Sosyal medya, okumayı geliştiriyor

Sosyal medya aracılığıyla oluşan gündem içinde kitapların yer bulmasıyla özellikle yeni kitapların satışının arttığı belirtildi.
Sosyal medya, okumayı geliştiriyor

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada okuma eyleminin algı operasyonu olarak ortaya atıldığını söyledi.

Bir kitabın çıkmadan önce ne kadar basılacağının planlandığını belirten Şahin, "Reklamla algı operasyonu yapılarak insanların kafalarının adeta kiraya alınması amaçlanmaktadır. Zaten kiraya alınmış kafalardan oluşan toplumlar da köle toplumlardır" ifadesini kullandı.

Şahin, günümüzde oldukça etkili olan sosyal medyanın okuma eylemi olarak görülmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Burada gençlerin espri kabiliyetleri çok gelişiyor. Demokratik katılım burada çokça var. Sosyal medyada gençler siyasi, ekonomik ve tarihi, hatta dünyada gelişen olayları medeni bir şekilde eleştirerek, överek veya protesto ederek görüşlerini açık bir şekilde dile getiriyor. Hem yazma hem de okuma eyleminin sosyal medya aracılığıyla geliştiğini düşünüyoruz."

Türk halkının çok okumadığı görüşüne katılmadığını ifade eden Şahin, "Toplumumuz çok okumuyor düşüncesine katılmıyorum. Okuyan gençlerimiz belki sayı olarak çok fazla değil denilebilir ama ciddi manada okuyan gençlerimiz var. Parklara gittiğimizde, okullarına gelip giderken, toplu ulaşım araçlarında gençlerimiz okuyor" dedi.

- "Sosyal medyanın kitap satışlarına etkisi çok"

 Kitabevi sahibi İsmail Çalışkan ise kitap alamaya gelen vatandaşlara "Kitabı nereden duydunuz, kim tavsiye etti" gibi sorular yönelttiğini kaydetti.

Verilen cevapların genelde "internetten gördüm" şeklinde olduğunu anlatan Çalışkan, "Bu konuda sanırım ticari bir kitle oluşmuş. Bir gece bakıyorsunuz bir kitap sosyal medyada en çok yer bulan konu oluyor. Bu anlamda sosyal medyanın kitap satışlarına getirisi çok"  şeklinde konuştu.

Sosyal medyanın kalitesiz okuyucu kitlesi doğurduğunu düşündüğünü dile getiren Çalışkan, "Artık herkes internete çok kolay ulaşabiliyor. İnsanların cebinde bile internet var. İçeriği çok dolu olmayan bazı yayınlar sosyal medya aracılığıyla kendilerine piyasa ediniyor. Gençler de buna rağbet gösteriyor. Yeni bazı kitaplar sosyal medyada çok dallanıp budaklanıyor, oldukça süsleniyor" diye konuştu.