'Sözleşmede darbe düzenlemesi yapmışlar'

Melikşah Üniversitesi'nin düzenleyeceği kongrenin sözleşmesinde, "darbeler, savaşlar, askeri ayaklanmalar" gibi özel düzenlemeler yapıldığının belirlenmesi üzerine üniversite yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
'Sözleşmede darbe düzenlemesi yapmışlar'

Melikşah Üniversitesi Kayyum Heyeti Başkanı avukat Mehmet Çatlı ile heyet üyeleri Ramazan Erikli ve Mustafa Karakaya, adliyeye gelerek Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Çatlı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 21.Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi için üniversitenin görevden uzaklaştırılan rektörü Prof. Dr. Mahmut Mat ile Türk Psikologlar Derneği'nin o dönem başkanı olan Prof. Dr. Gökhan Malkoç arasında 8 Nisan 2016'da işbirliği protokolü imzalandığını belirtti.

Protokol çerçevesinde kongrenin Melikşah Üniversitesi tarafından 4-7 Ağustos tarihinde organize edilmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Çatlı, şunları kaydetti:

"Kayyum heyeti tarafından yapılan incelemede, 15 maddeden oluşan sözleşmenin 'mücbir sebepler' başlıklı 10. maddesinde, hukuken kabul edilen mücbir sebepler dışında 'darbeler, savaşlar, askeri ayaklanma' gibi özel düzenlemeler yapılmıştır. Yine aynı maddenin 4. bendinde 'böylesi bir mücbir sebep halinin ya da bunların etkilerinin altı aylık süreyi aşabileceği kanaatine varılması halinde…" ifadesi yer almıştır. Bu maddeler sözleşmeyi tazminatsız fesih için dayanak olarak kullanılmak için yazılmıştır. Heyetimiz tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde sözleşmenin üniversitenin hukuk müşavirliği tarafından hazırlandığı bilgisine ulaşılmıştır. Sözleşme nisan ayında imzalanmasına rağmen sözleşmeyi tazminatsız fesih için 'darbe' gerekçe olarak yazılmıştır. Kongre tarihinin ağustos ayının ilk haftası olması da sözleşmeyi düzenleyenlerin darbe tarihini bildikleri şüphesi uyandırmıştır. 16 yıllık hukukçuyum. Hazırladığım hiçbir sözleşmedeki mücbir sebepler içerisine 'darbe, savaş' gibi ifadeleri koymadım. Hatta bu konuyu bir hukuk profesörüne danıştım. Kendim de hukuk alanında doktora öğrencisiyim. Bunun makul bir durum olmadığı görüşü bizde hasıl oldu."

Çatlı, daha önce imzalanan diğer sözleşmeleri de incelemeye aldıklarını dile getirerek, konuyu Devlet Denetleme Kurulu'na da bildirdiklerini sözlerine ekledi.