Steinmeier, Kosova Dışişleri Bakanı Thaçi ile görüştü

Steinmeier, Kosova Dışişleri Bakanı Thaçi ile görüştü
Steinmeier, Kosova Dışişleri Bakanı Thaçi ile görüştü

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, son zamanda Kosova'dan artan iltica talepleriyle ilgili, "Siyasi baskılara hedef olmayanlar, Almanya'da sürekli oturum alma yerine, Kosova'ya geri gönderilecek" dedi. 

Steinmeier, Berlin'de Dışişleri Bakanlığı'nda, Kosova Dışişleri Bakanı Haşim Thaçi ile görüşme öncesi ortak basın toplantısı düzenledi. 

Kosova'da insan kaçakçıları tarafından, AB ülkelerinde çalışma ve iltica etme yönteminde değişiklik yapıldığı yönünde çıkarılan söylentilerle insanlara ümit verilmesinin sorumsuz olduğunu ifade eden Steinmeier, bir çok AB ülkelerinin bu insanların beklentilerini karşılayamayacağını belirtti. 

Steinmeier, "Siyasi baskılara hedef olmayanlar, Almanya'da sürekli oturum alma yerine, Kosova'ya geri gönderilecek" ifadelerini kullanarak, çok sayıda Kosovalıların ülkelerini terk etmekle ülkelerine zarar verdiklerini bildirdi.

Almanya'nın bu kapsamda Sırbistan ve kısmen Macaristan'ı daha sık kontrol edilmesi için 20 gümrük görevlisi ile yardımda bulunduğunu belirten Steinmeier, "Geçtiğimiz günlerde, Dışişleri Bakanlığı'nın bütçesinden ülkelerine geri gönderilenlerin entegrasyonu için 1 milyon Avro maddi destekte bulunulacağı kararı alındı" dedi.  

Kosova Dışişleri Bakanı Thaçi ise, Kosovalıların insan kaçakçıları tarafından aldatıldığına vurgu yaparak, Kosova'nın vatandaşlarının ülkelerine geri dönmeleri için görevini yerine getireceğini belirtti. 

Thaçi, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne üye olma için müracaat edeceğini, bunun vize kolaylığına katkı sağlayacağını bildirdi.