SSM'den açıklama! Ambargo altındayız

SSM Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker, "Türkiye olarak son zamanlarda gizli bir ambargo altındayız" dedi.
SSM'den açıklama! Ambargo altındayız

Savunma Sanayii Müsteşarlığı himayesinde ve TUSAŞ Motor Sanayi AŞ’nin (TEI) ev sahipliğinde, Erciyes Teknopark, Teknopark İstanbul, Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir Sanayi Odası’nın destekleriyle iki gün sürecek olan ‘Turboşaft Motor Alt Sistemleri Çalıştayı, Eskişehir'de gerçekleştirilecek.

"AMBARGO ALTINDAYIZ"

Burada açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker, Ülke olarak son dönemlerde ciddi bir ambargo altında olunduğunun altını çizen SSM Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker ise şunları dile getirdi:

"Son zamanlarda görüyorsunuz gizli bir ambargo altındayız. Yani pek çok eskiden sahip olmadığımız, izne tabi olamayan ürünlerin bugün ihraç iznini alıyoruz. İhraç izni istenen ürünleri hiç alamıyoruz. Tabi bunun olumsuz yanları var. Biraz projelerimizdeki süreler aksayabiliyor, biraz uzayabiliyor ama olumlu yanı da şu, bunları kendimiz yapmaya gayret ediyoruz ve yapıyoruz da. Yani fazla da zaman harcamıyoruz. Zorlu bir yolculuk açıkçası. Ambargolar bizi teşvik ediyor. Ama burada biraz önce de bahsettiğim gibi yukarıdan aşağı giden bir yapıyla tek tek bütün sorunları çözmemiz gerekiyor. Yani artık biz malzeme seviyesine inmiş durumdayız. Bütün projelerimiz de o detaya kadar inmemiz gerekiyor. Çünkü siz bir şeyi başardığınızda başka bir noktada engel koyuluyor, onu başardığınızda da başka bir noktada engel konuluyor. Başka bir açıdan bakınca da bir şeyleri çözdüğünüzde önünüz açılıyor onu da görüyoruz."

Çalıştay kapsamında, yurt içi mevcut imkân ve kabiliyetlerin azami ölçüde kullanılması amacıyla projenin sistem ve alt sistem gereksinimlerinin yurt içi alt yüklenicilerden tedarik edilmesi için görüşmeler yapılacak. Milli olarak geliştirilecek ve üretilecek olan Turboşaft Motoruna katkı verecek alt yüklenicilerin; proje ile edinecekleri kabiliyetlerin, orta ve uzun vadede Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayiine büyük katkı sağlaması hedefleniyor.

"ÇALIŞTAYIN GAYESİ, HER BİR SİSTEMİ TÜRKİYE’DE GERÇEKLEŞTİRMEK"

Programın açılışında konuşan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, Türkiye'nin ilk büyük motor projesinde dönüm noktasına geldikleri için çalıştayı topladıklarını belirtti. Mahmut Akşit, "Her konuda Türkiye’de bu işe el verebilecek, destek verebilecek herkesten desteğe ihtiyacımız var. Aksi takdirde ya bunları tek başımıza yapmak zorunda kalacağız, ya da yurt dışından alıp kullanmak zorunda kalacağız. Çünkü bu çalıştayın gayesi, her bir alt sistemimizi, motorun üzerinde çalışacak her bir sistemi Türkiye’nin imkanlarıyla, Türk bilim adamlarının zekalarıyla, sanayicimizin alın teriyle Türkiye’de gerçekleştirmek. O yüzden bu çalıştayın çok önemli olduğuna inanıyorum. Artık yan sanayicimizi bir üst seviyeye çıkarıp sadece talaşlı imalat yapar, saatli iş yapar durumdan, teknoloji üretir, alt sistem üretir, tasarlar, geliştirir hale getirmek istediğimizi söylemiştim. İşte bugün, bu söz verdiğimi yerine getiriyorum. Ciddi olarak kablo olsun, kollektör olsun, başlatma sistemleri olsun, alternatör, pompalar, dişli kutuları yani motorun üzerinde dünya kadar yapılacak iş var. Bunu mümkün olduğu kadar bu salonda bulunan sanayicilerimizin yapmasını istiyoruz" dedi.

"HEP BERABER ÜLKE OLARAK DA DÜNYA BİRİNCİSİ HALİNE GELİRİZ"


Kendilerinin elini taşın altına koyanlara sonuna kadar destek olacaklarının sözünü veren TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Akşit, "Eğer siz gayret gösterir ve bu alt sistemleri Türkiye’de yapmak için çalışma başlatırsanız, biraz da kendi elinizi taşın altına koyacaksınız, biz de size yardımcı olacağız. Birincisi parayı biz vereceğiz zaten proje kapsamında. İkincisi size destek söz veriyorum. Siz yeterli olgunluğa ulaştığınızda sizin sertifikasyon almanız için en büyük desteği biz vereceğiz.  Gerekiyorsa eğitim vereceğiz. Zaten şunu gururla söyleyebilirim, Ekim 2017 itibariyle dünyada en fazla NADCAP onaylı, sertifikalı, özel proses yeteneğe sahip firma TEI’dir. Dünya birincisiyiz bu konuda. Sizlere de yardımcı oluruz. Hep beraber ülke olarak da dünya birincisi haline geliriz İnşallah"ifadelerini kullandı.