İshak Orhan

İshak Orhan

Sosyal medya çıktı, mertlik bozuldu!

Sosyal medya çıktı, mertlik bozuldu!

Sevgili kardeşlerim. İnsanların sözlerinden ziyade davranışları nasıl bir kişiliğe sahip olduklarını ele verir. Güzel ahlaka sahip olan insanlarla olmayanlar da davranışlarından anlaşılır.
 
Son yıllarda internet ve cep telefonları sayesinde insanların davranışları tamamen aşikar olmaya başladı. Herkes herkesin ne yaptığını, nerede olduğunu, hangi yemekleri yediğini ve hatta hangi naneleri yediğini bile görmeye başladı.
 
Teknoloji iyi kullanıldığında insan hayatını kolaylaştıran harika bir şeydir elbette ama iyi kullanılmadığında ise önce kişinin kendisini kaybetmesine, sonra da eşini, çocuklarını ve anne-babasını bile kaybetmesine sebep olabilir. Peki kimler teknolojiyi kötü kullanırlar? Elbette aşağılık kompleksine sahip, kişiliksiz, ahlaksız insanlar. Sonradan görme insanlar. Maalesef iyi ve kaliteli bir eğitimin olmadığı ülkemizde de bu vahim durumla karşı karşıyayız.
 
Herkes sosyal medyada yarış halinde. Yediği her türlü yemeği paylaşanlar mı dersiniz, her türlü haltı paylaşanlar mı dersiniz. Biz Müslüman Türk Milleti olarak yediklerimizi resim olarak değil, doğrudan eşimizle dostumuzla paylaşan bir toplumduk.
 
Nasıl oldu da bu hallere geldik analiz etmek zorundayız. Ve ben yaptığım araştırmalarımda, daha doğumundan itibaren baskılarla yetiştirilen bir nesil görüyorum. Serbest hareket edemeyen, sürekli ebeveyne veya başka liderlere bağımlı, beynini kullanamayan bir nesil. Bu yüzden internette her türlü ahlaksızlığı da rahatlıkla yapabilen, utanma duygusu olmayan insanlar.
 
Çocuklarının, eşlerinin, sevgililerinin her türlü resmini paylaşan insanlar ciddi anlamda yanlış yapmaktadırlar. Çocuklarını paylaşanları özellikle uyarıyorum. Övünme duygusuyla hareket etmiş oluyorlar. Böylece diğer insanlara Hava atmış oluyorlar. Bu tür bir davranış ileride hem kendine hem de çocuğuna zarar verebilir. O resmî kullanabilirler. O çocuğu kaçırabilirler. Daha dikkatli olmamız gerekir.
 
Yediği yemekleri paylaşanları o yemekleri yiyemeyenler kıskanabilirler. Ya da imrenebilirler. Böylece o kişilerin zararı dokunabilir.
 
Velhasıl çok yönlü düşünmek zorundayız. Daha dikkatli olmalıyız. Kişilikli insanlar olmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR