etmenlerdir. Mesela Kelebekler Bahçesi iyi bir rekreasyon alanı, Türkiye’de başka bir örneği olduğunu zannetmiyorum. SOBE var otizmli bireyler için orası da gerçekten Türkiye’de parmakla gösterilen bir yer. Konya rekreasyonel faaliyetler alanları olarak bunların yaygınlaşmasını sağlıyor ve yerel yönetimler anlamında da model teşkil ediyor. Bu anlamda Konya’yı farklı bir yere koymak gerekiyor. Çünkü Konya, rekreasyonu ve bunun önemini gerçekten anlamış ve buna yönelik faaliyetlerde bulunan bir ildir” dedi.

konya-rekreasyonel-doc-dr-mehmet-demirel.jpg

‘REKREASYONEL FARKINDALIĞIN ARTMASI GEREKİYOR’

İnsanların rekreasyonel alanlara yönelebilmeleri için rekreasyonel farkındalığın artması gerektiğine dikkat çeken Demirel, “Burada en önemli rol bizlere ve halka en kolay ulaşabilen birim olarak yerel yönetimlere düşüyor. Rekreasyon bireyde fiziksel, psikolojik iyi olma hali yaratır, sosyalleştirir. Mesela Konya’ya baktığınızda rekreasyonel faaliyet alanları çok çeşitli olmasına rağmen insanların standart olarak düşündükleri veya yaptıkları rekreasyonel faaliyetleri vardır. Biz rekreasyonda aktif katılım gerektiren faaliyetleri tavsiye ederiz. Aktif katılım fiziksel aktivitenin içinde bulunmak ve bunu desteklemek anlamına geliyor. Ama Konya’ya baktığınızda genelde pasif rekreasyonel faaliyetler tercih ediliyor. Yani bireyin içinde olmadığı ve kendine çok katkı sağlamayan faaliyetler daha çok yapılıyor.  Bunun önüne geçmek için yerel yönetimlere çok iş düşüyor” ifadelerini kullandı.

konya-rekreasyonel-5-002.jpg

KÖKENİ 1920’LERE DAYANIYOR

Rekreasyonun tarihinden söz eden Demirel Şunları aktardı: “Rekreasyon tüm dünyada biliniyordu ama terim olarak rekreasyon denmesi 1920’li yıllara denk geliyor. Rekreasyon ya da boş ve serbest zamanları değerlendirme eylemleri çok uzun zamandır var. Hatta 1964 yılında bununla ilgili bir seminer bile düzenlendi. Ama formal olarak üniversitelerde bunun yer etmesi 1990’lı yılların sonuna doğru tekabül ediyor.”

konya-rekreasyonel-2.jpg

TÜRKİYE’DE BİLİNİRLİĞİ ARTIYOR

Türkiye’de son 5 yıl içinde çok fazla rekreasyon bölümünün açıldığını kaydeden Demirel, “Türkiye’de son 5 yıl içinde çok fazla rekreasyon bölümü açılmaya başladı” diye konuştu. Kişinin zorunlu iş ve ihtiyaçlarından arta kalan zamanda yaptığı faaliyetler ya da etkinlikleri rekreasyon olarak tanımlayan Demirel,” Bu faaliyetleri zaten birey gerçekleştiriyor. Kimi kitap okuyarak kimi eğlence parklarına giderek, kimi sinemaya giderek, kimi de sportif aktiviteye katılarak gerçekleştiriyor. Türkiye genelinde bu tip aktiviteler her yerde var ama bu aktivitelerin insana kazandırdığını rekreasyon anlatıyor. Yani bireyin özellikle kendini gerçekleştirmesi bu aktiviteler sayesinde oluyor” şeklinde konuştu.  konya-rekreasyonel-1.jpg

MUTLU BİREYLER ORTAYA ÇIKIYOR

Belediyelerin yaptığı çalışmaların içini doldurmaya çalıştıklarını aktaran Demirel, “Rekreasyon iyi bir zaman planlamasıyla bireyin kendi psikolojik veya fiziksel sorunlarını ortadan kaldırmak için yapacağı aktiviteler bütünüdür. Türkiye’de bu durum her yerde var ama tam olarak anlamı bilinmediği için gerçekleştirilmiyor. O yüzden de biz yerel yönetimlere inmeye çalışıyoruz. Her alanda rekreasyon mevcut ama yerel yönetimler halkla en fazla iletişimi olan idari makamlardır. Eskiden bizim park dediğimiz yerler rekreasyon alanı oldu. Yani aslında belediyeler bunu biliyor. Yerel yönetimler buna vakıf ama içeriğini tam dolduramıyorlar. İşte biz o içeriği doldurmaya çalışıyoruz. Oraya gelen bireylerin iyi bir planla kendilerini gerçekleştirmelerini sağlamayı planlıyoruz. Yani yaptıkları aktivitelerle mutlu bireyler olmalarını sağlamaya çalışıyoruz” diye ifade etti.

konya-rekreasyonel-elif-tuncer-001.jpg

‘REKREASYONUN TANINMASI GEREKİYOR’

Rekreasyon yönetiminin yeni bir bölüm olmasından kaynaklanan birkakım sorunlar yaşadıklarını belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Elif Tuncer, “İlk tanıştığım insanlar bölümümü sorduğunda rekreasyon yönetimi dediğim de yinelettiriyorlar genelde ya da sağır işitmez yakıştırır misali reenkarnasyon mu şeklinde dönüş alıyorum. İşte sorun tam olarak burada bence bölümün tanınmaması. Çünkü gerçekten aslında hayatımızda önemli bir yere sahip rekreasyon” diye vurguladı.

konya-rekreasyonel-nagihan-sucu.jpg

Rekreasyon yönetimi alanında istihdam edilmekte büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Nagihan Sucu ise, “Ülkemizde çok yeni bir kavram olduğu için "rekreasyon yönetimi" okuyoruz dediğimizde çevremizden aldığımız tepkiler bizi şaşırtmıyordu. Devletimizin bu alan üzerinde çalışmalara yoğunluk vermesi görüşündeyim” diye altını çizdi.

•SÜMEYRA KENESARI  / YENİ HABER GAZETESİ