Sosyalist Enternasyonal'den Türkiye'ye dayanışma mesajı

Sosyalist Enternasyonal'den Türkiye'ye dayanışma mesajı

 Sosyalist Enternasyonal'in (SE) Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde düzenlenen konsey toplantısında, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında yaşamını yitirenleri anmak için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

SE Başkanı ve eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, 43 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını kınayarak, Türk halkına destek ve dayanışma mesajı verdi.

Toplantıda, terör saldırısında yaşamını yitirenleri anmak için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve konsey üyeleri ellerindeki "terörizme hayır" yazılı ve #Istanbul konu etiketinin yer aldığı kartlarla Türkiye'ye dayanışma mesajı gönderdi. 

-"Terörle mücadele uluslararası işbirliği gerektiriyor"

Toplantıya SE Başkan Yardımcısı ve eski CHP Milletvekili Umut Oran da katıldı. 

Oran, İstanbul'da 43 kişinin hayatını kaybettiği, 239 kişinin ise yaralandığı terör saldırısının sadece Türkiye'yi değil uluslararası toplumu da hedef aldığını söyledi. 

Uluslararası toplumun ortak çabası ise terörün durdurulabileceğine dikkati çeken Oran, terörün uluslararası bir sorun olduğunu ve uluslararası işbirliği gerektirdiğini vurguladı. 

Oran, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi. 

Konuşmasında sığınmacı sorununa da değinen Oran, Avrupa'da birçok politikacının sığınmacıların ülkelerine maliyetininden bahsettiğini ve sığınmacıların insan olduğunun unutulduğunu ifade etti. 

Neofaşizm, ayrımcılık, nefret ve eşitsizlik yaratan kapitalizm dilinin reddedilmesi gerektiğini belirten Oran, daha fazla demokrasi, eşitlik, katılım, farkındalık ve şeffaflık çağrısında bulundu.