Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

SPOR YAPARKEN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

SPOR YAPARKEN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Sevgili okuyucularım. Bu hafta sizlere spor yaparken doğru bilinen yanlışlardan bahsedeceğim. Birçok insan ya kilo vermek için ya da fit bir vücuda sahip olmak için spor yapıyor. Ancak spor yaparken birçok hususa dikkat etmiyor.

Yapılan bazı yanlışlar mevcut bunların ilki, 'spora başlamadan önce bölgesel ısınma yeterlidir' algısıdır. Doğrusu, 'Yeterli ısınma ile gerek aerobik enerji oluşumu, gerekse anerobik enerji oluşumu olumlu yönde etkilenir. Sinir-kas fonksiyonu açısından bakıldığında yeterli ısınma ile kas kuvvetinin arttığı saptanmıştır. Isınma süresi ile yapılan spor dalına göre değişiklik göstermektedir. Literatüre baktığımızda bu süre için minimum 10 dakika ile 30 dakika arasında değerler görülmektedir. Isınmanın sağlık açısından en önemli faydası, kas, ligament ve tendon yaralanmaları gibi sportif sakatlanma risklerini en aza indirgemesidir. Spor literatürü tarandığında yeterli sürede ve gerekli şekilde yapılmamış ısınma tekniklerinin performans üzerinde olumsuz etkiler gösterdiği saptanmıştır.

Doğru bilinen bir diğer yanlış da 'egzersizde ve sonrası soğuk su içilmemelidir' düşüncesidir. Sporcunun içeceği suyun soğukluk derecesi sürekli tartışılan bir konudur ve bu konuda gelenekler yanlış bilgilerle doludur. Özellikle bu yanlış bilgiler egzersizde ve sonrasında soğuk su içilmemesi yönündedir. Egzersiz sonrasında artan vücut sıcaklığının dengelenmesi için özellikle soğuk su içimi yararlıdır. Ancak beslenme uzmanları suyun soğukluğunun 5 ila 10 derece olmasını önermektedir. Yani buz gibi su içerek vücudumuza zarar vermemeliyiz.

'Daha fazla protein daha fazla kas demektir' algısı da en çok yapılan yanlışlardan bir tanesidir. Ne yerseniz yiyin, çok fazla yerseniz yağlanırsınız. Kas büyümesi antrenman ve yemek ile dinlenmenin bir sonucudur. Eğer yeteri kadar baskı yoksa kaslarınız büyümez. Beslenme düzeninizde daha fazla protein alımı otomatik bir şekilde kaslarınızın gelişimini sağlamaz. Protein takviyeleri antrenmandan daha iyi sonuç almanıza yarayacaktır, ancak yeteri kadar çalışmıyorsanız tatminkar sonuç elde etmeniz mümkün olmayacaktır.

Son olarak kilo vermek için spor yapan kişilerin yanlış bir düşüncesinden bahsetmek istiyorum. 'Nasıl olursa olsun, kilo kaybı iyidir' düşüncesi birçok kötülüğün habercisidir. Sağlıksız bir diyet programı ya da dengesiz beslenmeden kaynaklanan kilo kaybı, kalbin zorlanmasına, metabolizmanın ve elektrolit sisteminin bozularak kardiyak aritmilere ve diğer ciddi sorunlara yol açabilir. Anında ya da sürekli kusma ile kilo kaybı sağlanabilir ancak bunun yerine dengeli beslenme ve spor çok daha iyi ve sağlıklıdır.

Değerli okurlarım. Bu haftaki köşemizde sizlere spor yaparken doğru bilinen yanlışlardan bir kaçını bilimsel bilgiler doğrultusunda aktarmaya çalıştık. Gelecek hafta başka bir konuda başka bir yazıyla buluşmak üzere, sağlıklı, mutlu ve zinde kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR